Programul "Fiecare Copil în Grădiniţă", extins la nivel naţional, până în 2020 - acord

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 15 aprilie 2015 92 afişări

Programul "Fiecare Copil în Grădiniţă", prin care părinţii care trăiesc sub pragul sărăciei primesc un ajutor lunar pentru a-şi trimite copiii la grădiniţă, va fi extins la nivel naţional, până în 2020, potrivit unui acord între iniţiator - Asociaţia OvidiuRo - şi ministerele Educaţiei şi Muncii.

Fondatoarele Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, au semnat acordul de parteneriat cu ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Faptul că două instituţii publice-cheie îşi declară susţinerea pentru implementarea programului «Fiecare Copil în Grădiniţă» la nivel naţional este un pas mare pentru toţi copiii săraci din România, care merită o şansă la educaţie şi la o viaţă mai bună. Ne bucurăm că, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educaţiei, cu care suntem parteneri din 2010, ci şi cu Ministerul Muncii, cu care colaborăm pentru combaterea sărăciei", a declarat Maria Gheorghiu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest moment, doar o treime dintre copiii de 3 - 5 ani în situaţii de risc din România beneficiază de educaţie timpurie, care are cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului şcolar.

Copiii care nu frecventează grădiniţa regulat şi ai căror părinţi nu le pot oferi educaţia potrivită acasă riscă să înceapă şcoala târziu şi nepregătiţi şi să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei şi ceilalţi copii.

Pentru a contracara aceste efecte negative, Asociaţia OvidiuRo, în parteneriat cu cele două ministere, va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului "Fiecare Copil în Grădiniţă" la nivel naţional şi va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

Programul "Fiecare Copil în Grădiniţă" a fost lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei în iulie 2010. De atunci 11.000 de copii din peste 43 de comunităţi rurale şi urbane mici au beneficiat de educaţie timpurie şi nutriţie mai bună prin program.

Pe lângă stimulentele sub formă de tichete sociale de 50 de lei pe lună acordate părinţilor pentru prezenţa susţinută a copiilor la grădiniţă, Asociaţia OvidiuRo alocă în cadrul programului şi 60 de lei per copil/an pentru materiale educaţionale pe care le aleg profesorii.

În plus, Consiliul local trebuie să aloce anual 150 de lei pe copil aferenţi achiziţionării de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru toţi copiii din program.

În 2014, programul a fost implementat în mai multe localităţi din Dolj, Dâmboviţa, Braşov, Vrancea şi Cluj. Din 2010, programul a mai fost implementat în localităţi din Alba, Mureş, Sibiu, Covasna, Bacău şi Vaslui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OVIDIURO,
GRĂDINIŢĂ,
SĂRĂCIE
/actualitate/programul-fiecare-copil-in-gradinita-extins-la-nivel-national-pana-in-2020-acord-14122901
14122901
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.