CE A CUMPARAT BILL GATES?

Postat la 31 ianuarie 2006 1 afişăre

In portofoliul de clienti cu care fondatorii UMT s-au prezentat la primele negocieri cu Microsoft intra nume precum Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Qwest Communications, Star Alliance.

In portofoliul de clienti cu care fondatorii UMT s-au prezentat la primele negocieri cu Microsoft intra nume precum Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Qwest Communications, Star Alliance. Cand a intrat in "jurisdictia" lui Olteanu, in 1999, software-ul de administrare a portofoliilor de proiecte era intr-o faza incipienta. Astazi este compus din patru module complexe, in timp ce pe vremea aceea avea doar o parte dintr-un modul. Cele patru parti ale aplicatiei se numesc Create, Select, Plan si Manage.

 

PARTEA 1 - "CREATE": Faza de creatie presupune trecerea de la stadiul de simpla idee la un plan de afaceri complex. Planul de afaceri urmeaza sa fie prezentat unui investitor. De cele mai multe ori, ajunge intr-o stiva alte proiecte, urmand sa fie evaluat de compania care se gandeste sa investeasca in el.

 

PARTEA A 2-A - "SELECT": "In general, o firma normala trebuie sa aiba un excedent de idei", spune Olteanu.

Cu alte cuvinte, o multime de proiecte pe hartie, dar nu suficienti bani pentru a le pune pe toate in aplicare. Este momentul pentru efectuarea unei selectii riguroase. Criteriile dupa care se face alegerea sunt diverse. "Depinde si de ce isi doreste firma care investeste. O firma foarte mare, cum este Coca-Cola sa zicem, ar putea sa fie interesata in primii cinci ani exclusiv de crearea unei imagini pe o piata noua pe care intra, si abia dupa aceea de profit", explica el. Software-ul il ajuta pe investitor sa-si defineasca propriile prioritati. "Sa presupunem ca este interesat in primul rand de obtinerea unei cote de piata. Cota de piata se trece in capul listei, cu o pondere a importantei, procentuala, sa zicem de 45%. Urmatorul criteriu este obtinerea satisfactiei angajatilor, cu o importanta de 27%. Si asa mai departe." Aplicand aceasta grila peste lista de proiecte in asteptare, se obtine o ierarhie a proiectelor. Software-ul nu se multumeste insa cu ierarhizarea traditionala, "de sus in jos".

In functie de schimbarea criteriilor sau a ponderilor, proiectele sunt re-clasate dinamic, astfel incat investitorul sa stie  combinatia optima pentru plasarea banilor.

 

PARTEA A 3-A - "PLAN": Odata alese proiectele in care va investi, compania trebuie sa-si planifice cu grija resursele. "Circa 50% din proiectele din IT au intarzieri in implementare." Asa ca firma respectiva trebuie sa aiba grija cum isi aloca resursele pentru ca rezultatele proiectelor sa fie cat mai bune, spune Catalin Olteanu.

 

PARTEA A 4-A - "MANAGE": Se refera la urmarirea proiectelor, o data ce ele au inceput sa fie derulate. Urmareste alocarea dinamica a resurselor pentru maximizarea rezultatelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE A CUMPARAT BILL GATES?
/cover-story/ce-a-cumparat-bill-gates-1048414
1048414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.