Lenovo Yogabook, insuportabila uşurătate a laptopului - VIDEOREVIEW
Lenovo Yogabook a fost anunţat în urmă cu câteva luni în Germania la IFA, iar produsul a uimit datorită designului spectaculos. Demn de lăudat mai ales că atunci când vine vorba de gadgeturi, tablete sau laptopuri, cu greu te mai entuziasmezi de aspect. Este şi util?
Laptopul-tabletă Yogabook este extrem de uşor şi subţire (de aici şi referinţa din titlu la opera lui Milan Kundera), iar tastatura iluminată pare scoasă din filmele science-fiction. Materialele folosite în construirea laptopului sunt de calitate; mi-au plăcut robusteţea acestuia, aspectul business, care chiar te duce cu gândul la un caiet (notebook), o agendă elegantă.
Un alt plus al produsului este ecranul de 10 inchi, ce redă culorile foarte vivid, la rezoluţie full hd, nu-ţi oboseşte ochii şi este perfect pentru vizionarea de filme „on the go“. Iar acest lucru este foarte important deoarece Yogabook, ca şi celelalte produse din serie, poate fi folosit ca tabletă, în modul de laptop inversat sau modul cort. Dar, spre deosebire de celelalte, această variantă nu are o tastatură fizică, astfel nu-ţi mai agăţi degetele în taste când îl foloseşti pe post de tabletă.
Tastatura este interesantă, oferind o experienţă nouă de scris, însă este nevoie de timp pentru a te putea obişnui.
În cele câteva zile petrecute alături de laptop am scris câteva ştiri, acest articol şi încă nu pot spune că mă obişnuisem foarte bine. Viteza de scriere gravita în jurul scorului 160-180 de semne pe minut, pe când la tastatura de acasă atingeam uşor 260. Yogabook este în regulă pentru a scrie articole mai mici, mailuri, însă articolele complexe necesită o tastatură fizică. În schimb, eu am avut o problemă mai mare cu feedbackul zgomotos al tastelor, dar şi cu touchpadul, care nu răspundea tot timpul la comenzi. De aceea, de multe ori am preferat să navighez prin intermediul ecranului, însă acest lucru va fi dificil pentru cei cu degete mai mari.
Tehnic vorbind, produsul vine cu un procesor intel Atom, 4 GB RAM, hard disk de 64 GB şi o placă grafică încorporată tot de la Intel. Interesant este că Lenovo a ales să facă produsul pe două sisteme de operare, Windows 10 şi Android (6.0). Eu am avut varianta cu Windows 10 şi procesorul Atom (utilizat mai ales la tablete) şi-a dovedit limitările, Yogabook blocându-se de mai multe ori de-a lungul perioadei de testare. Deşi nu am încercat varianta cu Android, am impresia că acolo nu vei întâmpina astfel de probleme, Android fiind un sistem de operare ce nu necesită la fel de multe resurse ca Windows. Pe de altă parte, nu am întâmpinat probleme în editarea de fotografii în Adobe Photoshop.
Laptopul mai vine şi cu un alt lucru interesant: un stylus pe care-l poţi utiliza pe ecran sau direct pe tastatură sau pe foaie. Este o unealtă utilă când navighezi mai ales în modul tabletă, dar mai interesant este că poţi lua notiţe sau desena pe o hârtie, iar acestea sunt automat captate şi înregistrate în calculator. Este perfect pentru cei care vor să-şi ia notiţie de mână, pentru designeri grafici, designeri de modă, pasionaţi de desen. Stiloul este uşor de folosit, însă şi în cazul lui sunt necesare câteva zile până când totul devine confortabil de utilizat. Cât de util e? Asta rămâne la latitudinea celui care-l foloseşte. Pentru mine este interesant, dar nu m-aş vedea folosindu-l pentru desen, deoarece n-am mai schiţat ceva de pe vremea liceului şi nu mă văd începând acum. Totuşi pentru oamenii creativi, care lucrează mult cu schiţe, cu pixul şi cu hârtia, cred că poate avea o utilitate sporită.
Bateria este încăpătoare şi poate ţine o zi întreagă de utilizare fără probleme (producătorul susţine autonomie de 13 ore), însă încărcarea ar putea fi mai rapidă (40% într-o oră).
Din cauza dimensiunii reduse, laptopul nu stă foarte bine la capitlul conectivitate: are un port de încărcare micro-usb, un port hdmi, un jack de 3,5 mm pentru căşti, slot micro sim (astfel nu eşti dependent de Wi-Fi) şi cam atât. Mi-aş fi dorit un port USB normal sau un port de încărcare USB-C, însă nu le poţi avea pe toate. Şi difuzoarele aflate pe lateralele laptopului sunt mici, dar pot umple cu sunete o cameră de apartament, fără probleme.
În concluzie, pot spune că mi-a plăcut; este un produs interesant, frumos, dar care încă nu e cel mai practic laptop şi nici nu se adresează tuturor, însă mă bucur atunci când văd că producătorii fac paşi curajoşi spre inovaţie şi schimbare – iar Yogabook, pentru Lenovo, este un vârf de lance.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro