6 din 10 angajaţi vor să-şi schimbe jobul. Companiile se luptă să-i ţină pe loc - studiu

Autor: Andreea Tobias Postat la 14 ianuarie 2025 27 afişări

Piaţa muncii din România se confruntă la începutul anului cu o dinamică intensă. 62% dintre angajaţi intenţionează să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni.

6 din 10 angajaţi vor să-şi schimbe jobul. Companiile se luptă să-i ţină pe loc - studiu

Motivele principale includ dorinţa unui salariu mai mare (48%), lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională la locul de muncă actual (14%), incertitudinile legate de viitorul companiei (13%) şi dorinţa pentru un program mai flexibil la job (8%), conform unui sondaj bestjobs.

Pe de altă parte, companiile îşi axează strategiile de recrutare pentru 2025 pe retenţia angajaţilor actuali (58%) şi pe dezvoltarea acestora din punct de vedere profesional (45%), urmărind, totodată, extinderea echipelor (38%) şi îmbunătăţirea beneficiilor extrasalariale şi a reputaţiei de angajator (25%).

Cea mai frecventă motivaţie pentru a părăsi un loc de muncă actual este nevoia unui salariu mai competitiv, iar angajaţii vechi în companii, care sunt la actualul loc de muncă de peste şase ani (42%), sunt to mai nemulţumiţi de stagnare, căutând un upgrade profesional şi salarial. Pentru 76% dintre respondenţi la sondaj, salariul şi beneficiile extrasalariale sunt criteriile principale în evaluarea unei oferte de muncă. Alte aspecte importante includ mediul de lucru (41%), oportunităţile de dezvoltare profesională (36%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (35%) şi stabilitatea jobului (32%).

Companiile din România îşi setează strategii atent calibrate pentru anul 2025, prioritar fiind menţinerea stabilităţii financiare şi păstrarea talentelor existente, retenţia şi dezvoltarea profesională a angajaţilor fiind principalul obiectiv al departamentelor de resurse umane în acest an.

Potrivit sondajului, majoritatea angajatorilor (63%) se arată prudenţi cu privire la evoluţia economiei, doar 19% având o perspectivă optimistă, în timp ce 12% nu ştiu şi 6% au aşteptări pesimiste.

Cu toate acestea, 35% dintre companii au în plan pentru început de 2025 să angajeze până la 10 poziţii noi, 45% vizează între 10 şi 30 de poziţii, iar 20% au planuri mai ambiţioase, cu peste 100 de posturi disponibile. Aceste cifre indică o abordare precaută, dar cu o deschidere către extindere acolo unde există oportunităţi.

Pentru pachetele de beneficii extrasalariale, majoritatea companiilor (63%) nu intenţionează să facă modificări în 2025, în timp ce 18% plănuiesc să le extindă. Totodată, în ceea ce priveşte salariile, 44% dintre angajatori nu prevăd schimbări, însă 31% intenţionează să ofere creşteri salariale. Totuşi, 19% iau în calcul măsuri de reducere a costurilor dacă impozitarea va creşte, iar 6% se pregătesc pentru posibile scăderi salariale.

Sondajul a fost făcut în decembrie 2024 - ianuarie 2025, pe un eşantion de 1360 de angajaţi şi 82 de companii din retail, servicii, logistică/producţie, construcţii/instalaţii, IT&C şi inginerie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajaţi,
job,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.