19 familii americane şi-au crescut averea cu 1.000 de miliarde de dolari anul trecut. Acum deţin 1,8% din avuţia totală a SUA, mai mult decât întreaga economie a Elveţiei

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 23 aprilie 2025 62 afişări

19 familii americane şi-au crescut averea cu 1.000 de miliarde de dolari anul trecut. Acum deţin 1,8% din avuţia totală a SUA, mai mult decât întreaga economie a Elveţiei

Potrivit unor date recente, în anul 2024, cele mai bogate 19 familii din Statele Unite au acumulat împreună o avere de o mie de miliarde de dolari, mai mult decât întreaga economie a Elveţiei, scrie The Wall Street Journal.

Analiza economistului Gabriel Zucman, de la Universitatea din California, Berkeley, arată că a fost nevoie de 40 de ani pentru ca ponderea celor mai bogaţi 0,00001% dintre americani în averea totală a gospodăriilor să crească de la 0,1% în 1982 (când grupul includea doar 11 familii) la 1,2% în 2023. 

Însă doar într-un singur an, 2024, acea cotă a crescut la 1,8%, adică aproximativ 2.600 de miliarde de dolari. Este cea mai mare creştere anuală înregistrată vreodată. 

În total, la finalul anului 2024, averea gospodăriilor din SUA se ridica la aproximativ 148.000 de miliarde de dolari. Estimarea exclude bunuri de uz casnic scumpe (precum electrocasnicele) şi pensiile, pentru a oferi o imagine mai clară asupra averii efective. 

Toate categoriile sociale au înregistrat o creştere a averii din anii '90 încoace, odată cu dezvoltarea economiei americane. Totuşi, cei mai bogaţi americani au acumulat avere într-un ritm mult mai rapid decât restul populaţiei. 

„Vedem o creştere lentă, iar recent o accelerare spectaculoasă a proporţiei de avere deţinută de adevăraţii super-bogaţi”, spune Zucman.

Studiul său acoperă perioada 1913–2024 şi a fost folosit ca bază în propunerile de taxare a averilor avansate de senatori precum Bernie Sanders şi Elizabeth Warren în jurul anului 2020. 

Managerii de averi spun că piaţa bursieră extrem de performantă din 2024 a avut un rol major în acumularea de avere în rândul elitelor, pe fondul unor câştiguri deja mari în anul anterior. Cei doi ani au reprezentat cea mai bună perioadă consecutivă pentru indicele S&P 500 din ultimii 25 de ani. 

Totuşi, averea celor foarte bogaţi este volatilă, cum s-a văzut când pieţele au scăzut după ce fostul preşedinte Donald Trump a lansat un război comercial la nivel global. Cum o mare parte din averea acestor persoane este investită pe bursă, valoarea netă le poate fluctua zilnic cu miliarde. 

Din grupul celor mai bogaţi 0,00001% fac parte persoane a căror avere depăşeşte 45 de miliarde de dolari, nume precum Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Warren Buffett şi investitorul Stephen Schwarzman. În literatura de specialitate, aceştia sunt denumiţi „supermiliardari”. 

Creşterea averilor în segmentul de vârf a dus la apariţia unui număr tot mai mare de miliardari, mai ales în Statele Unite. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avere,
bogatie,
sua,
crestere,
economie
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori