Una calda: salariile cresc la anul. Una rece: doar pentru cei carora le-au crescut si in 2010
Realitatea din companii, cea pe care angajatii o resimt direct, arata ca ultimii doi ani n-au fost usori si nici urmatorii nu vor fi floare la ureche. Totusi, studiile salariale spun ca lefurile romanilor au crescut in 2010, iar angajatorii au in plan ca la anul sa ofere salarii mai mari.
"Nu dramatizati!" Cam asa suna mesajul pe care angajatorii vor sa il transmita acum angajatilor. In primul rand pentru ca vor sa-i pastreze motivati si apoi pentru ca, asa cum si-au construit bugetele pentru 2011, le promit un nou an in care vor castiga mai bine.
Daca ar fi sa luam ca sursa de informare studiile salariale, bazate pe chestionarea companiilor, atunci situatia nici n-ar avea de ce sa fie dramatica. Salariile nu au contenit sa creasca nici in ultimii doi ani, cei mai grei pentru multi dintre cei ce activeaza acum pe piata muncii.
Potrivit Studiului salarial si de beneficii PayWell Romania 2010 (ale carui concluzii le puteti vedea ilustrate in galeria foto atasata acestui articol), realizat anual de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, in 2009 si in 2010 salariile au crescut cu 7,2%, respectiv 4,3% in mediul privat. Valorile sunt la jumatate sau chiar un sfert fata de anii trecuti, cand companiile au acordat cresteri salariale medii si de 15%, insa pentru vremuri de criza, nici majorarile de o cifra nu inseamna putin. 2010 a fost insa primul an in care cresterile de lefuri au fost sub rata inflatiei - 4,3% raportat la 7,58%, cat a fost rata inflatiei, ceea ce inseamna ca, desi au castigat mai mult, romanii au avut o putere de cumparare mai mica decat pana acum.
Spus si mai simplu decat atat, au dus-o mai rau.
Daca privim totusi lucrurile dintr-o perspectiva macro, cresterile salariale din ultimii doi ani ar parea chiar surprinzatoare, in conditiile in care nu au fost sustinute si de o crestere a PIB, ci dimpotriva, economia a scazut cu 7,1% in 2009 si este asteptata sa se contracte cu 2% in 2010. Atunci cum si de ce si-au platit companiile mai bine angajatii?
Separat pe domenii si categorii de angajati, studiul PwC arata si mai interesant.
Daca anul trecut managerii au avut cele mai mari cresteri salariale, de circa 22%, anul acesta au primit un plus aproape insesizabil la salariu - de 2%. Restul de bani s-a dus catre stimularea specialistilor, care in 2010 au reprezentat categoria care a beneficiat de cele mai importante majorari - 17%, fata de numai 1% anul trecut. "Schimbarea centrului de atentie de la manageri catre specialisti este destul de usor explicabila - companiile nu vor sa riste sa ramana fara talente.
Daca anul trecut au fost stimulati cei cu putere decizionala, anul acesta a venit randul celor pe care companiile nu-si permit sa-i piarda, adica specialistii", spune Horatiu Cocheci, human resources consulting manager, PricewaterhouseCoopers Romania.
Surprinzator este si faptul ca angajatorii au inceput sa investeasca in tinerii angajati, in special in absolventii de facultate, fara experienta. Anul trecut, cei ce au reusit sa se angajeze au avut de intampinat un prim obstacol - salariile le-au scazut cu 3%. Anul acesta insa au fost platiti mai bine, in medie, cu 13% fata de 2009. De altfel, din ultimii trei ani, in 2010 au fost notate cele mai generoase cresteri acordate acestei categorii de angajati.
Daca ne referim strict la sectoare de activitate, aici studiul citat nu aduce mari surprize. Angajatii din IT raman cel mai bine platiti, aflati sub un oarecare con de protectie si imuni la derapajele din economie. Lor le-au crescut salariile cu aproape 6% in 2010, aceasta fiind insa o medie la nivelul intregii industrii, ceea ce inseamna ca unele companii au mentinut salariile la nivelul anului trecut, in timp ce altele au avut majorari si de 20% sau 30%.
Urmatorii pe lista norocosilor sunt cei din companiile farmaceutice, cu majorari de 5,4%. O prezenta inedita in randul domeniilor cu cele mai mari cresteri de salarii este cea a companiilor auto. In ciuda faptului ca vanzarile de masini nu si-au revenit, angajatorii au gasit resurse pentru a le oferi salariatilor cu 4,9% mai multi bani decat anul trecut. Industria, bunurile de consum, comertul, agricultura si bancile au fost alte domenii unde oamenii au castigat mai mult - in medie, intre 2,9% si 4,2% peste cat castigau in 2009.
