Personalitatea anului 2009: FMI

Postat la 22 decembrie 2009 48 afişări

Hulit si in anii '90, si acum, Fondul Monetar International a ajuns din nou sa conduca de facto Romania. O retrospectiva a economiei in 2009 nu poate sa nu inceapa de la aceasta realitate.

Acum doi ani, cand BUSINESS Magazin alegea pentru prima data "Personalitatea anului" in ultima editie din decembrie, era vorba de un erou al cresterii economice: alungat din tara de lipsa de oportunitati, Capsunarul plecase in strainatate si trimitea bani acasa, sustinand astfel economia. n 2008, cu o criza financiara care deja fortase usa, personalitatea anului era Mugur Isarescu, singura figura din sfera puterii cu un discurs coerent si o politica rationala. Si Capsunarul, si Isarescu sunt personaje prin excelenta controversate, neintelese, in jurul carora s-au construit legende si s-a consumat mult sentiment.

Aceeasi e si situatia din 2009, cand alesul nostru este FMI, un alt erou colectiv, pe care, din pacate sau probabil din fericire, il consideram drept adevaratul conducator al tarii si singurul in masura sa impuna in Romania programe fiscale mai lungi de-o campanie electorala. Propulsat de criza economica intr-un rol mult mai important decat in anii '90, FMI de acum a trecut printr-un rebranding: experimentele sadice de atunci au facut locul unor inovatii ale strategiei de credite ce dau seama perfect de adancimea temerii UE si SUA fata de amenintarea crizei asupra tarilor in dezvoltare. Ceea ce nu s-a schimbat sunt insa legile economiei, ce sustin in continuare ca orice datornic trebuie sa-si asculte creditorul atunci cand acesta il indeamna sa-si faca un buget prudent, pentru ca altfel nu-si va putea plati creditul. Sau, cand debitorul e nepriceput ori distrat, sa-l consilieze, eventual sa-i faca si contabilitatea.

Absorbita de alegerile prezidentiale si cu doua luni de interimat, guvernarea s-a straduit sa amane sau sa atenueze pe cat posibil deciziile care ar fi demonstrat ca vrea sa aiba cu ce rambursa la FMI creditul de 20 de miliarde de euro, iar la anul probabil ca nu va ezita sa dea vina pe FMI daca asemenea decizii vor fi luate. N-ar fi prima oara; din anii '90, de cand avem acorduri cu Fondul, la fel s-a intamplat, cu exceptia lui 2005, cand guvernul Tariceanu, nemaiavand nevoie de bani, i-a expediat pe oamenii cu manecute veniti de la Washington sa-i recomande prudenta. Efectele lipsei FMI s-au vazut. Cum probabil putem ghici si ce s-ar fi intamplat in 2009 fara noul acord cu Fondul. Ar fi lipsit eternele proteste patriotice (ne incaleca FMI, Rotschild, Soros, iluminatii etc.), dar n-am fi avut pe nimeni care sa conduca tara.

Cititi mai jos o analiza retrospectiva a fiecarui sector economic:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
FMI,
personalitatea anului,
acord
/cover-story/personalitatea-anului-2009-fmi-5197875
5197875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.