Stelian Tănase se plânge că TVR nu are bani pentru digitalizarea arhivei: Guvernul uită că arhivele sunt o comoară

Autor: Madalina Cerban Postat la 12 martie 2015 29 afişări

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, că cea mai importantă sursă a TVR este arhiva, însă instituţia nu are fonduri să o digitalizeze şi să o poată prezenta publicului, iar Guvernul nu finanţează acest proiect şi "uită că arhivele sunt o comoară naţională".

Stelian Tănase a participat, joi, la prima parte a Conferinţei Internaţionale "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", care este găzduită joi şi vineri la sediul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) din Bucureşti.

"După părerea mea, cea mai importantă sursă a Televiziunii Române este arhiva, prost folosită. Nu avem fonduri să o digitalizăm şi să putem să o prezentăm publicului, să putem să facem schimburi, să vindem etc. Înseamnă bani mulţi şi nu-i avem şi nimeni nu ni-i dă, inclusiv Guvernul uită că arhivele sunt o comoară naţională", a spus Stelian Tănase.

Televiziunea Română organizează, joi şi vineri, Conferinţa Internaţională "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", care vizează găsirea de soluţii pentru facilitarea accesului publicului larg la înregistrările de arhivă ale televiziunilor din estul Europei.

Conferinţa este organizată în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network şi FIAT/IFTA Television Studies Commission.

Obiectivul conferinţei este iniţierea de discuţii privind strategia de creştere a accesibilităţii la arhivele audiovizuale din Europa de est. Abordarea nu se va face doar prin prisma digitalizării şi diseminării online, ci se pune accent şi pe aspectul cultural, de contextualizare a conţinutului arhivistic audiovizual.

Arhivele audiovizuale din estul Europei încep să devină accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu şi prin programe de finanţare precum cel al FIAT/IFTA - "Save Your Archive", prin care şi Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecţiei "Revoluţia Română în Direct".

Accesul publicului larg la aceste arhive este însă îngreunat de lipsa informaţiilor despre contextul istoric în care au funcţionat instituţiile media din Europa de est şi de digitalizarea redusă a conţinutului arhivistic, precum şi de barierele lingvistice.

The European (Post)Socialist Television History Network (Reţeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finanţată de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică din Regatul Ţărilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research - NWO), este prima platformă colectivă dedicată facilitării cercetării comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa. Platforma aduce laolaltă savanţi din toată lumea, care au făcut pionierat în cercetarea televiziunii (post)socialiste, şi îşi propune să creeze o agendă de cercetare pentru acest nou domeniu prin intensificarea studiului academic specializat şi reiterarea temelor de cercetare, a metodelor şi teoriilor specifice realităţilor istorice ale televiziunii (post)socialiste.

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA îşi propune să promoveze cercetarea academică a conţinutului deţinut de arhivele membre. Federaţia pune la dispoziţie un forum în vederea schimbului de cunoştinţe şi de expertiză între membri, pentru a promova studierea oricărui subiect relevant pentru dezvoltarea şi utilizarea arhivelor audiovizuale şi pentru a stabili standarde internaţionale privind chestiunile esenţiale referitoare la toate aspectele de management al arhivei media audiovizuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STELIAN TĂNASE,
TVR,
ARHIVĂ
/actualitate/stelian-tanase-se-plange-ca-tvr-nu-are-bani-pentru-digitalizarea-arhivei-guvernul-uita-ca-arhivele-sunt-o-comoara-13973311
13973311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.