Mult mai graitoare sunt insa salariile exprimate in valori absolute. Concret, nivelul salarial al unui angajat din Bucuresti s-a incadrat in acest an intr-o medie de 4.039 de lei, in timp ce in afara Bucurestiului se inregistreaza o valoare medie aproape injumatatita - 2.427 lei. "Desi se pastreaza in continuare diferentele dintre Bucuresti si restul tarii, se observa o scadere a decalajului dintre toate celelalte orase ale tarii. Cu alte cuvinte, salariile din provincie incep sa se alinieze, indiferent de orasul despre care vorbim", explica Horatiu Cocheci.
El mai atrage atentia asupra unui fenomen ce poate fi interpretat si ca un pont pentru cei aflati in cautarea unei slujbe - companiile mai mici ofera salarii mai mari. Explicatia este simpla: cu cat sunt mai putini angajati intr-o companie, cu atat ea va avea o productivitate mai mare si isi va permite astfel sa dea salarii mai mari. Exemplele lui Cocheci sunt elocvente: in companiile cu mai putin de 500 de angajati, salariul brut ajunge, in medie, la 4.109 lei pe luna, si scade pe masura ce avem de-a face cu companii mai mari, pentru a ajunge la 2.929 de lei in firmele cu peste 3.000 de oameni.
Similara este situatia si atunci cand raportam lefurile la cifra de afaceri a companiei. Astfel, cu cat compania are o cifra de afaceri mai mare, cu atat salariul mediu brut scade. Daca in firmele cu afaceri sub 50 de milioane de euro pe an se inregistreaza un salariu mediu brut de 3.237 de lei, in cele cu peste 300 de milioane de euro acesta scade la 2.929 de lei.
Pachetul salarial al unui angajat cuprinde, in majoritatea cazurilor, mai mult decat suma fixa incasata la sfarsit de luna. Unii au si bonusuri variabile, in functie de rezultate, insa cei mai multi primesc diverse beneficii fixe, precum tichete de masa sau contributii la diverse instrumente de economisire. 87% dintre companiile chestionate de PwC au un plan salarial care cuprinde si bonusuri variabile. Cu toate acestea, ponderea lor in pachetul salarial total a scazut simtitor, la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Daca in 2008 pachetul de remunerare a unui angajat era format din parte fixa (69%), bonus variabil (20%) si beneficii fixe (11%), acum structura arata mult schimbata: partea fixa are o pondere de 87%, bonusurile variabile de 8%, iar beneficiile fixe de 5%.
Un rationament logic ar duce la concluzia ca, pe timp de criza, lucrurile ar trebui sa stea tocmai invers - pentru a creste productivitatea angajatilor, companiile ar trebui sa scoata in fata bonusurile variabile in functie de performanta, iar cei ce vor salarii mai mari trebuie sa fie si mai productivi, reversul fiind ca lipsa de productivitate va fi sanctionata cu salarii mai mici, ceea ce ar duce la o economie de costuri pentru angajator.
Horatiu Cocheci spune ca rationamentul este bun in teorie, insa aplicarea lui stricta ar duce la o puternica demotivare a salariatilor si la o scadere a angajamentului fata de companie, avand in vedere presiunile bruste care s-ar crea in aceste conditii. In ceea ce priveste beneficiile fixe, companiile au ramas fidele, in mare, aceluiasi gen de stimulente acordate angajatilor. Tichetele de masa, activitatile de socializare, racoritoarele si cafeaua, cadourile pentru ocazii speciale, abonamentele la clinicile private si diversele tipuri de asigurari continua sa fie acordate de o mare parte a angajatorilor. "80-90% dintre companii acorda beneficii fixe, insa valoarea lor a scazut fata de anul trecut cu circa 100 de euro pentru fiecare eveniment sau tip de beneficiu. In valoare absoluta, companiile acorda bonusuri cu o valoare cuprinsa intre 100 si 600 de lei pe eveniment", comenteaza Cocheci.
Chiar daca multi dintre angajati nu se regasesc in datele pe care le prezinta studiile salariale si nu s-au bucurat de salarii mai mari in 2010, mai au o speranta pentru anul urmator: aproape jumatate dintre participantii PayWell Romania 2010 au bugetat pentru 2011 o crestere salariala medie de 6,8%. Daca ea va fi si aplicata depinde insa de mersul economiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro