Special: Strategiile principalilor candidati la presedintie
Candidatii la presedintie aduc solutii firave pentru rezolvarea crizei politice si economice din Romania. Asta in conditiile in care cel putin primele luni din anul viitor se anunta dificile, mai ales atata vreme cat statul trebuie sa stranga cureaua in privinta cheltuielilor guvernamentale, nu s-o largeasca, asa cum ar cere-o generozitatea electorala de acum.
Indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale si va gira urmatorul guvern, anul 2010 va fi pentru Romania mult mai rau decat 2009», sustine analistul economic Ilie Serbanescu, raspunzand la o intrebare a BUSINESS Magazin despre scenariile pe care le putem creiona dupa alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Serbanescu, fost ministru al reformei in 1997-1998, a atras atentia inca de la inceputul anului trecut asupra dezechilibrelor din cheltuielile publice. Serbanescu isi bazeaza estimarea pe un calcul simplu: daca in 2009, in plina criza, am decontat cheltuielile exuberante pe care guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu le-a facut in 2008 (cand s-a ajuns la un deficit bugetar de 5,5%, potrivit datelor Comisiei Europene), anul viitor vom deconta lipsa de actiune a actualilor guvernanti in stoparea aceluiasi tip de cheltuieli. Aceasta pentru ca, spune Serbanescu, sectorul privat a fost cel care a luat criza in piept in 2009, pe cand cel public nu numai ca a fost pus la adapost, ba chiar a prosperat.
Observatia este intarita de liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, care constata recent ca somajul este o problema in principal pentru firmele private, pentru ca sectorul de stat chiar a facut angajari in 2009, respectiv a pastrat personal pe criterii de afinitate politica, nu de competenta profesionala. De altfel, datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca majoritatea celor 654.000 de someri (o rata de 7,1%) provin din sectorul privat, doar putin peste 100.000 fiind disponibilizati din sectorul public, in conditiile in care economia a scazut cu 7,4% in primele noua luni ale anului, deci au fost mai putini bani de cheltuit pentru sustinerea aparatului functionaresc, a salariilor si a pensiilor.
In aceste conditii, ce ne putem astepta de la candidatii care s-au inscris in cursa electorala? Dupa analistul politic Cristian Pirvulescu, presedinte al Asociatiei ProDemocratia, "criza economica si sociala nu pare sa joace in aceasta campanie un rol central, desi este principala provocare a mandatului urmator". Din acest motiv, explica Pirvulescu pentru BUSINESS Magazin, "FMI a devenit cheia de rezolvare a problemelor Romaniei"; acordul cu Fondul este - oricat ar parea de specific anilor '90 - adevaratul program de guvernare al tarii pentru perioada urmatoare. In schimb, candidatii inscrisi in cursa, in particular cei cu sansele cele mai mari de a ajunge in turul al doilea - Traian Basescu, Mircea Geoana si, posibil, Crin Antonescu - s-au angajat intr-un joc de suma nula a carui miza este impunerea unui premier cu cat mai mare priza la public. De aici au intervenit, pe de o parte, ocultarea dezbaterilor pe chestiuni economice si, pe de alta parte, impasul institutional in care Romania se gaseste de la jumatatea lunii trecute, cand cabinetul Emil Boc a fost invalidat in Parlament.
Cititi materialul intreg in editia tiparita a BUSINESS magazin.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro