A murit canotorul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european
Lumea sportului românesc şi în doliu. A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care ia avut România. „E legendă ... un CampiOM sa transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. ”, A scris Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina de facebook.
„Povestea sa şi povestea succesului, a bunului simţ şi al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice (4 de aur), cele 21 mondiale (9 de aur), a fost un OM dăruit şi generos.
Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să odihnească! ”, Se mai scrie pe pagina COSR.
Ivan Patzaichin, sa născut la 26 noiembrie, 1949, într-o familie de lipoveni, în sat Mila 23. El a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar în ultimul timp se dedică antreprenoriatului social, preocupat de promovarea sportului, mişcării în aer liber şi a ecoturismului.
„Ivan este o personalitate marcantă a patrimoniului imaterial românesc, recunoscut pentru faima de sportiv legendar în perioada sa de activitate, iar după retragerea din activitatea sportivă, pentru atenţia dedicată apei şi interacţiunii responsabile a omului cu aceasta. Un exemplu de model de viaţă, performanţă şi implicare socială.”, a spus despre marele campion român Teodor Frolu, vice-preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, pentru rowmania.ro.
Şi-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo, inspirat de alţi oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competiţiile internaţionale în probele de vâslit. A ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv.
În doar un an şi jumătate de la sosirea la Bucureşti, a câştigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 2018, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov.
În perioada de activitate competiţională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice, la care a câştigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint.
Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat 9 medalii de aur, 4 de argint şi 9 de bronz.
După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la acelaşi club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.
Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.
Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Europene.
Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.
Patzaichin a fost implicat în activităţi de recuperare a meşteşugurilor şi tradiţiilor, în proiecte educative şi culturale, precum şi în iniţiative care reinventează, în mod creativ, tradiţii vechi româneşti.
A militat pentru scoaterea la lumină a felului tradiţional de a interacţiune cu natura, specific societăţilor tradiţionale rurale, fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”, ci recunoscând unele unele ritualuri şi obiceiuri verificate de istorie pentru protecţia mediului şi valorificarea comunităţilor.
De exemplu, folosind ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării a fost un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin, încă de la lansarea sa în domeniul antreprenoriatului social.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro