România, cea mai mare inflatie din Uniunea Europeană în martie, dar în scădere, urmată la distantă de Croatia. Media UE coboară la 2,6%

Autor: Roxana Rosu Postat la 17 aprilie 2024 50 afişări

România, cea mai mare inflatie din Uniunea Europeană în martie, dar în scădere, urmată la distantă de Croatia. Media UE coboară la 2,6%

România a avut în luna martie cea mai mare inflatie din Uniunea Europeană, de 6,7%, la mare distantă de următoarea clasată, Croatia, cu 4,9%, arată datele publicate miercuri de Biroul european de Statistică Eurostat.

Media la nivelul UE a fost de 2,6%, în scădere de la 2,8% în februarie, în timp ce în martie 2023 rata inflatiei era de 8,3%. În zona euro, rata medie a fost de 2,4%.

Tările membre care s-au bucurat de cele mai mici rate ale inflatiei au fost Lituania  (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%).

La polul opus se află România, Croatia, Estonia şi Austria (ultimele două cu 4,1%).

Totuşi, situatia din România s-a ameliorat fată de februarie, când inflatia anuală era de 7,1%. În cazul Croatiei şi Austriei, rata este în creştere în martie.

Potrivit Institutului National de Statistică, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflatiei a fost în martie de 6,7%, iar comparativ cu luna februarie creşterile de pret au avut o medie de 0,45%.

La rândul ei, BNR spune în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna aprilie că rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, dar într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza din februarie 2024, care cobora la 4,7% în decembrie 2024 şi la 3,5% la final de 2025.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
uniunea europeana,
lituania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.