MILIONARI DIN INTERNET

Postat la 12 iunie 2007 3 afişări

Dupa un an de asteptare, fondul de investitii Tiger Global Management a facut cele mai mari achizitii din istoria afacerilor online romanesti, intrand in actionariatul eJobs si Neogen. Fondul NCH, cel mai mare proprietar in .ro, are acum un competitor, iar actionarii celor doua companii au devenit primii milionari in euro din Internet.

Dupa un an de asteptare, fondul de investitii Tiger Global Management a facut cele mai mari achizitii din istoria afacerilor online romanesti, intrand in actionariatul eJobs si Neogen. Fondul NCH, cel mai mare proprietar in .ro, are acum un competitor, iar actionarii celor doua companii au devenit primii milionari in euro din Internet.

 

In acceptiunea maestrilor in arte martiale asiatice, stilul tigrului in Kung Fu este folosit de cei care nu pun mare pret pe defensiva. In orice confruntare recurg la atacul fulgerator, folosind lovituri simple si directe, iar metodele combative utilizate sunt usor de inteles chiar si de novicii care ar fi pusi in dificultate de stiluri mai complexe de lupta. Au nevoie doar de forta.

 

La prima vedere, Tiger Global Management, numele fondului caruia i-au fost atribuite saptamana trecuta achizitii ale unor parti din Neogen si eJobs, are ceva din stilul de lupta amintit. Dintr-o singura lovitura a reusit sa controleze doua dintre cele mai valoroase piese online din Romania, care pe o piata cu o valoare foarte mica au reusit anul trecut sa obtina impreuna venituri de 2 milioane de euro. Dar de fapt a fost o lovitura in doi timpi, indelung studiata anterior, pentru ca numele Tiger a inceput sa fie cunoscut de mai bine de un an celor mai puternici proprietari de afaceri online din Romania.

 

"Acum un an, cand ne-am intalnit prima oara, eram prea mici pentru cat voiau ei sa investeasca", isi aduce aminte Calin Fusu, in continuare cel mai mare actionar al Neogen. "Si acum suntem un pic prea mici, daca te uiti doar pe cifre. Dar au cumparat cea mai buna echipa de management din online-ul romanesc", sustine Fusu.

 

Surse din interior spun ca inainte chiar de a ajunge sa discute cu Neogen, in primavara lui 2006, Tiger a avut discutii cu grupul asupra caruia ar putea plana cele mai putine banuieli ca ar fi tinta fondului de investitii american: Netbridge. Dar faptul ca Netbridge este la randul lui detinut de un alt fond de investitii american, NCH Advisors, care a fost primul investitor strain in acest domeniu si asteapta in continuare maturizarea investitiei, nu a facut decat sa blocheze situatia. Sursele spun ca Siminel Andrei, seful NCH din Romania, ar fi cerut in acel moment 100 de milioane de euro. Iar cifra a fost respinsa fara nicio ezitare de Fixel Lee, emisarul Tiger Global Management in Romania.

 

Acelasi Lee a bifat insa recent primele doua succese, achizitia unei parti de 30% din eJobs Group si a alteia, de dimensiuni similare, la Neogen.

 

Despre ultima s-a aflat mai degraba dintr-o scapare a casei de avocatura care reprezinta interesele Tiger, cabinetul Biris Goran, care a trimis saptamana trecuta un comunicat de presa unde si-a anuntat implicarea in ambele tranzactii. Conform comunicatului de presa, suma adusa de clientii avocatilor in cele doua tranzactii depaseste 10 milioane de euro platite pentru participatii minoritare la ambele afaceri.

 

"Nu as fi vrut sa se afle, pentru ca nu mai poti cumpara site-uri la preturi rezonabile dupa ce esti vazut ca beneficiar al unei investitii semnificative", explica Fusu, care intre momentul semnarii contractului cu fondul de investitii, 7 mai, si cel in care tranzactia a fost comunicata a cumparat doua site-uri, Faces.md din Republica Moldova si Colegi.ro, dezvoltat de Daniel Racovitan. Si, ca o tactica de "employer branding" (brandingul angajatorului) intr-o piata unde resursele umane pregatite sunt limitate, Fusu a cumparat un autoturism Hummer, pus in fiecare saptamana la dispozitia unui alt angajat merituos.

 

Daca banii au fost deja incasati sau nu, se pot face doar ipoteze. "Nu cred ca as fi putut face ultimele achizitii daca nu am fi primit macar o parte din bani", se multumeste sa comenteze Fusu. Acelasi mister planeaza momentan si asupra sumei exacte incasate de Neogen. Surse din piata au vorbit de o valoare a tranzactiei de 4,2 milioane de euro in cazul eJobs pentru cele 30 de procente cumparate, iar cabinetul Biris Goran a pomenit de "mai mult de zece milioane" pentru eJobs plus participatia la Neogen.

 

Tinand cont ca Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar isi imparteau in mod egal proprietatea asupra afacerii, fiecare dintre ei ar fi putut incasa de la americani 2,1 milioane de euro.

 

Ei sunt cel mai probabil primii milionari in euro din Internetul romanesc, chiar daca vanzarea unei parti din Neogen se incheiase in cea mai mare tacere cu o luna inainte. Aceasta pentru ca acele 6 milioane de euro ramase din cele "mai mult de zece" mentionate de Biris Goran au ajuns partial la cinci actionari - daca nu contestam afirmatia lui Calin Fusu, care spune ca "cea mai mare parte a banilor au fost majorare de capital si au ajuns in afacere".

 

Ce procent din Neogen s-a vandut? Surse apropiate tranzactiei vorbesc de o treime din actiuni, ceea ce inseamna o valoare totala a eJobs in jurul sumei de 14 milioane de euro, iar valoarea Neogen este astfel estimata la 18 milioane de euro.

 

Ambele cifre au fost respinse de cei implicati direct. Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar, ambii aflati in concediu, nu au validat nici macar ipoteza intrarii in actio-nariat a celor de la Tiger, iar Calin Fusu a spus ca "sumele vehiculate in presa sunt exagerate".

 

Si a mai dorit sa mentioneze ca si dupa tranzactie va locui in acelasi apartament si va conduce aceeasi masina, un Renault Megane. Ceea ce nu este deloc incredibil. Ultima inregistrare la Registrul Comertului arata ca principalul actionar, Calin Fusu, are 49,36% din intreaga afacere, fiind urmat de Andras Nagy cu 14%, Zoltan Bodo cu 13%, Laszlo Robert cu 9,64% si Veaceslav Chicu cu 10%. In ipoteza vanzarii unui pachet de 33%, daca participatia fiecaruia dintre actionari s-ar fi redus proportional, fondul de investitii ar fi devenit principalul actionar, devansandu-l pe Fusu, care ar fi ramas astfel cu controlul asupra 32,5% din Neogen. "Sunt actionari minoritari", a precizat totusi Fusu despre investitorii americani.

 

Drept urmare, cel mai probabil Calin Fusu a vandut cel mai putin dintre cei cinci parteneri Neogen. El ar avea astfel, daca ar vinde la acelasi pret detinerile la Neogen, o avere de pana la 9 milioane de euro dintr-o afacere inceputa in 2000.

 

Calin Fusu este nascut intr-o localitate din Republica Moldova si a venit in Bucuresti pentru a studia la Academia de Studii Economice, la doar 16 ani devenind cel mai tanar student al institutiei. Aceasta datorita faptului ca a inceput scoala direct cu clasa a doua, cand inca nu implinise 7 ani, si a terminat liceul in clasa a XI-a, in sistemul din Republica Moldova. Primul contact cu afacerile online l-a avut din postura de angajat al lui Siminel Andrei la Netbridge.

 

Dupa o perioada de relativa acalmie, cumpararea unor site-uri romanesti la cele mai mari preturi de pana acum a avut darul de a-i face pe multi sa priveasca cu neincredere asupra veridicitatii sumelor, iar pe altii, proprietari de afaceri online, sa fie entuziasmati de faptul ca de-acum site-urile vor fi analizate cu alte unitati de masura. "O evaluare a unei companii de tipul celor mentionate (Neogen, eJobs) poate ajunge pana la de 5 ori cifra de afaceri anuala sau multiplicatori mult mai mari aplicati la profit", este de parere Eugen Schwab-Chesaru de la cabinetul de consultanta Pierre Audoin, mentionand totusi ca nu se poate pronunta asupra preturilor, pentru ca nu a analizat niciodata cele doua companii.

 

Ce ar mai putea cumpara celelalte fonduri de investitii ce au incercat pana acum fara succes sa gaseasca o destinatie banilor pe care vor sa-i investeasca in online-ul romanesc? Despre interesul polonezilor de la MCI si americanii de la Intel Capital au auzit toti proprietarii de afaceri semnficative in online, insa pana acum nu s-a concretizat nimic. Iar dupa ce eJobs si Neogen au primit ofertele Tiger, nici nu prea mai exista alte afaceri de anverguri suficient de mari cat sa poata absorbi investitiile fondurilor. "S-a cumparat tot ce era de cumparat. Cel putin anul acesta va fi liniste", considera Orlando Nicoara de la Media Pro Interactiv.

 

Cert este ca niciun alt antreprenor roman din online nu a mai vazut vreodata sume asemanatoare. De exemplu, pentru ultima achizitie facuta inainte de a se afla despre intrarea Tiger in actionariat, site-ul Colegi.ro, cu cei 300.000 de utilizatori inscrisi a fost cumparat de Neogen cu aproximativ 100.000 de euro.

 

Orlando Nicoara, acum director general la Media Pro Interactiv, isi aduce aminte ca in perioada cand ocupa functia de director al Netbridge, intr-o perioada punctata de preluari (2003-2006), sumele platite erau mult mai mici. "Pe tot ce am cumparat atunci am cheltuit 1 milion de euro. Iar aceasta inseamna cam jumatate din Internetul romanesc ca trafic".

 

Netbridge si fondul proprietar NCH Advisors controleaza acum o retea impresionanta de site-uri, care cuprinde proprietatile Vodanet, iMedia, Active Soft si cele pastrate in afara unei structuri, asa cum e cazul imobiliare.ro si infoturism.ro. "La Netbridge, am facut oferte atat catre eJobs, pe care l-am evaluat la 800.000 de dolari imprena cu InternetCorp (retea de site-uri aflata in proprietatea actionarilor eJobs Group - n.red.), cat si catre BestJobs (site-ul de recrutare al Neogen), pe care l-am evaluat la 1 milion de dolari", isi aduce aminte Orlando Nicoara incercarile de preluare de acum doi ani. "Faptul ca ei nu au vandut si au asteptat e un mare merit al lor. Au stat si au asteptat pentru pretul corect."

 

Siminel Andrei, directorul NCH Advisors, a refuzat discutia propusa de BUSINESS Magazin despre planurile celui mai mare proprietar de active online din Romania si despre reactia la venirea Tiger Global Management. "Nu dau interviuri si nu fac asemenea analize", a raspuns Andrei prin e-mail solicitarii. Intr-adevar, aparitiile in presa ale fostului broker pe bursa au fost mai degraba sporadice, mentinand o distanta de siguranta fata de zona publica. Reticenta de a-si expune imaginea este de altfel o caracteristica a fondurilor de investitii, logica fiind ca mai putina vizibilitate si deci mai putine informatii aflate de ceilalti inseamna mai multa putere de negociere cu viitori partenerii de afaceri. Orlando Nicoara spune despre Andrei doar ca nu crede ca ar avea intentia sa faca exit in viitorul apropiat din afacerile online. "Siminel nu vrea sa vanda. Achizitii nu a mai facut in ultimul timp, trebuie sa-si organizeze businessul acolo. Exclud un exit in viitorul apropiat".

 

Aceeasi discretie ii caracterizeaza si pe cei de la Tiger Global Management. O persoana care a purtat discutii cu fondul american spunea despre reprezentantii sai ca sunt "genul de persoane «don’t call us, we’ll call you», carora daca nu le trezesti interes, nu ai sanse sa ajungi la ei". Pentru Tiger, premiera intrarii prin investitii in Romania nu s-a intamplat cu ocazia Neogen si eJobs. Adama, una dintre cei mai mari companii de dezvoltari imobiliare din Romania, intrata in Romania in 2004, are printre actionari fondul de investitii newyorkez.

 

Iar cele mai mult de zece milioane de euro angajate in cele doua achizitii online reprezinta o picatura intr-un pahar cu apa pentru fondul de investitii.

 

In februarie 2007, Tiger Global Management facea public faptul ca iese pe piata cu un nou fond de private equity in valoare de 1 miliard de dolari (750 de milioane de euro) care se va concentra in special pe pietele emergente. Fondul este al patrulea al Tiger Global Management si de departe cel mai mare de pana acum.

 

Directiile in care vor merge investitiile sunt, conform anuntului, industria publicitatii, Internet si real estate, iar tarile unde vor fi investiti banii sunt Rusia, China, India, Japonia, Romania, Brazilia si Statele Unite. Fondul de investitii are programata o durata de viata de zece ani si o perioada de investitii de cinci ani, ceea ce lasa loc si altor preluari partiale pe piata romaneasca.

 

Tiger Global, fond cu sediul la New York, acolo unde este si cartierul general al NCH Advisors, s-a lansat in achizitii incepand cu anul 2003, cand a infiintat primul vehicul de private equity de o valoare totala de 76 de milioane de dolari, concentrandu-se in special pe oportunitatile oferite de afacerile pe Internet.

