UNITATEA 3 SI 4

Postat la 21 martie 2007 1 afişăre

Proiectul pentru urmatoarele doua reactoare inca este in discutii: nu daca se va face, ci de cine va fi controlat (de stat sau de operatori privati?).

Anul trecut, cand statul roman a anuntat ca accepta investitori privati in proiectul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, 4 dintre cei 16 investitori selectati de MEC au anuntat ca sunt dispusi sa preia tot necesarul de finantare (2,2 miliarde de euro).

Daca modalitatea in care vor fi selectati sau in care se va face finantarea din partea companiilor interesate se va stabili la vara, deocamdata Ministerul Economiei cauta variante pentru partea sa de bani. O varianta propusa de ministrul Varujan Vosganian, care da ca posibila inceperea inca din acest an a lucrarilor la reactoarele 3 si 4, este emiterea de obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Probabil ca, in acest fel, MEC vrea sa se puna la adapost de lipsa banilor, cu care s-a confruntat in timpul constructiei celui de-al doilea reactor.

Costul celui de-al doilea reactor a fost de 910 de milioane de euro (875 de milioane de euro corespunzatoare duratei de executie si 35 de milioane de euro - cheltuieli suplimentare impuse de prelungirea duratei de realizare cu trei luni). La finele anului 2005, analiza resurselor de finantare indica un deficit de 217 de milioane de euro, repartizat pe anii 2006-2007. (Sumele necesare acoperirii nevoilor de finantare suplimentara erau destinate achizitionarii apei grele - 95 de milioane de euro fiind pretul a 315 tone de apa grea - si executarii lucrarilor de finalizare si punere in functiune - 122 de milioane de euro). Imprumutul a venit in cele din urma din partea Comisiei Europene, prin Euratom, desi ecologistii s-au scandalizat de faptul ca UE a sustinut dezvoltarea unei centrale bazate pe o tehnologie canadiana.

In cazul primelor doua reactoare, echipamentele au fost contractate de la General Electric, compania americana livrand pentru reactorul 2 echipamente in valoare de 368 de milioane de dolari, conform comunicatului de presa transmis in 2004. Un an mai tarziu, GE a semnat un contract de servicii cu centrala de la Cernavoda, care prevede o colaborare pana in 2010. Din aceasta se poate presupune ca General Electric va fi una dintre variante pentru echipamentele necesare la urmatoarele doua reactoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNITATEA 3 SI 4
/cover-story/unitatea-3-si-4-1053907
1053907
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.