Unde se află destinaţia superbă de vacanţă care s-a transformat, dintr-o fostă bază militară, într-un loc de evadare ascuns între stânci, nisip şi apă?
Născut din nisipuri şi strategii militare, Sharm El-Sheikh s-a transformat într-un refugiu pentru cei care vor să se scufunde în ape limpezi, să fugă de zgomotul cotidian şi, uneori, să se regăsească. Nu are istoria tumultuoasă a marilor capitale, dar are un alt fel de poveste: una despre soare blând încă din februarie, oraşe fără claxoane şi evadări care îţi dau senzaţia că ai fugit de lume, dar ai ajuns mai aproape de tine.
În deşertul Sinai există o stâncă. (Bine, există mai multe, dar doar aceasta este celebră.) Se spune că dacă o urci, o treci şi îţi pui o dorinţă, ea se îndeplineşte. Nu ştim dacă e doar legendă sau e ceva în aerul uscat şi tăcut al locului, dar Sharm El-Sheikh are exact genul acela de energie care te face să crezi. Şi să escaladezi stânca în râsetele fotografilor aproape personali, ce te însoţesc, vrând-nevrând, într-un safari în deşert. Aici, la doar câteva ore de zbor de România, soarele e blând şi constant chiar şi în februarie, iar liniştea nu e o promisiune de marketing, ci o realitate zilnică. Un oraş tânăr, născut pe nisipul unei foste baze militare, devenit un refugiu modern – cu recifuri de corali, excursii spre Cairo şi seri fără claxoane. Uneori, asta e tot ce îţi trebuie: un drum simplu, o dorinţă şi câţiva paşi dincolo de stâncă.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
În arabă, „Sharm El-Sheikh” înseamnă „Golful Şeicului”. Un nume care, cu timpul, a căpătat şi el un soi de poezie turistică: evocă liniştea unui golf adăpostit, aflat sub protecţia unui lider, dar şi un loc de refugiu, de tihnă, de lumină. Ceea ce, de fapt, este. Oraşul s-a născut relativ recent, în anii ’80, ca parte a unei strategii turistice naţionale a guvernului egiptean. Aflat în sudul Peninsulei Sinai, pe malul Mării Roşii, între munţi arizi şi ape cristaline, Sharm El-Sheikh a fost iniţial o bază militară. Rămăşiţele acelui trecut se mai simt şi azi – la aterizare, turiştii sunt escortaţi de militari de la aeroport către ieşire, iar în unele zone ale oraşului prezenţa armatei este încă vizibilă, chiar dacă discretă.
Dezvoltat ulterior ca staţiune turistică, Sharm a fost gândit de la început pentru relaxare – cu complexe turistice generoase, infrastructură modernă şi acces facil către cele mai spectaculoase recife de corali din zonă. Faima lui a crescut rapid. În anii ’90, a devenit o destinaţie favorită pentru turiştii europeni în căutarea soarelui în extrasezon. Apoi, un centru regional pentru conferinţe internaţionale, summituri diplomatice şi turism de lux. Astăzi, Sharm e unul dintre cele mai bine organizate oraşe turistice din Egipt – poate chiar cel mai modern – şi, totodată, unul dintre puţinele locuri în care poţi face snorkeling dimineaţa şi explora deşertul după-amiaza.
CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro