A început războiul comercial pe planetă: Trump va impune miercuri noile tarife care vor zgudui economia globală. Partenerii internaţionali pregătesc răspunsuri dure
Preşedintele american Donald Trump este pregătit să impună, miercuri, noi tarife reciproce radicale partenerilor comerciali globali. Aceste măsuri vor răsturna decenii de comerţ bazat pe reguli bine stabilite, vor creşte probabil costurile şi ar putea atrage represalii din partea mai multor ţări, informează Reuters.
Detaliile privind noile tarife pregătite de Trump pentru aşa-numita „Ziua Eliberării” erau încă în curs de formulare şi supraveghere înaintea ceremoniei de anunţare, care va avea loc în Grădina Trandafirilor a Casei Albe, la ora 16.00 (ora Europei de Est).
Conform purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, noile taxe vor intra în vigoare imediat după anunţul lui Trump. În plus, un tarif global separat de 25% pentru importurile auto va intra în vigoare pe 3 aprilie.
Trump a susţinut în repetate rânduri că măsurile tarifare reciproce reprezintă o strategie pentru a egaliza tarifele mai mici ale Statelor Unite cu cele mai ridicate impuse de alte ţări. De asemenea, ele vizează combaterea barierelor netarifare care dezavantajează exporturile americane. Cu toate acestea, structura exactă a tarifelor nu a fost clarificată, având în vedere că Trump a luat în considerare un tarif universal de 20%.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Un fost oficial comercial din primul mandat al preşedintelui Trump a declarat pentru Reuters că este foarte probabil ca noile tarife să fie aplicate la niveluri mai scăzute, dar pentru un număr mai mare de ţări. Se estimează că acestea vor depăşi cele aproximativ 15 ţări vizate anterior de administraţie, care au înregistrat excedente comerciale semnificative cu SUA.
Scott Bessent, secretarul Trezoreriei, a afirmat marţi în faţa legislatorilor republicani că tarifele reciproce vor reprezenta un „plafon” al celor mai ridicate niveluri tarifare impuse de SUA. Aceste tarife ar putea fi reduse dacă ţările vizate îndeplinesc cerinţele administraţiei, potrivit reprezentantului republican Kevin Hern.
Ryan Majerus, fost oficial al Departamentului Comerţului, a declarat că un tarif universal ar fi mai simplu de implementat, având în vedere termenul limită strâns, şi ar putea genera mai multe venituri. Totuşi, tarifele specifice fiecărei ţări ar răspunde mai eficient practicilor comerciale neloiale.
„Indiferent de abordare, impactul va fi semnificativ într-o gamă largă de industrii”, a comentat Majerus, acum partener la firma de avocatură King and Spalding.
În primele 10 săptămâni de mandat, preşedintele Trump a impus deja taxe vamale de 20% asupra tuturor importurilor din China din cauza fentanilului şi a reintrodus taxe de 25% asupra oţelului şi aluminiului, extinzându-le la produse derivate în valoare de aproximativ 150 de miliarde de dolari. O amânare de o lună pentru majoritatea produselor canadiene şi mexicane afectate de tarifele de 25% legate de fentanil va expira miercuri.
Oficialii administraţiei au explicat că toate tarifele impuse de Trump sunt cumulative. De exemplu, o maşină construită în Mexic, care anterior era taxată cu 2,5% la intrarea în SUA, va fi acum supusă atât tarifelor legate de fentanil, cât şi celor specifice sectorului auto, ajungând la un tarif total de 52,5%, la care se adaugă orice alt tarif reciproc aplicat mărfurilor mexicane.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro