Adevărul din spatele profitului record al Apple: angajaţi care muncesc zilnic 14 ore fără pauză pe salarii de nimic şi zeci de sinucideri

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 29 ianuarie 2015 4835 afişări

Adevărul din spatele profitului record al Apple: angajaţi care muncesc zilnic 14 ore fără pauză pe salarii de nimic şi zeci de sinucideri

Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015, în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, datorită vânzărilor noilor modele de iPhone-uri lansate în luna septembrie a anului trecut. Compania a fost însă de mai multe ori acuzată că îşi plăteşte prost angajaţii, oferind condiţii de muncă degradante, mult sub standardul acceptat în mod obişnuit în ţările dezvoltate.

În 2013, în urma unor asemenea acuzaţii, Apple a deschis porţile celei mai mari fabrici pe care o deţine, Foxconn din Shenzen. Televiziunea ABC, care a primit acces nelimitat şi libertatea de a discuta cu orice angajat, raporta acum doi ani că salariul minim este de 1,4 euro pe oră, astfel încât un angajat ar avea nevoie de mai mult de două luni pentru a cumpăra un iPad produs la Foxconn. Pe lângă joburile extrem de monotone, precum ştergerea ecranelor sau şlefuirea logo-ului Apple, unii angajaţi efectuează şi 80 de ore suplimentare pe lună, ajungând şi la 65-70 de ore lucreate efectiv în fiecare săptămână, fără pauze.

Condiţiile de muncă degradante sunt doar principalul motiv care au determinat peste 20 de muncitori să îşi ia viaţa în ultimii cinci ani chiar în timpul programului de lucru. În 2009, un angajat s-a aruncat de la balcon pentru că pierduse un prototip de iPhone. Ca măsura de protecţie, Apple a cerut în 2011 ca plase de siguranţă să fie montate lângă pereţii fabricii şi în jurul spaţiilor de cazare operate de angajator. 

Mii de tineri chinezi se aşază zilnic la coadă pentru a încerca să se angajeze la fabrica din Shenzen. ABC a relatat că în ziua în care a condus interviurile, peste 3.000 de tineri cu vârste între 16 şi 30 de ani aşteptau să găsească de muncă.

Complexul de fabrici Foxconn aparţine de Foxconn Technology Group şi are peste 235.000 de angajaţi. Având în vedere succesul companiei din Cupertino, cererea pentru produse este tot mai mare, iar presiunea asupra angajaţilor creşte la rândul ei.

Tim Cook, CEO al Apple, a declarat că se fac demersuri pentru a îmbunătăţi viaţa muncitorilor. "Nimeni din industrie nu face mai mult decât noi pentru a face viaţa angajaţilor mai bună. Căutăm permanent problemele şi, atunci când le găsim, încercăm să le reparăm cât mai repede, indiferent de natura lor."

Veniturile Apple au urcat cu 30% în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie-decembrie 2014), la 74,6 miliarde de dolari faţă de 57,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2013. Aceasta este cea mai bună creştere trimestrială a veniturilor înregistrată de compania americană, după cea din trimestrul al doilea fiscal din 2012, când s-a situat la 59%, relatează Bloomberg. Vânzările de iPhone-uri din perioada octombrie-decembrie au avansat cu 46% comparativ cu acelaşi interval din 2013, la numărul record de 74,5 milioane de unităţi, peste aşteptările analiştilor, care estimau că Apple va livra 64,9 milioane de unităţi. De asemenea, cifra este mai mare decât volumul de vânzări de iPhone-uri din întregul an fiscal 2011, când Apple a livrat 72,3 milioane de unităţi.

În luna septermbrie a anului trecut, Apple a lansat două noi modele de smartphone-uri, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus. În primul weekend de la debutul pe piaţă al celor două iPhone-uri, Apple a vândut un număr record de peste 10 milioane de unităţi, cumpărătorii luând cu asalt magazinele clasice şi virtuale pentru a cumpăra telefoanele cu ecrane mari ale companiei, relatează Mediafax. Ca urmare a aprecierii dolarului, Apple a informat producătorii de aplicaţii că majorează preţurile în Uniunea Europeană, Norvegia, Canada şi Rusia, din cauza cursului valutar şi a taxelor. Modificările au intrat în vigoare pe 11 ianuarie. În Europa, preţul de pornire al unei aplicaţii a urcat de la 0,89 euro la 0,99 euro, iar în Canada a fost majorat de la 99 de cenţi la 1,19 dolari. Creşterea preţurilor pe cele două continente, cuplată cu majorarea preţurilor în Rusia, în urma deprecierii rublei, reprezintă una dintre cele mai ample reacţii de acest tip a Apple la fluctuaţiile de curs valutar. Apple a mai luat astfel de măsuri în trecut, dar de regulă este reticentă la acest tip de schimbări, a declarat Slaven Radic, director general la compnia de consultanţă Tapstream Network, scrie Mediafax.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/adevarul-din-spatele-profitului-record-al-apple-angajati-care-muncesc-zilnic-14-ore-fara-pauza-pe-salarii-de-nimic-si-zeci-de-sinucideri-13792243
13792243
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.