Acţiunile Airbus, în cădere liberă: Producătorul gigant de avioane are mari probleme cu lanţurile de aprovizionare, iar investitorii nu au primit deloc bine vestea
Acţiunile Airbus au scăzut marţi cu peste 10%, după ce cel mai mare producător de avioane din lume a fost nevoit să îşi reducă previziunile privind profitul anual, pe măsură ce întreruperile din lanţul său de aprovizionare au continuat să se agraveze, raportează Financial Times.
Directorul general Guillaume Faury a declarat analiştilor la sfârşitul zilei de luni că lipsurile de motoare îi împiedică sistematic planurile de producţie ale companiei.
„Chestiunea motoarelor, care nu a reprezentat o problemă în 2023 şi la începutul lui 2024, devine din nou o problemă semnificativă", a spus Faury. „Aceasta este o situaţie nouă la care nu ne aşteptam."
Acţiunile Airbus au scăzut cu 11,5 procente în primele şedinţe de tranzacţionare. Avertismentul a zguduit sectorul aerospaţial în general, acţiunile producătorului de motoare Rolls-Royce scăzând cu 3%, iar acţiunile Melrose Industries cu 4%.
Ca urmare a perturbărilor, Airbus a declarat că va livra „aproximativ 770" de aeronave în acest an, în scădere faţă de obiectivul anterior de „aproximativ 800" de exemplare.
În ultimii doi ani, Airbus a fost afectată de constrângeri în lanţul de aprovizionare, care i-au împiedicat planurile de creştere a producţiei pentru a satisface cererea aflată în expansiune a companiilor aeriene în urma pandemiei.
Compania a declarat că va înregistra o taxă de aproximativ 900 de milioane de euro în primele şase luni ale anului în legătură cu activitatea sa producţie a sistemelor spaţiale.
Grupul aerospaţial se aşteaptă acum la câştiguri ajustate înainte de dobânzi şi impozite de 5,5 miliarde de euro în acest an, în scădere faţă de o previziune anterioară de până la 7 miliarde de euro.
Avertismentul a venit în timp ce Airbus se apropie de un acord cu Spirit AeroSystems pentru a prelua activitatea furnizorului cu sediul în SUA pentru unele dintre programele sale, în special pentru aeronavele A220 şi A350.
Un acord va deschide calea pentru preluarea de către Boeing a celei mai mari părţi a Spirit, inclusiv a operaţiunilor sale din Kansas.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro