Revolutia Generatiei C - ei vor conduce lumea

Autor: Razvan Muresan Postat la 06 iunie 2011 410 afişări

Isi petrec cel putin trei ore pe zi pe internet si nu-si pot imagina viata fara gadgeturile care ii insotesc la scoala, acasa sau pe strada. Sunt conectati 24 din 24, se intalnesc mai putin in parc si mai mult online, sunt mai sedentari, nu-i intereseaza prea mult politica sau actualitatea din tara sau lume si cei mai multi traiesc din banii parintilor. Noua generatie va ocupa in 2020 peste 40% din populatia statelor europene si in scurt timp va conduce lumea.

Vorbeste despre internet ca despre o noua religie cu entuziasm si un zambet larg pe buze. "Imi pot imagina viata fara internet, dar cateodata ma gandesc fatalist ca cineva ar putea sa apese butonul si sa-l opreasca." E de departe cea mai tare tehnologie pe care a inventat-o cineva, spune tanarul Vlad Atanasiu, pentru ca "e un bun comun, e al nostru, al tuturor, nu il detine nimeni. N-a costat pe nimeni enorm sa-l faca si nu e nicidecum o pierdere pentru nimeni". Are iPad, iPhone, blog si daca vrei sa il contactezi, poti s-o faci pe toate canalele posibile. E-mail, LinkedIn, Facebook, Twitter, Plaxo, Ning. Are gadgeturile toata ziua dupa el si nu se poate desprinde de ele.

Vlad a inceput trei facultati, dar niciuna nu i-a starnit interesul pana la capat, asa ca a ales sa imbine pasiunea pentru tehnologie cu dezvoltarea personala si lucreaza de ani buni intr-un ONG. El ii spune "un proiect creativ, care avea nevoie de un gen de energie". In fapt, a ales sa faca ce ii place si sa se dezlipeasca de cutumele dupa care altii isi ghideaza viata. S-a implicat alaturi de alti tineri de varsta lui, putin peste 20 de ani, intr-un model alternativ de educatie in care tinerii descopera cat de important e sa-ti ghidezi cariera dupa ce iti place si mai putin dupa regulile fortate impuse de societate. Conectivitatea a ajuns sa reprezinte membrii organizatiei atat de mult, incat Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti poate functiona la fel de bine daca studentii se intalnesc direct sau nu. "Lucrez foarte mult online, asa ca organizatia poate sa functioneze la fel de bine daca avem wireless chiar si peste hotare", explica Vlad.

Tehnologia la putere

"Sunt conectata constant la internet si e bine, pentru ca stiu cum sa-mi canalizez energiile", zice Elena, amica lui Vlad. In timpul discutiei cu cei doi, degetele ei se plimbau pe ecranul tactil al telefonului la fiecare zece minute. "Nu e neaparat dependenta, dar iei ce ti-e bun din lucrul ala si-l folosesti in avantajul tau." Un studiu recent al Fundatiei Soros Romania arata ca mai ales internetul ocupa un loc semnificativ in viata adolescentilor intervievati, semnificatia fiind pe deplin reflectata de locul in bugetul de timp al unei zile obisnuite de scoala.

Pe internet se observa o preferinta clara pentru accesarea paginilor cu elemente crescute de interactivitate, insa interactiunea este evident indreptata inspre prieteni si alte persoane pe care respondentii le cunosc deja. Cumulat, trei sferturi dintre tineri isi petrec cel putin o ora pe zi online, iar jumatate dintre ei mai mult de trei ore. Mai expusi sunt cu precadere cei provenind din familii cu nivel de educatie formala mai mare si cu domiciliul in mediul urban. Grupul Leo Burnett a intreprins o cercetare extinsa, care a vizat conturarea unui portret al tinerilor romani din orasele mari. Alexandra Iavorschi, account director la Starcom MediaVest Group, divizia de media buying a grupului, ii numeste tineri dominati de tehnologie, dependenti de mobil si hedonisti, care traiesc dupa principiul "aici si acum".

Softurile specifice industriei media confirma ca tinerii din intervalul de varsta 18-25 de ani petrec, intr-adevar, in jur de trei-patru ore pe internet zilnic. Majoritatea il folosesc acasa, dar si la scoala sau cand sunt cu prietenii. Cu cat ne apropiem insa de 24-25 de ani, ii vom gasi stand pe internet si la locul de munca. Printre scopurile pentru care stau pe net se numara in principal comunicarea prin e-mail, cautarea de informatii, jocuri, muzica, descarcarea de software, citirea revistelor sau a ziarelor online, a blogurilor sau a forumurilor.

"Accesul la informatie este intr-adevar ceva pozitiv. Singurul minus ar fi acela ca internetul nu are o constiinta si o cultura critica si e in egala masura pagubitor. Mereu ii intreb <Ce verificati voi cand stati pe internet? Nu tot ce gasiti acolo este in regula!>", spune Alfred Bulai, sociolog si profesor universitar la scoala Nationala de stiinte Politice si Administrative. Cel mai mult timp se consuma pe retelele sociale, iar LinkedIn, Facebook, Twitter, Plaxo sau Ning, locurile unde Vlad si-a creat identitati, sunt accesate zilnic de mai bine de jumatate dintre navigatori. Facebook a devenit in ultimii doi-trei ani cea mai la moda retea, iar datele consultate de BUSINESS Magazin arata ca procentul tinerilor de 18-25 de ani din totalul utilizatorilor romani este de 53%, dintre care trei sferturi au 18-20 de ani - peste 1,3 milioane de persoane, ceea ce inseamna o penetrare de aproape 100% in acest segment de varsta in mediul urban.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
generatie,
tineri,
IT

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/revolutia-generatiei-c-ei-vor-conduce-lumea-8316064
8316064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.