Comoara din struguri - cat se castiga din investitiile in vita de vie?
Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.
Vuiau primele pagini din Financial Times si Le Figaro, in urma cu cateva saptamani, pentru ca regizorul Francis Ford Coppola a reusit sa angajeze un oenolog francez renumit. "E un vis devenit realitate", a spus cineastul, referindu-se la faptul ca pentru revigorarea podgoriei sale din California l-a recrutat pe Philippe Bascaules, un expert oenolog de prima mana, care a lucrat la Chateaux Margaux, una dintre cele mai renumite podgorii din regiunea Bordeaux.
Venit la filmari in Romania, in urma cu ceva timp, Coppola a cautat si a analizat si la noi diverse locuri in care se cultiva vita-de-vie, dar a hotarat sa nu investeasca aici; experienta dobandita in timp l-a facut sa realizeze ca zona de pe malul Dunarii pe care o alesese initial nu beneficia de cele mai potrivite conditii de relief, iar soarele ar fi copt strugurii intr-un mod care nu ar fi permis obtinerea licorii perfecte.
Dar investitiile in podgorii au facut cu ochiul mai multor persoane din viata publica romaneasca. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu, Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei, poetul Mircea Dinescu sau oameni de afaceri precum Mihai Miron sau Daniel Guzu sunt doar cateva exemple. Pasiunea pentru vin a fost cea care i-a determinat sa investeasca, in unele cazuri, sume de ordinul milioanelor de euro.
Valeriu Stoica, fost ministru si partener fondator al uneia dintre cele mai mari case de avocatura din tara, spune ca a investit din 2007 si pana acum intr-o vie din Dragasani si conacul din Dobrusa tot ce a castigat, impreuna cu sotia sa, din avocatura. Unele estimari plaseaza aceste investitii la 10-15 milioane de euro, dar Stoica spune ca "e prea mult".
"Istoria pasiunii pentru vin e veche si noua in acelasi timp", spune avocatul, argumentand ca povestea incepe din 1927, cand strabunicii sotiei au cumparat o vie in Dragasani, cu un conac construit in 1904. Strabunicul sotiei, care era director de banca, a investit in via care a ramas in familie pana cand a fost preluata de stat la nationalizare. In 1997 familia Cristianei Stoica a recuperat via, dar, spune avocatul, "nu aveam nicio intentie sa ma ocup de ea, pentru ca eram prea ocupat si nu aveam nici resurse". Via a fost cultivata vreme de 17 ani de altcineva, iar familia Stoica s-a hotarat sa investeasca in domeniu dupa ce au fost in vizita la conacul Stirbey, proprietatea lui Jacob von Kripp si a sotiei sale Ileana, care au o podgorie in apropiere. "Ne-am hotarat sa refacem conacul si podgoria si sa investim in vin dupa ce am vazut frumusetea magica a locurilor", spune Stoica, care obisnuieste sa bea un pahar de vin la masa de pranz din weekend si uneori in timpul saptamanii. Ii place vinul din copilarie, cand tatal sau ii dadea un pahar de vin rosu la masa de duminica.
Podgoria fostului ministru se invecineaza cu cea a lui Mugur Isarescu, unde este produs vin cu eticheta "Casa Isarescu", produs de firma Mar SRL si distribuit numai in restaurante, la preturi intre 30 si 85 de lei. Pe cele 20 de hectare din Dealurile Dragasanilor sunt cultivate Cramposie, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc si Cabernet Sauvignon. In 2009, relateaza Gandul, afacerea detinuta de familia guvernatorului BNR a inregistrat un profit net de 61.000 de euro, in crestere cu 40% fata de 2008.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană