Acţiunile franceze se îndreaptă spre cea mai proastă săptămână înregistrată din 2022, din cauza temerilor legate de o victorie a extremei drepte în alegeri: Indicele Cac 40 a scăzut cu peste 6% după ce Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat, în timp ce euro se află în scădere faţă de dolarul american

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 iunie 2024 38 afişări

Acţiunile franceze se îndreaptă spre cea mai proastă săptămână înregistrată din 2022, din cauza temerilor legate de o victorie a extremei drepte în alegeri: Indicele Cac 40 a scăzut cu peste 6% după ce Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat, în timp ce euro se află în scădere faţă de dolarul american

Acţiunile franceze s-au prăbuşit vineri, în timp ce perspectiva unui guvern de extremă dreapta a zguduit pieţele financiare europene, amplificând o vânzare care a şters aproape 100 de miliarde de euro din valoarea principalului indice al Parisului, plasându-l pe drumul către cea mai proastă săptămână înregistrată din martie 2022, scrie Financial Times.

Indicele Cac 40 s-a scufundat cu peste 2 procente în tranzacţiile de dimineaţă, condus de o nouă vânzare a acţiunilor bancare.

Indicele s-a prăbuşit cu peste 6% în cele cinci şedinţe de tranzacţionare de la decizia şocantă a lui Emmanuel Macron de duminică de a convoca alegeri parlamentare anticipate, în care alianţa centristă a preşedintelui riscă să fie anihilată.

Investitorii au fost îngrijoraţi de planurile de cheltuieli mari ale RN, ministrul de finanţe Bruno Le Maire avertizând săptămâna aceasta că o victorie a extremei drepte ar putea duce la o „criză a datoriilor" asemănătoare cu turbulenţele de pe piaţa britanică a titlurilor de stat sub conducerea fostului prim-ministru Liz Truss.

„Guvernanţii de extremă dreapta vor fi mai puţin prietenoşi faţă de [UE], chestiunile politice abordate de aceştia nesugerând niciun fel de responsabilitate fiscală pe care şi-ar putea-o asuma", a declarat James Athey, manager de fonduri la Marlborough Group.

„Chiar şi un rezultat care nu ar implica o victorie categorică a RN ar putea crea instabilitate. Iar pieţele urăsc instabilitatea, incertitudinea şi volatilitatea".

Un pact de unitate încheiat joi de patru partide de stânga a pus, de asemenea, partidul lui Macron în pericol în prespectiva cele două tururi de scrutin parlamentar din 30 iunie şi 7 iulie. Noile proiecţii sugerează că doar aproximativ 40 dintre parlamentarii lui Macron s-ar putea califica pentru turul al doilea.

Îngrijorările legate de pieţele franceze „variază de la blocarea procesului de reformă, posibile scăderi de rating şi până la o serie de îngrijorări tot mai mari legate de o posibilă ruptură în zona euro", a declarat Mohit Kumar, economist-şef pentru Europa la Jefferies.

Băncile - care ar fi expuse la încetinirea creşterii economice şi care deţin datorii guvernamentale substanţiale - s-au numărat printre acţiunile cu cele mai slabe performanţe. Crédit Agricole, BNP Paribas şi Société Générale au scăzut cu 12%, 12,9% şi, respectiv, 16,4%, începând de luni.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori