Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu, ING Bank
Mişu Negriţoiu şi-a păstrat limba ascuţită cu care i-a obişnuit pe observatorii pieţei bancare şi după ce i-a predat funcţia de CEO polonezului Michal Szczurek, în septembrie 2012.
Mişu Negriţoiu este poate bancherul care cunoaşte cel mai bine mediul politic din interior. Economist de formaţie, Mişu Negriţoiu a lucrat în comerţul exterior până în 1990, după care a făcut parte dintre specialiştii recrutaţi de noul guvern FSN: ca şef al Agenţiei pentru Investiţii Străine (ulterior Agenţia Română pentru Dezvoltare), din 1990 până în 1992, prin instituţia lui au venit primii investitori străini în România, de exemplu Coca-Cola sau Colgate-Palmolive.
"În politică totul se reduce la promovarea unor membri de gaşcă" şi "nivelul de înţelegere a problemelor este mai în urmă ca acum 20 de ani", spunea Mişu Negriţoiu într-un interviu pentru ZF.
Mişu Negriţoiu a devenit apoi consilier al preşedintelui Ion Iliescu şi în 1996 a avut prilejul unei scurte cariere în politică, mai exact ca deputat, însă a părăsit politica repede din senzaţia de plictiseală şi ineficienţă pe care i-o dădea domeniul. A profitat de ocazia ofertei de a lucra în ING Bank şi a intrat în banking la 47 de ani, în 1997, ajungând, după numai câţiva ani, în 2006, primul român care a preluat şefia unei bănci cu capital majoritar străin.
Mişu Negriţoiu, în prezent chairman al ING Bank Romania, a oferit, în cadrul evenimentului MEET THE CEO, organizat de revista BUSINESS Magazin, sfaturi pentru tinerii manageri şi antreprenori.
1. Învaţă tot ce poţi. Trebuie să te pregăteşti pentru orice oportunitate. Zece ani de zile n-am ştiut exact ce fac sau ce o să fac în viitor. Am terminat o facultate, am urmat a doua facultate, m-am gândit că Dreptul îmi lărgeşte orizontul. Apoi m-am apucat de limba engleză: dacă aveam oportunitatea să lucrez cândva cu limba engleză, trebuia să fiu pregătit. S-a dovedit ulterior că a fost esenţială. Am investit în pregătirea profesională: m-am apucat de doctorat, am fost asistent la ASE, încercam să înţeleg bursele la timpul respectiv. M-am pregătit pentru orice eventualitate.
2. Ai răbdare. Nu trebuie să fii impacientat că a trecut timpul, că n-ai realizat, că ai ratat ocaziile. Poţi să ratezi ocazii şi poţi să înveţi din eşecuri. Vorbesc cu tineri manageri de astăzi, care au nişte obiective punctuale pe care le ratează din diverse motive şi aproape că intră în depresie pentru că au ratat la 30, 35 de ani o poziţie la care visau. Eu nu am avut nicio funcţie de conducere până la 35 de ani, dar la 36 de ani am ajuns CEO la o întreprindere cu peste o sută de oameni.
3. Păstrează-ţi opţiunile. Nu cred că trebuie să te pregăteşti pentru o poziţie oarecare, ci, în general, să fii cât mai deschis. Ai de ales să fii un profesionist sau un manager. Profesioniştii, specialiştii sunt mai rigizi, mai radicali. Când te pregăteşti pentru management, în schimb, eşti mai general, accepţi mai uşor alte puncte de vedere, cred că trebuie să ai îndoieli. Probabil trebuie să fii şi perfecţionist, dar nu ultra-perfecţionist.
4. Profesia, dar şi familia. Cred că trebuie să faci şi altceva decât profesia, meseria şi că trebuie să fii echilibrat. Teoria spune că nu poţi fi un bun CEO dacă nu ai o viaţă de familie sau personală echilibrată. Există şi cazuri speciale, dar majoritatea managerilor sunt oameni echilibraţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro