Activele administratorilor de investiţii din România au crescut cu 6,5 mld. lei în ultimul an. Podiumul, format din BRD AM, BT AM şi Erste AM
♦ Cele trei companii au cumulat peste 60% din piaţă ♦ Toţi administratorii din top 10 au înregistrat aprecieri ale activelor
24,5 miliarde de lei – atât însumau activele cumulate ale companiilor de gestionare a activelor din România la finele lunii august, adică 18 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Totalul este cu 36% sau 6,5 miliarde de lei peste nivelul înregistrat pe 31 august 2023. Evoluţia vine în contextul în care BET – indicele de referinţă al pieţei locale de capital – s-a apreciat cu 37% în acest interval, de la 13.256 la 18.148 de puncte.
Dinamica indicelui a fost susţinută de multiplele maxime istorice înregistrate de blue-chip-uri precum Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi Hidroelectrica (H2O), cele mai mari companii ca pondere în structura BET. La rândul lor, randamentele cotaţiilor au venit pe fondul rapoartelor financiare şi dividendelor distribuite de emitenţi.
Cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România de la sfârşitul lunii trecute era BRD Asset Management, cu active de 5,4 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 21,4%. În urmă cu 12 luni, compania deţinea locul trei, cu active de 3,5 miliarde şi o cotă de 18,8%.
Urmează BT AM, grup ale cărui active de 5 miliarde de lei se traduc printr-o cotă de 19,9% din piaţă; podiumul este completat de Erste AM, liderul topului de anul trecut, cu active aproape egale, respectiv o cotă 19,8% la 30 august 2024. Astfel, cumulat, podiumul controlează peste 60% din piaţă.
Pe locul patru se află Raiffeisen AM, companie cu active de 4,3 miliarde sub gestiune, iar pe poziţia a cincea este Goldman Sachs AM, cu active de 3,3 miliarde. În aceste cazuri, cotele ajung la 17%, respectiv 12,9%.
Clasamentul este completat de OTP AM (active de 640 de milioane de lei; cotă de 2,5%), Patria AM (464 de milioane; 1,8%), Amundi AM (109 milioane; 0,4%), Globinvest (77 de milioane; 0,3%) şi Certinvest (50 de milioane; 0,2%), conform AAF.
De remarcat că toţi administratorii au înregistrat aprecieri ale activelor în 12 luni, de la 10% pentru Amundi AM şi Globinvest la 205% pentru Patria AM. În cazul companiei din urmă, creşterea se datorează, în principal, evoluţiei activelor ETF-ului (fond tranzacţionat la bursă) BET Patria-TradeVille (simbol bursier TVBETETF).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană