Craciun fericit!

INTERNET SI IT

Postat la 22 decembrie 2008 24 afişări

Internetul creste intr-un an cat altii in patru. O confirma lansarea din acest an a unui fond de investitii dedicat proiectelor online, o serie de tranzactii ce ridica valoarea unor site-uri romanesti la cateva milioane de euro, dezvoltarea unui motor de cautare autohton sau lansarea primului serviciu de messenger.

Probabil punctul culminant al online-ului romanesc a fost anul acesta lansarea fondului de investitii SeedMoney, dedicat exclusiv afacerilor de pe internet aflate in perioada de inceput. Capitalul initial pentru investitii nu a fost nici pe departe o suma importanta - este vorba despre jumatate de milion de euro, dar a fost binevenita, confirmand potentialul domeniului online romanesc. Primele investitii au fost deja facute, SeedMoney finantand proiectele 2parale.ro, Captaingo.com, Strada32.com si Zazazoo.ro.

 

Exista insa si un alt aspect care trebuie luat in considerare. O asemenea finantare vine sa sustina o piata a internetului in care nu ideile de afaceri lipsesc, ci fondurile necesare pentru dezvoltarea business-ului online, putini fiind cei capabili sa se autofinanteze in perioada de inceput.Afacerea Trilulilu, spre exemplu, este una dintre acestea din urma, care prin forte proprii a ajuns dupa mai bine de un an de la lansare sa valoreze 2,5 milioane de euro. Suma a fost calculata in urma tranzactiei prin care proprietarii site-ului de continut video au vandut 41% din companie pentru un milion de euro. Francezul Alexis Bonte, cumparatorul, mai este implicat intr-un alt proiect online, jocul eRepublik, pentru care a atras anul acesta o finantare de 550.000 de euro in schimbul a 11% din companie, tranzactie care evalueaza astfel site-ul la 5 milioane de euro.

 

Anul 2008 marcheaza totodata venirea Yahoo! in Romania, managerul responsabil de piata online locala fiind bloggerul Bogdan “Bobby” Voicu. Si Google a finalizat la inceputul acestui an inregistrarea reprezentantei sale din Bucuresti - Google Bucharest SRL - si a inceput sa caute un manager cu MBA pentru piata locala. Atat Yahoo!, cat mai ales Google au totusi de accelerat planurile pentru Romania, intrucat anul acesta au aparut pe piata Alonia, un concurent pentru Yahoo! Messenger, si Okidoki.ro, motorul de cautare romanesc care si-a propus sa intreaca Google.ro.

 

In ce priveste piata de IT, estimata de IDC la 1,37 miliarde de euro anul acesta, a fost sesizabila o incetinire a cresterii in a doua jumatate a anului. “Prima jumatate de an a fost pentru toata piata o perioada de efervescenta, in care a existat crestere puternica si cerere mare pe piata fortei de munca. In a doua jumatate insa, lucrurile au inceput sa se schimbe in rau”, observa Alexandru Costin, directorul general al Adobe Romania. Altfel, tranzactiile din industrie au fost bine reprezentate anul acesta, cea mai mare fiind achizitia ITC Networks de catre Luxoft, pentru 36,6 milioane de euro. Au urmat preluarea IP Devel de catre suedezii de la Enea, pentru 6,2 de milioane de euro, respectiv achizitia facuta de Siveco in afara granitelor Romaniei - firma bulgareasca de soft Latona, pentru 2 milioane de euro. 

 

REPERE 2008

  • Yahoo! il angajeaza pe bloggerul Bogdan “Bobby” Voicu drept manager pe piata din Romania.
  • SeedMoney, fondul de investitii romanesc dedicat exclusiv proiectelor online, a lansat prima runda de investitii.
  • Google deschide oficial un birou la Bucuresti si isi cauta manager cu MBA.
  • Serviciul de messenger Alonia ataca piata de telefonie prin internet cu tarife foarte mici.
  • Lansat online la finalul anului, mo­to­rul Okidoki.ro vrea sa intreaca Google.ro in termeni de relevanta la cautari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internet,
online,
IT,
dezvoltare,
servicii
/cover-story/internet-si-it-3677522
3677522
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.