Ce trebuie să faci pentru un job bine plătit în 2014

Autor: Corina Mirea Postat la 29 octombrie 2013 9082 afişări

Peste 700.000 de români îşi caută în prezent un loc de muncă şi întâmpină dificultăţi în a fi angajaţi. În acelaşi timp, unele studii realizate pe piaţa locală arată că angajatorii plănuiesc să recruteze oameni din afara organizaţiilor pentru posturile rămase vacante. către ce domenii ar trebui să se reprofileze şomerii?

Ce trebuie să faci pentru un job bine plătit în 2014

"SE OBSERVĂ O CREŞTERE A VOLUMULUI DE RECRUTĂRI EXTERNE, DIN AFARA COMPANIEI, peste media generală de 14,1%, pe de o parte în sectoarele în creştere cum este cel IT&C, cu o rată de recrutare externă de circa 40%, şi pe de altă parte în sectoarele caracterizate printr-o rată mare a fluctuaţiei, cum sunt retailul, cu aproape 39%, bunurile de larg consum, 18%, şi producţia industrială, cu o rată de recrutare externă de aproape 19%", spune Horaţiu Cocheci, senior manager în cadrul firmei de consultanţă şi audit PwC România şi şef al departamentului de consultanţă în HR din cadrul companiei. Estimările realizate pe baza studiului Saratoga 2013, care analizează eficienţa capitalului uman, rămân valabile şi pentru începutul anului viitor, scenariu confirmat şi de unii recrutori şi directori de resurse umane.

Întrebarea pe care o adresează cel mai des candidaţii se referă la ce competenţe trebuie să dezvolte şi pentru ce post pot să aplice pentru a fi siguri că ies din rândul şomerilor sau că reuşesc să îşi schimbe jobul la final de an sau în primele luni ale lui 2014.

„Sigur că IT-ul continuă să fie sectorul care va angaja şi anul viitor cei mai mulţi oameni. Procesele de recrutare vizează atât poziţii de suport, cât şi de programatori sau de manageri, pentru că foarte mulţi dezvoltatori străini de top care au intrat pe piaţa locală în ultimul timp şi-au externalizat în România şi «stratul» de middle management", precizează Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.

De altfel, chiar directorul de resurse umane al dezvoltatorului local de software TotalSoft susţine că, anul viitor, compania va avea nevoie în continuare de programatori şi de consultanţi de business. Principalele condiţii sunt ca aceştia să îşi asume mai multe responsabilităţi, să poată lucra în echipă, să înţeleagă nevoile clienţilor şi să cunoască limbajele de programare.

„În ceea ce priveşte poziţiile de programatori, avem nevoie de oameni care să cunoască programe precum Java, .NET sau SharePoint, lucruri care nu se învaţă în şcoală. Prin urmare, oamenii buni din acest punct de vedere sunt o raritate. Şi avem nevoie şi de consultanţi de business, dar specializaţi pe anumite domenii. Spre exemplu, avem nevoie de analişti de business pentru producţie, pentru distribuţie sau retail, dar vrem oameni care să identifice nevoile clientului şi care să vină şi cu soluţii pentru acesta. Trebuie să gândească procesele de business şi să ofere nişte soluţii informatice„, explică Brânduşa Fecioru, director de HR al TotalSoft.

Salariile din IT, deşi nu vor înregistra anul viitor creşteri semnificative, după cum spune Mirela Marinescu, îşi păstrează poziţia în fruntea clasamentului industriilor care îşi plătesc cel mai bine angajaţii. Spre exemplu, un programator junior câştigă de două ori mai mult decât salariul mediu net pe economie (de aproximativ 360 de euro) în fiecare lună şi odată ce capătă o experienţă de câţiva ani poate ajunge să câştige şi 2.000 de euro net pe lună.

PRINTRE POZIŢIILE CEL MAI CĂUTATE DE ANGAJATORI PE FINAL DE AN ŞI VALABILE ŞI PENTRU ÎNCEPUTUL ANULUI VIITOR SE NUMĂRĂ ŞI CELE DE BACK-OFFICE, în firme de outsourcing (care au creat în ultimii cinci ani mai mult de 30.000 de locuri de muncă) şi cele de vânzări, în orice domeniu de activitate.

„Recent am avut cereri din partea unor companii care îşi doreau oameni pentru vânzări de echipamente pentru protecţia muncii, pentru industria de materiale metalice sau chiar anvelope. Practic, orice implică o activitate comercială va genera şi în viitor locuri de muncă. În outsourcing este nevoie de oameni pentru foarte multe tipuri de servicii, pentru că se externalizează numeroase activităţi, în special pe financiar şi contabilitate„, spune Marinescu. Prin urmare, firmele de outsourcing vor deveni anul viitor şansa oamenilor din bănci care şi-au pierdut locul de muncă - în jur de 6.000 numai în ultimul an şi jumătate. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.