STUDIU CDR: Sistemul de plată defalcată a TVA trebuie să rămână opţional

Autor: Georgiana Călin Postat la 18 octombrie 2017 65 afişări

Un studiu realizat în luna septembrie de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) confirmă dificultatea implementării sistemului de plată defalcată a TVA şi întăreşte concluziile la care a ajuns şi Guvernul României, şi anume că acest sistem trebuie să fie opţional.

STUDIU CDR: Sistemul de plată defalcată a TVA trebuie să rămână opţional

Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare şi nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR . Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de RON pe an. Dintre respondenţi, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de RON anual, iar 80% sunt companii mici.  

Mai mult de jumătate dintre respondenţi au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem şi că acesta va produce dificultăţi majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În acelaşi timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

Rezultatele studiului confirmă punctele de vedere CDR din  lunile august şi septembrie, când ne-am exprimat împotriva acestei măsuri. Ele întăresc şi poziţia recentă a Guvernului care a realizat dificultatea implementării plăţii defalcate a TVA şi a anunţat că pregăteşte câteva amendamente importante.

Din punctul de vedere al CDR, plata defalcată a TVA trebuie să fie opţională, să se aplice doar în relaţiile dintre persoane juridice şi companiile aflate în insolvenţă şi faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia. Considerăm că alte decizii în privinţa sistemului de plată a TVA-ului nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcţionare, fără realizarea unor analize de impact şi cost beneficiu.

CDR îşi exprimă încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autorităţile să identifice cele mai bune soluţii pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale din România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.