Investitorii fug spre siguranţă: randamentele obligaţiunilor americane scad sub 4% pe fondul turbulenţelor provocate de tarifele lui Trump. Preţul aurului a urcat la peste 3130 de dolari uncia

Autor: Ştefan Stan Postat la 04 aprilie 2025 24 afişări

Investitorii fug spre siguranţă: randamentele obligaţiunilor americane scad sub 4% pe fondul turbulenţelor provocate de tarifele lui Trump. Preţul aurului a urcat la peste 3130 de dolari uncia

Un val de „fugă către active de calitate” a împins randamentele obligaţiunilor americane pe 10 ani sub pragul de 4% pentru prima dată de la alegerea lui Donald Trump, investitorii căutând refugii sigure în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare, declanşate de noile tarife impuse de preşedintele SUA.

Vineri, randamentele obligaţiunilor americane pe 10 ani au scăzut cu peste 0,36 puncte procentuale, ajungând la 3,88%, pe măsură ce cererea pentru aceste titluri a crescut semnificativ – marcând cea mai bună săptămână pentru titlurile de stat americane din august încoace.

Această evoluţie vine în contextul unei vânzări masive pe pieţele bursiere din SUA şi al unei prăbuşiri a dolarului, ambele înregistrând joi cele mai slabe performanţe din ultimii ani. Creşterile obligaţiunilor americane au depăşit chiar şi evoluţia altor active considerate sigure, cum ar fi datoria guvernamentală germană şi aurul.

Investitorii au achiziţionat masiv titluri de stat americane, mizând pe faptul că tarifele impuse de Trump ar putea împinge economia SUA spre recesiune. Însă administratorii de fonduri spun că această mişcare reflectă şi o revenire la un model tradiţional, în care scăderile bursiere puternice determină investitorii să caute siguranţa oferită de datoria guvernamentală.

„Randamentele obligaţiunilor americane scad brusc, deoarece investitorii ies din activele riscante şi se refugiază în cele sigure, anticipând că Rezerva Federală va reduce dobânzile pentru a evita o recesiune,” a declarat Nicolas Trindade, manager senior de portofoliu la divizia de investiţii a Axa.

„Este o situaţie complet diferită faţă de 2022, când atât activele riscante, cât şi obligaţiunile suverane au fost afectate simultan.”

Preţul aurului a urcat la peste 3130 de dolari uncia. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
americane,
obligatiuni
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori