Cine sunt antreprenorii români care au dezvoltat o afacere neobişnuită. Ce produse au şi cine sunt clienţii

Autor: Ioana Matei Postat la 30 aprilie 2024 73 afişări

Câţiva antreprenori români au văzut potenţial pe piaţa locală pentru un nou serviciu – închirIerea de plante pentru birouri – şi au adus în România modelul olandez care presupune birouri mai verzi. Care sunt businessurile ce aduc natura în birourile corporatiştilor români?

Dacă până acum se găseau pe internet de închiriat apartamente, maşini sau locaţii pentru evenimente, de câţiva ani a început se contureze un nou trend – închirierea de plante. Acesta este un concept olandez pe care câţiva jucători din mediul de business au avut curaj să îl introducă în România şi să aducă, odată cu el, puţină natură în clădirile de birouri din Capitală şi nu numai. Fie că vorbim despre afaceri care au pornit la drum direct cu serviciul de închiriere de plante, fie că l-au introdus pe parcurs în business, complementar serviciului de achiziţie de plante, toate au avut la bază aceeaşi dorinţă, aceea de a transforma biroul într-un loc mai verde, mai prietenos şi mai sănătos pentru corporatiştii care petrec acolo zilnic opt ore sau chiar mai mult.

Ştefania Pantaia, studentă la Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul ASE şi fostă sportivă de performanţă, a creat proiectul Miss Green, o companie care se ocupă cu închirierea plantelor pentru clădirile de birouri şi pentru diverse evenimente. „Miss Green a pornit în 2023. Gândul principal a fost să aducem viaţă în spaţiile de birouri în principal, dar nu numai. Ne adresăm spaţiilor de birouri, dar şi restaurantelor, hotelurilor sau evenimentelor. A pornit cu dorinţa de a aduce natura înapoi în oraş şi de a face din aceste spaţii monotone nişte spaţii în care să ne simţim bine”, a spus antreprenoarea. De-a lungul anilor în care a practicat tenis şi gimnastică, ea şi-a cultivat spiritul antreprenorial şi a învăţat ce înseamnă răbdarea şi disciplina, iar după primul an de studenţie a înfiinţat acest proiect antreprenorial şi a strâns în portofoliu şapte clienţi corporate în primele luni de activitate. Miss Green oferă un serviciu complet de închiriere a plantelor, de la designul de interior şi variante de amenajare, până la instalare şi mentenanţă, care presupune udarea, fertilizarea şi tratarea plantelor închiriate.

Ştefania Pantaia a văzut pentru prima dată acest tip de serviciu în Olanda, atunci când a locuit acolo câteva luni, în primul semestru de facultate din anul al doilea. Ea a plecat cu programul Erasmus, dedicat studenţilor, şi a avut ocazia să înveţe despre un astfel de business de la o companie olandeză cu un model similar. Plantele din portofoliul Miss Green sunt aduse din Olanda. Acestea se împart în trei categorii: plante mici, până la 70 cm, plante medii, de 80-150 cm şi plante XL, până la 2 m. Acestea pot fi închiriate de clienţi în baza unui abonament. Cel mai cerut abonament este cel de 300 de euro/lună, recomandat pentru spaţii mai mici de 500 mp, care pune la dispoziţie circa 15 plante în funcţie de preferinţe. Pentru spaţiile de birouri mergem pe închirierea pe minimum un an”, a explicat ea. Cea mai mare cerere, spune antreprenoarea, vine dinspre zona de evenimente şi dinspre birouri, însă compania poate da plante în chirie şi pentru hoteluri sau restaurante. Una dintre companiile din portofoliu este la Ploieşti, două sunt la Bucureşti, iar unul dintre clienţi este într-una din clădirile One. Businessul Ştefaniei Pantaia nu are încă un an de funcţionare, însă fondatoarea are premise optimiste şi ţinte ambiţioase privind cifra de afaceri după primul an de activitate, care se va împlini în august 2024. „Ne propunem să ajungem la o cifră de afaceri de 50.000 de euro la finalul unui an întreg de funcţionare”, spune ea. În următorii cinci ani, aceasta îşi propune ca Miss Green să aibă în portofoliu măcar 50 de clienţi.


„Miss Green a pornit în 2023. Gândul principal a fost să aducem viaţă în spaţiile de birouri în principal, dar nu numai. Ne adresăm spaţiilor de birouri, dar şi restaurantelor, hotelurilor sau evenimentelor. A pornit cu dorinţa de a aduce natura înapoi în oraş şi de a face din aceste spaţii monotone nişte spaţii în care să ne simţim bine.“ - Ştefania Pantaia, fondatoare, Miss Green


Gabriela Gambra este o altă antreprenoare care a văzut potenţial pe piaţa locală pentru acest serviciu. Ea este de profesie inginer de proiectare de mobilier şi amenajări interioare, însă a îndrăgit mereu plantele şi le-a considerat un element esenţial în amenajările interioare. Astfel, în 2002, a pus bazele unui business care se ocupa, pe atunci, cu vânzarea de plante, iar ulterior a introdus şi serviciul de închiriere pentru acestea. „Întotdeauna mi-au plăcut plantele în amenajările interioare şi am văzut beneficiul pe care îl aduc pe partea estetică, cât şi din punctul de vedere al stării de spirit. Aveam câteva plante pe balcon când am început acest proiect. Viaţa mea se derula foarte mult în Olanda, de unde am adus acest serviciu. Am creat o echipă de ingineri horticoli şi ingineri agronomi şi astăzi suntem nouă oameni care iubesc plantele şi ştiu meserie”, a povestit fondatoarea companiei Verde la birou, care până în 2022 a funcţionat sub numele de Hollandia Green. De la bun început, businessul său a fost specializat pe plantele de interior, iar din 2004 s-a ultraspecializat pe peisagistică  de interior în spaţii de birouri cu suprafaţă mare. Astăzi, în portofoliul Verde la birou sunt peste 100 de clienţi B2B activi, companii mari din România cu spaţii de birouri extinse. „Lucrăm personalizat cu fiecare client în parte. Facem ofertele doar după ce vizităm locaţia pentru a ne da seama de condiţiile de lumină, încălzire, răcire şi traficul din respectivul birou. Pasul următor este conceperea unei amenajări”, a mai adăugat antreprenoarea.

Plantele sunt prezente în parcurile mari de clădiri de birouri din Pipera şi Aviaţiei sau din zona de vest a Capitalei. Compania Verde la birou are în portofoliul de produse plante precum ficus, dracaena, yucca, aglaonema, bambus sau citrice. Acestea sunt de diferite dimensiuni, cele mai mari având între 1,7 m şi 2,5 m. Pentru o clădire cu cinci etaje, exemplifică Gabriela Gambra, preţul unui pachet ajunge la câteva mii de euro. Un birou de 50 mp are nevoie, în principiu, de minimum 12 plante. În prezent, partea de închiriere de plante reprezintă o treime din businessul total, fiind încă un concept nou pe piaţa din România, însă este în creştere. Trendul se vede, după cum spune aceasta, în special la companiile multinaţionale. „Închirierea de plante nu este chiar ca leasingul operaţional pentru maşini, este un proces mai elaborat pentru că vorbim despre nişte fiinţe vii. Ponderea închirierii este în creştere. Companiile multinaţionale din România sunt cele care optează cel mai mult pentru închirierea de plante pentru că există un precedent în ţara unde se află sediul mamă şi practic ele urmează exemplul acesteia”, a mai spus fondatoarea. Compania Verde la birou servicii SRL a avut în 2023 o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent, şi un profit de aproape 680.000 de lei, plus 80%, potrivit datelor publice. Pe piaţă au apărut în ultimii câţiva ani şi alţi jucători care se ocupă cu închirerea de plante, cum ar fi Plantsbutbetter SRL, companie din Brăila care deţine platforma online de închiriere de plante PlanteBirou.ro, sau Grădini cu Stil,  o companie din Giurgiu care oferă, de asemenea, acest serviciu.  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.