Tranzacţie confirmată. Granit Asset Management, în spatele căreia se află ginerele lui Viktor Orban, preia birourile Equilibrium 1 de la Skanska, într-o tranzacţie de 52 mil. euro

Autor: Cristina Bellu Postat la 04 aprilie 2025 45 afişări

Tranzacţie confirmată. Granit Asset Management, în spatele căreia se află ginerele lui Viktor Orban, preia birourile Equilibrium 1 de la Skanska, într-o tranzacţie de 52 mil. euro

Skanska a semnat vânzarea primei clădiri a complexului Equilibrium din Bucureşti către Gordiusz Private Equity Fund, un fond de investiţii administrat de compania maghiară Granit Asset Management, controlată de Istvan Tiborcz, cel mai bogat om din Ungaria şi ginerele lui Viktor Orban.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 52 de milioane de euro.

ZF a anunţat prima oară despre tranzacţie aici

„Vânzarea cu succes a proiectului Equilibrium 1 reprezintă un moment important pentru toţi cei care au fost parte din proces. Această realizare evidenţiază puterea parteneriatului nostru cu Granit Asset Management, a căror viziune comună şi încredere în proiect au fost esenţiale pentru finalizarea tranzacţiei. Equilibrium 1 rămâne pe mâini capabile, iar noi ne menţinem angajamentul de a promova parteneriate care aduc beneficii tuturor părţilor implicate pe termen lung.”  afirmă Gabriel Precup, Legal and Transactions Director în cadrul Diviziei de Dezvoltare Comerciala Skanska în CEE.

Complexul de birouri Equilibrium, format din două clădiri, a devenit un reper în districtul de business din nordul Bucureştiului, Floreasca – Barbu Văcărescu, adesea denumit şi noul CBD (Center Business District).

Prima fază, care face obiectul tranzacţiei, a fost finalizată în 2019 şi are o suprafaţă închiriabilă de 21.000 de metri pătraţi, distribuită pe 11 etaje, precum şi 240 de locuri de parcare. Clădirea este certificată LEED Platinum, reflectând angajamentul Skanska pentru medii de lucru sustenabile.

„Prin această tranzacţie, Granit Asset Management îşi propune să îşi extindă în continuare portofoliul internaţional de proprietăţi imobiliare şi să îşi consolideze prezenţa pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est. Equilibrium 1 se aliniază perfect strategiei noastre pe termen lung '5B' – o viziune de a construi un portofoliu de birouri de înaltă calitate, sustenabil şi competitiv în principalele capitale ale regiunii: Budapesta, Bucureşti, Belgrad, Viena şi Bratislava. Locaţia sa premium, mixul diversificat de chiraşi şi performanţa sa excepţională în domeniul ESG îl fac să se potrivească perfect cu strategia noastră de investiţii”, a declarat Álmos Mikesy, CEO şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Granit Asset Management.

Proiectul încorporează soluţii avansate de sustenabilitate care contribuie semnificativ la eficienţa resurselor şi la reducerea amprentei de carbon. Printre acestea se numără: sisteme inteligente de control al climatizării, iluminat eficient energetic cu senzori de mişcare şi un sistem inteligent de management al clădirii (BMS) care permite monitorizarea şi optimizarea consumului de energie. În plus, spaţiile de relaxare - dotate cu încărcătoare wireless, prize şi WiFi gratuit - sunt accesibile atât rezidenţilor cât şi comunităţii. 

“Equilibrium oferă mixul perfect pentru organizaţii şi echipele lor: o locaţie uşor accesibilă, chiar la intrarea în cel mai vibrant sub-market de clădiri de birouri din Bucureşti, cu un layout flexibil pentru a acomoda nevoile variate ale companiilor, o zonă verde generoasă unde membrii comunităţii pot lucra, bea o cafea şi organiza evenimente, şi cu o serie de facilităţi în proiect şi în vecinătate care ajută cu succes la armonizarea vieţii de la birou cu cea personală.” declară Aurelia Luca, Vicepreşedinte Executiv Operaţiuni Ungaria şi România în cadrul Diviziei de Dezvoltare Comercială Skanska in CEE.

Pe parcursul procesului de vânzare, Skanska a fost consiliată de Peli Partners - consultanţă juridică, Mazars România - consultanţă financiar-contabilă şi Ana-Maria Notingher - consultanţă fiscală. Serviciile de intermediere în numele Skanska au fost furnizate de Colliers.

„Tranzacţia Equilibrium 1 subliniază atractivitatea pieţei de birouri din Bucureşti şi preferinţa investitorilor pentru active moderne, eficiente energetic şi bine poziţionate. (…) Aceasta este a doua tranzacţie cu o clădire de birouri <<prime>> de anul acesta, ambele atrăgând investitori noi în România - un semnal foarte pozitiv privind atractivitatea pieţei noastre de capital”, spune  Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

Pentru finalizarea tranzacţiei, Granit Asset Management a beneficiat de consultanţă juridică din partea Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, consultanţă tehnică din partea Sentient Romania, consultanţă financiară şi fiscală din partea TPA Admin Romania, precum şi consultanţă comercială din partea IO Partners.

Piaţa românească de investiţii imobiliare a încheiat 2024 cu un volum total de tranzacţii de 750 de milioane de euro, înregistrând cea mai mare creştere a activităţii tranzacţionale dintre cele şase economii majore din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia). Pentru 2025, consultanţii Colliers anticipează un an dinamic, susţinut de un portofoliu solid de tranzacţii în curs. Negocierile aflate în derulare, estimate la aproximativ 500 de milioane de euro, indică perspective favorabile, cu volume investiţionale care ar putea depăşi nivelurile din 2024.


 

 

 

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori