În energie nu există democraţie
Doina Vornicu conduce CEZ Distribuţie, companie care acoperă şapte judeţe, are 1,3 milioane de clienţi şi a avut anul trecut venituri de 859 de milioane de lei. Doina Vornicu povesteşte pentru BUSINESS Magazin de ce energia termo va avea tot mai puţină căutare, cât de probabil este să vedem energia transmisă fără fire în viitorul apropiat şi de ce compania ale cărei frâie le ţine acum investeşte anual peste 200 de milioane de lei în reţele.
Doina Vornicu, director executiv şi membru al directoratului CEZ Distribuţie, a lucrat deopotrivă la stat şi în sectorul privat şi spune că nu şi-ar mai dori să fie manager la o companie de stat. "În acest moment cred că implicarea politicului în managementul companiilor de stat este prea mare", spune ea. Contează cine este în consiliul de administraţie, ce decizii pot sau nu să fie luate, calitatea membrilor consiliului de administraţie, cât de mult înţeleg din activităţi şi ce mandat au.
"Dacă nu poţi investi atunci când trebuie, să iei decizia la timp, e mai greu să faci afaceri. Despre asta e vorba", explică şefa CEZ Distribuţie, care este convinsă că managerii din companiile de stat au calităţi şi sunt bine pregătiţi atât tehnic, cât şi managerial. Dar "nu înseamnă că dacă ei au aceste calităţi, îşi pot juca rolul în mod constructiv," spune Doina Vornicu, care a lucrat până în 2006 în sistemul de stat - la Electrica şi Transelectrica.
CEO-ul CEZ Distribuţie crede că managerii români păcătuiesc prin două lucruri: "N-am învăţat încă sau ne-am dezvăţat repede de tot de planificare şi nu finalizăm ceea ce am început". În principiu, românii suntem extrem de entuziaşti în primele etape, muncesc mult şi când trebuie să culeagă roadele se opresc. Şi "încă mai avem nevoie să învăţăm că trebuie să lucrăm în echipă. Toată lumea vrea să fie şef, dar rezultatul important se obţine în echipă".
DIFERENŢA DINTRE STAT ŞI PRIVAT
Despre fostul RENEL spune că avea toate şansele să devină "un CEZ", iar singurul lucru pe care nu l-a făcut suficient de devreme a fost separarea costurilor, "ca să nu mai funcţioneze ca un sac comun pentru toate activităţile". Abia în momentul în care s-a făcut separarea transportului, distribuţiei, producţiei şi furnizării de energie, au fost vizibile costurile fiecărei divizii. "Existau premisele să transformăm RENEL dacă identificam la timp costurile şi le-am fi separat", dar la vremea respectivă se practica subvenţia încrucişată între energie electrică şi termică, între consumatori casnici şi industriali. "E foarte greu ca statul să fie de acord să distribuie costurile în segmente integrate vertical, atunci când doreşte să protejeze o anumită categorie de consumatori", punctează ea.
Managerul CEZ Distribuţie crede că a avut stofă de lider încă din copilărie, iar apoi a ajutat-o şcoala. "Am şi învăţat să fiu lider, să ascult mai mult, să înţeleg ce spun oamenii. Să înţeleg şi ceea ce nu spun oamenii, să fac un diagnostic al situaţiilor şi în funcţie de asta să iau decizii."A ales să urmeze cursurile unui liceu de electrotehnică pentru că îi plăcea să contruiască cu propriile mâini. "Toată viaţa am construit câte ceva, chiar dacă a fost un plan, o casă sau o reţea, mi-a plăcut întot-deauna să creez ceva." Şi pentru că în trecut era o criză energetică "destul de serioasă, mi s-a părut că voi putea să fac ceva dacă voi învăţa despre energie şi nu va mai fi nevoie să se întrerupă, seara, energia electrică", argumentează Vornicu alegerea făcută.
După o carieră în care urcase în sistemul de stat, întâmplarea a făcut să-l întâlnească pe Jan Veskrna, country manager al Grupului CEZ în România, în 2006. El i-a făcut o ofertă de angajare şi Doina Vornicu mărturiseşte că a fost "fermecată" de el, "deşi aveam o oarecare reţinere să părăsesc o companie de stat şi să merg în una privată". Privind analitic, spune ea acum, "nu întotdeauna eşti atât de voluntar încât să spui <ok, 20 de ani de sistem de stat înseamnă puţin şi mai vreau ceva>".
În octombrie 2006 a început un nou capitol ("cel mai interesant") al carierei sale. Din momentul intrării sale în mediul privat însă au început examenele - proiecte mai mici şi mai mari într-un mediu de lucru antrenant; "toată lumea muncea, nu erau şefi şi subalterni, toată lumea era implicată şi toţi vizau termenele şi obiectivele". Managerul CEZ Distribuţie îşi aminteşte că era fascinant pentru ea faptul că punctul de vedere al unui specialist chiar era ascultat, îi era cerută opinia şi dacă o iniţiativă sau idee merita să fie implementată, chiar se întâmpla acest lucru. În plus, o surpriză a fost şi modul de motivare din CEZ, care nu are corespondent în companiile de stat, fie că este vorba de atribuirea meritelor sau de recompense, de la diplome şi până la excursii - la Praga, pentru a vizita sediul companiei-mamă sau la Londra pentru cei care învaţă bine limba engleză.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro