A murit primul campion olimpic al kaiacului românesc
Vasile Dîba, primul campion olimpic din istoria kaiacului românesc, a decedat marţi la vârsta de 70 de ani. Dîba era internat la spitalul Colentina din Capitală şi în ultimele zile au fost făcute mai multe apeluri pentru donarea de sânge. Anunţul a fost făcut de Flaviu Butnaru, consilier ANS.
„Campionul şi consăteanul nostru, Vasile Dîba, trece printr-un moment dificil. Îl putem ajuta donând sânge, în special grupa 01 pozitiv, pentru Vasile Dîba, spitalul Colentina, Secţia Hematologie 2. Orice grupă de sânge este binevenită. Cei care se află în Bucureşti pot fi primii care-i vin în ajutor. Vă mulţumesc”, scria în urmă cu 4 zile primarul comunei Jurilovca, din judeţul Tulcea, pe Facebook.
Conform portretului prezentat de Flaviu Butnaru, Dîba a fost descoperit la varsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natala Jurilovca şi l-a convins să încerce kaiacul.
Primele medalii le-a obţinut la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câştigat două medalii de argint, la K2 - 500 m, alături de Simion Chirilă, şi la kaiac de patru persoane pe 500 m (K4 - 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ivanov Ion şi Simion Chirilă.
In 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit doua medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 - 500 m) şi la ştafeta kaiac simplu 4x500 m (K1 - 4x500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic şi Mihail Zaifu. Un an mai tarziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.
În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 - 500 m, proba nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 1000 m (K1 - 1000 m) a obţinut medalia de bronz.
La JO din 1980, de la Moscova, a câştigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 - 1000 m) şi de bronz, la K1 - 500 m.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului şi a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II- a (1981) şi Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro