Tinerii care încep cu stângul - semnele unei noi generaţii de şomeri în zona euro
Şomajul în rândul tinerilor va rămâne la un nivel ridicat pentru cel puţin încă o jumătate de deceniu, estimează Organizaţia Internaţională a Muncii. Rata şomajului în rândul tinerilor este constant mai ridicată decat cea generală, reflectând dificultăţile celor din categoria de vârstă 15-24 de ani în a-şi găsi un loc de muncă. Efectele crizei din zona euro vor afecta şi economiile emergente, împingând şomajul în rândul tinerilor la 12,9% în 2017, comparativ cu 12,7% estimat pentru acest an.
Mulţi tineri au renunţat la orice speranţă de a mai găsi un loc de muncă, situaţie care are potenţialul de a conduce la tensiuni sociale şi probleme economice, avertizează raportul. Organizaţia cere guvernelor să acţioneze pentru a asigura locuri de muncă şi pregătire. "Asigurarea de locuri de muncă garantate sau programe de pregătire destinate tinerilor, precum cele existente în mai multe ţări, i-ar lua pe tinerii care caută un loc de muncă de pe stradă şi i-ar implica în activităţi utile, acţionând ca un sistem de protecţie împotriva unor noi tensiuni economice şi sociale. Estimările arată că astfel de programe pot avea costuri foarte limitate, mai puţin de jumătate de procent de PIB în ţările europene", afirmă coordonatorul raportului OIM, Ekkehard Ernst.
Ţările unde şomajul în rândul tinerilor este scăzut - Austria, Danemarca şi Suedia - au implementat cu succes astfel de programe. Locurile de muncă garantate permit tinerilor să obţină o slujbă plătită prin programe de lucrări publice sau angajări subvenţionate în sectorul privat.
În Suedia, un program de locuri de muncă garantate, iniţiat în anii '80 şi reformat în 2007, combină politici precum intensificarea eforturilor de plasare pe piaţa muncii şi calificare cu reduceri de taxe pentru angajatorii tinerilor. Costul programului a fost estimat la mai puţin de 0,1% din PIB în 2008.
Dacă economiile avansate, în rândul cărora sunt incluse şi statele Uniunii Europene, vor înregistra un declin uşor, de la 17,5% în acest an la 15,6% în 2017, regiuni precum Europa Centrală şi de Sud-Est, Africa, America Latină, Asia şi Orientul Mijlociu vor stagna sau chiar vor avea creşteri. Totuşi, în timp ce în Asia rata şomajului tinerilor, deşi în urcare, va fi mai redusă decât la nivel mondial, în Orientul Mijlociu sau Nordul Africii va atinge 27-28%, estimează organizaţia.
Economiile avansate sunt considerate responsabile de criza globală, criza creditelor declanşată în Statele Unite fiind urmată de criza datoriilor suverane din zona euro. "În mod ironic, doar în economiile avansate ratele şomajului în rândul tinerilor ar urma să scadă în anii următori, însă această evoluţie urmează celei mai mari creşteri a şomajului tinerilor dintre toate regiunile în timpul crizei", afirmă Ernst.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro