1,5 milioane de euro investiţi la Ostrov-Silistra

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 10 decembrie 2015 178 afişări

Din 2016, industria vitivinicolă din sud-estul României şi din zona de nord-est a Bulgariei va beneficia de un centru transfrontalier de oenologie şi viticultură, ce va pune la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii, a comerciantilor de vinuri şi fructe resurse informaţionale, soluţii de afaceri transfrontaliere, precum şi laboratoare de microbiologie şi analize, dotate la standarde internaţionale.

1,5 milioane de euro investiţi la Ostrov-Silistra

Dezvoltarea proiectul s-a făcut cu fonduri europene, durata de implementare a fost de 29 luni cu un buget total de 1.530.983,18 euro, din care valoare eligibilă din FEDR aproape 1,3 milioane de euro, iar cea aferentă bugetului naţional este de 199,027.81 euro. Fondurile au fost utilizate în constructia, dotarea si punerea in functiune a centrului, crearea a 11 locuri de muncă în cadrul centrului, realizarea unui plan de functionare şi organizarea de sesiuni de informare.

Asociaţia Profesională Vitivinicolă „Terasele Dunării” Ostrov impreuna cu partenerii Asociaţia Viticulturilor şi a Producătorilor de Vin, Silistra, Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Stiinţe Agricole, Staţiunea Experimentală pentru Cais şi Agricultură Silistra şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa au derulat in perioada iulie 2013 – decembrie 2015 proiectul Centrul Transfrontalier de Oenologie şi Viticulură «Terasele Dunării», COD MIS–ETC 600. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Dezvoltarea economică şi socială”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1. „Sprijinirea cooperării transfrontaliere în mediul de afaceri şi promovarea unei imagini şi identităţi regionale”.

Centrul Transfrontalier de Oenologie şi Viticulură «Terasele Dunării» creat prin proiect, cu sedii la Ostrov şi la Silistra, avand 11 persoane angajate are drept scop principal stimularea şi promovarea relaţiilor transfrontaliere între comunităţile de afaceri implicate în oenologie şi viticultură din zonele de graniţă din România şi Bulgaria, cu accent pe cele din judeţele Constanţa, Călăraşi, Teleorman şi Giurgiu şi districtele Silistra, Razdrag şi Ruse. Serviciile  centrului promoveaza viticultura şi metodele de producţie sustenabile, integrarea aspectelor vitivinicole regionale şi transfrontaliere în strategiile de dezvoltare relevante, precum şi utilizarea resurselor locale. De asemenea, vor fi promovate schimburile de bune practici, de experienţă şi iniţiativele comune la nivel transfrontalier. Partenerii proiectului au participat activ la proiect, contribuind la dezvoltarea şi completarea serviciilor Centrului cu resurse specializate, realizarea unei strategii de dezvoltare a Centrului pentru primii trei ani după finalizarea proiectului şi un plan de acţiuni comune  ale partenerilor de proiect, pentru primul an de activitate si vor continua colaborarea si pe viitor in operarea Centrului, semnandu-se un protocol  de parteneriat post–proiect in acest sens. Instrumentele de livrare a serviciilor funcţionale ale centrului sunt: sediile centrului cu dotarile aferente, website-ul, baza de date online şi expoziţie virtuală cu produsele şi oferta membrilor asociaţiilor partenere în proiect, precum şi ale altor firme de profil, biblioteca şi mediateca, buletin electronic de informare, etc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/1-5-milioane-de-euro-investiti-la-ostrov-silistra-14915255
14915255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.