Adevărul din spatele marii reveniri. Câţi români s-au întors în ţară de fapt în 2020?
♦ Ministerul Muncii indică o sursă externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă: „Potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, aproximativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“. Ministerul nu spune nici care este acest studiu şi nici pe ce date se bazează el.
Subiectul românilor pe care pandemia i-a adus acasă din străinătate anul trecut a fost pe buzele politicienilor români multă vreme. De la începutul acestui an, au apărut două numere: 1,3 milioane de români întorşi acasă în 2020, adus în discuţie de premierul Florin Cîţu, şi cel de circa 1 milion, număr aproximat de ministrul muncii Raluca Turcan.
Cu toate acestea, Ministerul Muncii transmite, într-un răspuns oficial adresat Ziarului Financiar, că doar 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate s-au înregistrat pentru un loc de muncă sau şomaj în anul 2020.
„ANOFM are evidenţa cetăţenilor români care se întorc în ţară şi se înregistrează ca persoane în căutarea unui loc de muncă/şomeri, numărul acestora fiind foarte mic. Astfel, în anul 2020 s-au înregistrat 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate, din care 1.859 au lucrat cu forme legale. Dintre persoanele înregistrate, 95 au fost ocupate în ţară, 207 au fost ocupate în străinătate, la finalul anului rămânând în evidenţe 707 persoane“, a transmis Ministerul Muncii.
Astfel, ce politici poate face actualul guvern, dacă nu există date, nu ştie care este realitatea din economia locală.
Mai mult, Ministerul Muncii indică o sursă externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă, însă nu spune care este acest studiu şi pe ce date este el bazat.
„Câtă vreme cetăţenii români se bucură de libera circulaţie, autorităţile nu au cum să monitorizeze numărul celor care revin sau care decid să plece din ţară. Potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, aproximativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“, au spus reprezentanţii Ministerului Muncii.
Premierul Florin Cîţu susţinea, în luna martie a acestui an, că peste 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020 şi au găsit oportunităţi în România în ceea ce priveşte locurile de muncă, mai ales în domeniul IT. El cita un studiu prezentat de publicaţia Financial Times.
„Studiul spune că s-au întors voluntar pentru că au găsit în România loc de muncă şi studiul este prezentat şi de Financial Times. Este clar că au găsit oportunităţi în România cei care s-au întors, în special în domeniul IT. Vom face ceea ce am făcut şi până acum. Anul trecut provocarea a fost să păstrăm locurile de muncă, iar românii care au fost în şomaj tehnic să se poată întoarce la locurile de muncă. Toţi s-au întors pentru că rata şomajului în România scade, asta înseamnă că au putut să se întoarcă la locul de muncă acei oameni şi în continuare s-au creat locuri de muncă suplimentare“, declara atunci Cîţu.
Numai că studiul nu este studiu, iar Financial Times era de fapt The Economist. Articolul din publicaţia The Economist estima că 1,3 milioane de români s-au întors acasă anul trecut din cauza pandemiei, însă nu oferea o sursă pentru aceste informaţii. Mai mult, The Economist spunea că 500.000 de bulgari s-au întors în ţara lor în 2020, un fapt greu de crezut având în vedere că întreaga populaţie din Bulgaria este de 7 milioane de cetăţeni.
Publicaţia Financial Times a abordat şi ea această temă într-un articol în care a scris că 1,3 milioane de muncitori străini au părăsit Marea Britanie în pandemie, dintre care 700.000 au plecat din Londra, însă fără a menţiona naţionalitatea cetăţenilor străini care s-au întors în ţările lor.
Spre finalul lunii aprilie, numărul românilor care s-au întors acasă în 2020 deja scăzuse spre 1 milion de persoane în ochii oficialilor români. Ministrul muncii, Raluca Turcan, declara atunci că au o statistică despre numărul acesta, una fluctuantă, spre 1 milion.
„Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activităţile sezoniere. Spre un milion de români“, a spus Raluca Turcan.
Conform datelor de la Ministerul Muncii, în primele trei luni ale anului 2021, s-au înregistrat în evidenţele ANOFM 1.387 de persoane care s-au reîntors din străinătate, dintre care 1.370 au lucrat cu forme legale. Din totalul persoanelor înregistrate, 47 s-au angajat în ţară, iar 230 în străinătate, adaugă oficialii citaţi.
Domeniile în care au fost angajate cele mai multe persoane reîntoarse din străinătate, înregistrate în evidenţele ANOFM au fost: transporturi rutiere de mărfuri, restaurante, fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule, activităţi de protecţie şi gardă; lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare, şi comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor întoarse din străinătate care au solicitat ajutorul de şomaj, Ministerul Muncii spune că 310 persoane au solicitat ajutor de şomaj în România prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare pentru riscul de şomaj realizate în alte state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în Elveţia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro