Cum afecteaza conflictele din Orient economia romaneasca

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 martie 2011 98 afişări

Conflictele violente din Orientul Mijlociu si nordul Africii au deopotriva un impact direct si indirect asupra economiei globale. Chiar daca, la prima vedere, Romania nu este direct afectata, ciocnirile de acolo ar putea sa zdruncine revenirea, si asa fragila, a economiei din recesiune.

Pericolele sunt cat se poate de palpabile pentru sutele de romani aflati la munca in Libia in companii ca Lavalin, Rompetrol, Romconsult, ENI Nord Africa sau Bosch. Prea confortabil nu se simt nici miile de romani din tari precum Egiptul, regatul Bahrain, Algeria sau chiar Maroc. Situatia lor se inscrie in prima unda de soc.

A doua unda de soc tine de pretul petrolului, care a atins deja maximul din ultimii doi ani din pricina situatiei incendiare din nordul Africii. La ora inchiderii editiei, pretul barilului de petrol se apropia de 120 de dolari, iar companiile din domeniul carburantilor anuntasera ca "este probabil" ca si la pompe sa creasca pretul carburantilor. In doar o saptamana, pretul petrolului tranzactionat la New York a crescut cu 8,6%, iar la Londra cotatia petrolului Brent s-a marit cu 15%. Libia, care avea saptamana trecuta cea mai tensionata situatie politica, are cele mai mari rezerve de petrol de pe continent, iar din pricina framantarilor sociale capacitatea de productie a scazut cu 350.000 de barili, ceea ce reprezinta 22% din productia zilnica. Intreruperea livrarilor din Libia ar putea duce la o escaladare brusca a cotatiilor la nivel international.

Dincolo de cresterea preturilor la carburanti, evenimentele din nordul Africii ar putea avea un impact direct asupra relatiilor comerciale dintre Romania si tari precum Egipt, Algeria, Libia, Tunisia si Siria. Exporturile romanesti spre aceste tari au ajuns anul trecut la peste 636 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul anterior. Relatiile comerciale cu tarile arabe au inregistrat, dupa Revolutie, un recul. "In trecut, Romania a acoperit o paleta larga a domeniilor de activitate in care era prezenta pe pietele tarilor arabe", spune Vasile Sofineti, ambasador cu insarcinari speciale pentru relatiile romano-arabe. La ora actuala, sustine el, specialistii romani - mai cu seama in domeniul petrolului si al gazelor, dar si in tehnologia informatiei - sunt curtati pentru slujbe in tarile arabe, astfel incat "numarul romanilor care se orienteaza spre pietele arabe este in crestere". In Oman, de pilda, comunitatea romanilor numara 1.300 de persoane, in Qatar fiind cam acelasi numar. Numai la Qatar Airways sunt peste 300 de angajati romani, iar Sofineti spune ca ar urma sa mai fie recrutati inca 200, conform discutiilor pe care le-a avut cu conducerea firmei.

Vezi aici cat exporta si cat importa Romania din Orientul Mijlociu si Africa de Nord

In opinia ambasadorului, potentialul de afaceri dintre Romania si tarile din regiunea araba "depaseste in acest moment zece miliarde de dolari", in domenii variate, de la energie, agricultura si turism si pana la constructii, IT si sectorul bancar. Pentru exploatarea acestui potential este nevoie insa de liniste. Or, turbulentele de acum afecteaza chiar si afacerile pe care companiile romanesti le au deja cu zona araba.

"Semnalele negative au inceput sa apara dupa inceputul anului", spune Ionel Dinu, CEO al Hidraulica Plopeni, producator de echipamente hidraulice care exporta peste trei sferturi din productie catre Egipt si Iran. Firma trebuia sa incaseze un avans pentru o comanda de pompe hidraulice, iar egiptenii au cerut o amanare, "spunand ca lucrurile se complica" - lucru care s-a si intamplat. "Amanarea a fost ceruta pana inspre ultima parte a lunii februarie, insa vestile bune au inceput deja sa apara." Dinu considera interesant ca iranienii au profitat de situatia tensionata din Africa pentru a scapa de plati, insa crede ca "in cazul lor a fost mai mult o scuza".

Pentru ca tarile arabe sunt tarile catre care se indreapta trei sferturi din productie, seful Hidraulica Plopeni urmareste permanent evolutia situatiei politice. "Am fost putin ingrijorat de framantarile sociale, pentru ca acolo e o parte importanta a pietelor de export ale companiei. M-am simtit ca in 1989, cand voiam sa plece Ceausescu. Acum imi doream ca egiptenii sa scape cat mai repede de Mubarak si sa se reia afacerile." In opinia lui Dinu, framantarile din nordul Africii sunt un episod trecator, "iar pe termen lung lucrurile se vor indrepta si vor intra in normalitate".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
turism,
energie,
afaceri,
economie,
Libia,
Orient,
Africa,
petrol
/analize/cum-afecteaza-conflictele-din-orient-economia-romaneasca-8011739
8011739
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.