Accesul la metrou pentru nevăzători este mai facil cu Tandem Acces

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 august 2017 374 afişări

Persoanele nevăzătoare din Bucureşti se pot deplasa mai uşor cu metroul, datorită aplicaţiei Tandem Acces finanţată de Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet” şi implementată de Asociaţia Tandem în parteneriat cu Metrorex. Aplicaţia este concepută de Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem, el însuşi nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoţitor şi fără a depinde de cei din jur.

Accesul la metrou pentru nevăzători este mai facil cu Tandem Acces

Prin implementarea acestui proiect Bucureştiul devine prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicaţiei cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Toate cele 53 de staţii de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicaţiei Tandem Acces şi a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalaţi cu ajutorul voluntarilor angajaţi Orange România şi a voluntarilor Asociaţiei Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor şi comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicaţiei care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicaţii de orientare referitoare la punctele cheie din staţiile de metrou (intersecţii, scări, turnicheţi). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanţă de Beacon, primeşte o notificare prin care este anunţat asupra locaţiei sale şi asupra direcţiei în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe platformele iOS şi Android.

„Asociaţia Tandem pune la dispoziţie primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilităţi nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor staţiilor. Sper ca alte persoane aflate în situaţia mea, să profite de Tandem Acces şi să depăşească temerile şi obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem.

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte iniţiative care-şi propun să transforme oraşele clasice din România în oraşe inteligente (Smart City) - mai responsabile şi mai accesibile pentru toţi oamenii inclusiv pentru cei cu deficienţe. În cei 5 ani de la înfiinţarea fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet” care se ridică la peste 2 milioane de euro am reuşit să oferim soluţii pentru multe din problemele persoanelor cu deficienţe de văz şi auz din România”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia Orange.

Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz. Fondul aniversează anul acesta 5 ani de la înfiinţare, timp în care Fundaţia Orange a finanţat proiecte de educaţie, cultură şi sănătate prin care a accesibilizat grădiniţe, şcoli, muzee, Biblioteca Naţională a României, reţeaua de transport subteran, a creat centre de testare audiologică şi a dezvoltat soluţii de comunicare şi accesibilizare a informaţiilor pentru persoanele cu deficienţe de văz şi/sau auz.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale.

Asociaţia Tandem este o organizaţie neguvernamentală a cărei activitate are ca scop principal incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere, prin proiecte şi programe ce acoperă atât nevoia de mobilitate şi accesibilizare urbană, cât şi accesul la tehnologie, informaţii, educaţie non-formală de calitate, servicii publice, activităţi sportive şi culturale. Printre cele mai importante proiecte derulate de Asociaţia Tandem se numără Tandem Acces, Tandem Navigator, Smart Public Transport, Istoria prin sunet si atingere, Teatrul şi Nopţile, Tandem Dance şi Explore the Unseen.

Metrorex este compania care administrează metroul bucureştean, sistem care deserveşte capitala României, Bucureşti. Reţeaua a fost dată în folosinţă pe 19 noiembrie 1979 când s-a deschis Magistrala 1 şi circulaţia între staţiile Semănătoarea şi Timpuri Noi. Astăzi, lungimea reţelei de metrou a municipiului Bucureşti se întinde pe 71 km, distribuiţi pe patru linii magistrale şi 53 de staţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
metrou,
acces,
nevazatori,
orange,
deficiente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.