Fericiti cei concediati. Cum sa-ti dai patronul in judecata

Autor: Ana Raduta Postat la 03 mai 2010 13152 afişări

Concedierile masive care s-au facut anul trecut n-au avut in toate cazurile efectul urmarit - acela de a reduce costurile. Multe companii au fost nevoite sa plateasca din greu pentru aceasta decizie, dupa ce fostii angajati si-au cerut drepturile in instanta. Noua din zece cazuri ce ajung in fata judecatorilor se termina cu castigul salariatului, nu doar pentru ca legislatia muncii ii este favorabila acestuia, ci si pentru ca in companii sunt multe nereguli in ceea ce priveste relatiile dintre angajati si angajatori.

"Am avut un soc. Nu-mi venea sa cred ca mi se intampla tocmai mie!" Asa isi incepe povestea V.P., fost manager in cadrul uneia dintre companiile multinationale prezente in Romania pe piata serviciilor de recrutare si executive search. In urma cu un an era head of recruitment si unul dintre angajatii de baza ai companiei.

Astazi este ea insasi angajator, iar de fostul loc de munca nu o mai leaga decat termenele de proces si stiva de documente si probe pe care le-a strans in ultimul an, dupa ce avocatul pe care l-a angajat sa ii apere interesele i-a explicat de ce fusese concediata in mod abuziv si ce poate castiga daca va merge in instanta.

In companie se angajase in 2008, imediat dupa ce s-a intors din Elvetia, unde timp de patru ani a lucrat tot in executive search. La acel moment, parea candidatul ideal pentru o firma care incepea sa se extinda si avea nevoie de oameni buni. Daca aveau si experienta internationala, cu atat mai bine. Fara prea multe discutii si negocieri, V.P. s-a angajat pe o pozitie buna, de business unit manager, si un salariu de care era multumita. Nu a durat decat un an pana cand sa fie promovata ca sef pe recrutare, dar acel moment, pe care il vedea ca inceput al evolutiei sale in firma, nu a fost, de fapt, decat inceputul sfarsitului.

"Imediat dupa ce am fost promovata, am fost anuntati ca firma va fi vanduta si ca, pana cand tranzactia va fi finalizata, vom primi cu totii doar o parte din salariu - cea fixa, urmand sa primim partea variabila retroactiv, dupa ce toate lucrurile se vor aseza", isi aminteste V.P. Acelasi lucru l-a transmis si ea mai departe angajatilor din subordine si care, dupa ce timp de mai multe luni au asteptat sa-si primeasca banii, au inceput sa faca presiuni. "Pozitia mea era foarte ingrata - oamenii se plangeau la mine, iar eu trebuia sa duc mesajul mai departe la parteneri, care foarte repede au inceput sa se arate deranjati de faptul ca fac atat caz si ca incep sa fac valuri in firma", isi aminteste ea.

Luna mai a anului trecut a fost momentul cand evenimentele au luat o turnura la care nu s-ar fi asteptat niciodata si dintr-un angajat apreciat s-a transformat intr-un paria. Intoarsa din vacanta de Paste, V.P. a avut surpriza sa-si gaseasca biroul gol - "nu mai erau nici laptopul, nici dosarele, nici mobila, nici macar planta de birou.

Arata ca o camera care isi asteapta noul locatar", spune V.P. Si de aici a inceput razboiul. "Evident, am fost la sefii mei si le-am cerut explicatii. Mi-au cerut sa-mi dau demisia, altfel, vor face astfel incat sa plec de bunavoie. Le-am spus ca asta nu se va intampla niciodata." Timp de sase ore au durat negocierile, pentru ca in final sa ajunga doar la o solutie de compromis: V.P. urma sa mai ia o saptamana de concediu, in care sa se gandeasca atat ea, cat si partenerii companiei, la noile conditii ale colaborarii. Cele sapte zile libere au fost urmate de inca sapte si apoi alte sapte, iar dupa trei saptamani de concediu prelungit, in care sefii ii amanau intoarcerea, V.P. a inteles ca e cazul sa angajeze un avocat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/fericiti-cei-concediati-cum-sa-ti-dai-patronul-in-judecata-6077716
6077716
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.