 

In 2004 a urmat al doilea, un fond de investitii in industria educatiei cu o valoare de 59 de milioane de dolari si in 2005 un al treilea, de 505 milioane de dolari, cu investitii in afara Statelor Unite. A fost si momentul cand fondul de investitii si-a schimbat numele din Tiger Technology Management in Tiger Global Management, pentru a reflecta diversificarea investitiilor facute. Fondatorul si strategul Tiger este Charles Coleman (31 de ani), un specialist in tehnologie si unul dintre discipolii lui Julian Robertson, un bancher de investitii aproape legendar, cunoscut prin faptul ca fondul administrat de el, Tiger Management Corporation, a investit 8 milioane de dolari in startup-uri la inceputul anilor ‘80, pentru a ajunge la detineri de 22 de miliarde de dolari la sfarsitul anilor ‘90. Desi afacerile au inceput sa scada si fondul s-a inchis in 2000, Robertson apare in topul Forbes din 2003 cu o avere estimata la 900 de milioane de dolari, iar in prezent este un activ filantrop. Din scoala Tiger Management Corporation au aparut ulterior alte fonduri, lansate de ucenicii lui Robertson, intre care si Tiger Technology al lui Charles ("Chase") Coleman.

 

Tiger si NCH Advisors au avut ocazia sa se intalneasca, inainte de Romania, pe piata ruseasca, unde au concurat sau au coexistat in actionariatul celor mai mari companii online de acolo. Dupa ce in noiembrie 1999, NCH incepe investitia de 8 milioane de dolari in online-ul rusesc prin intermediul Netbridge Rusia, fondul de investitii Tiger a cumparat acum doi ani mare parte a detinerilor NCH. Acum, Tiger are o participatie la Yandex, cel mai mare motor de cautare din Rusia, precum si la Mail.ru, cel mai popular serviciu de e-mail din tara, cu care Netbridge a fuzionat in 2001.

 

Activitatea din Rusia a fondurilor are relevanta, in conditiile in care micul imperiu online al Netbridge in Romania a fost initial un proiect greenfield al NCH Rusia, primul site propriu de aici fiind okazii.ro (analogul Molotok.ru, site-ul de licitatii detinut de Netbridge Rusia).

 

Ulterior, dupa crahul dotcom de la inceputul anilor 2000, rusii s-au retras din afacerea inceputa in Romania, tot business-ul fiind trecut in administrarea filialei locale a NCH Advisors.

 

De know-how-ul afacerilor detinute in restul lumii isi leaga Fusu si o parte a deciziei de vanzare. "Mi-au zis cand am vandut (reprezentantii Tiger Global Management, n.red.): Calin, daca ai vreo intrebare sau problema, te urci in avionul de Moscova si poti vorbi cu alt manager care are afaceri similare", spune Calin Fusu, adaugand ca desi a primit si alte oferte, a facut alegerea tocmai datorita ramificatiilor pe alte piete ale investitiilor Tiger.

 

Bunaoara, in Bulgaria, acelasi fond este implicat in actionariatul Netinfo.bg, cel mai mare portal din aceasta tara si deci un concurent direct pentru serviciile de acolo ale Neogen. Cum va fi afectata pozitionarea fata de concurenta, avand un un actionar comun pe piata bulgara? Si mai important, cum se impaca faptul ca si in Romania Tiger este acum implicat atat in serviciul de recrutare eJobs, cat si in cel care reprezinta concurenta directa, BestJobs - "cash-cow"-ul Neogen?

 

"E o intrebare pe care mi-am pus-o si eu, dar nu cred ca sunt incompatibilitati, pentru ca sunt actionari minoritari si implicarea lor va fi minima", spune Calin Fusu.

 

Un aspect care ar putea indica linii de dezvoltare viitoare la Neogen este faptul ca in investitia lor, cei de la Tiger au fost insotiti de fondul olandez de investitii Wouwer Investeringen. Nu se cunosc exact proportiile in care au investit fiecare dintre cele doua fonduri, Tiger si Wouwer, dar proprietarii olandezi sunt cei care au infiintat site-ul de licitatii Allegro din Polonia. Si acum, Tiger si Wouwer detin participatii minoritare la acest grup online, cu 6,6% si 5,2% din cel mai vizitat site de licitatii din Europa, dupa eBay. Iar in lipsa variantei de a achizitiona okazii.ro, cel mai mare site de licitatii din Romania (detinut de NCH), site-ul de anunturi al Neogen ar putea fi transformat intr-un serviciu cum este Allegro.

 

Lasand la o parte posibilele planuri ale investitorilor, planurile lui Fusu au ca tinta cresterea veniturilor din publicitate, pentru ca in 2008 sa fie beneficiarul a 25% din toate sumele cheltuite pe publicitatea online in Romania.

 

Iar faptul ca primul angajat al Neogen care a primit pe mana Hummer-ul este o membra a departamentului de vanzari nu este tocmai intamplator. Elisabeta a incheiat un contract de publicitate de 9.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MILIONARI DIN INTERNET
/cover-story/milionari-din-internet-1054774
1054774
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.