Adolescenta din România care a scris două cărţi şi studiază în China

Autor: Ioana Matei Postat la 15 august 2017 429 afişări

La 17 ani, Andreea Coscai a scris două cărţi, studiază în cadrul unui colegiu din China şi vrea să aplice la una dintre marile universităţi ale lumii.

Adolescenta din România care a scris două cărţi şi studiază în China

„Mereu mi-a plăcut să mă aflu în cadrul a multor proiecte. De la canto la ani lungi de teatru şi de spectacole, reclame, filme cu Jason Gedrick sau Matt Damon, până la începerea unor limbi străine şi conceperea acestor cărţi. Chiar dacă activităţile au consumat şi continuă să consume o bună parte din timpul meu liber, reuşesc să mă organizez şi să îmi împart energia între prieteni, familie, şcoală şi pasiunile pe care le am. În mod cert nu este uşor, iar vara asta este cea mai grea pentru că trebuie să îmi aleg universităţi, să mă întâlnesc cu prietenii pe care nu i-am mai văzut de jumătate de an şi să continui şi treaba pentru colegiu. Este dificil, dar într-un fel îmi place acest mod de viaţă alert”, descrie Andreea Coscai priorităţile sale, la venirea sa în ţară în vacanţa de vară.

Adolescenta studiază la un colegiu în China şi a lansat deja două cărţi: prima, lansată în mai 2016, se numeşte „În Liceu” şi conţine interviuri cu liceeni din Bucureşti şi din alte oraşe ale României despre viaţă de adolescent, modul în care este văzută aceasta de ei.  A doua se numeşte „În High School în China”, se bazează pe acelaşi concept de interviuri, dar de data aceasta este vorba despre ale celor de la colegiul la care studiază în prezent, United World College. „Am fost inspirată de comunitatea în care mă aflu în China. Din moment ce suntem o familie, am vrut să transmit asta celor din România şi să las în urmă o amintire pentru colegii mei ce au absolvit anul acesta, cei din generaţia mea şi cei ce vor veni”, spune ea.

Încă de la lansare, „În liceu” a fost printată în 1.000 de copii şi „chiar după un an, unii oameni încă mă întreabă cum ar putea obţine cartea”, spune Andreeea. „În high school în China” a fost publicată în iulie 2017: „Obiectivul principal este să îmi împărtăşesc povestea în ţară unde m-am născut şi să îi inspir astfel şi pe alţi tineri să fie curajoşi şi să îşi încerce norocul pentru şansă de a avea o experienţă internaţională.”

A ajuns să studieze în China prin United World Colleges, o organizaţie educaţională care reuneşte instituţii de învăţământ din 150 de ţări. Are sediul central în Regatul Unit şi 17 şcoli şi colegii în Canada, India, Italia, Norvegia, Singapore, Swaziland, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Armenia, Costa Rica, Bosnia şi Herzegovina, Thailanda, China, Olanda şi Japonia (în restul de ţări până la 150 are comitete naţionale). Andreea Coscai spune că  depinde de norocul fiecărui elev ce opţiuni i se prezintă în anul aplicaţiei; alegerea nu este la latitudinea candidatului.

„Aşadar, pot spune că nu eu am ales China, ci China m-a ales pe mine. Cât despre paşii urmăriţi pentru a obţine bursă, primul include completarea formularelor cu date personale, activităţi extra şcolare şi un număr de eseuri despre diferite problem locale sau internaţionale, explică ea. Odată acceptat pentru etapă următoare, urmează un interviu individual şi unul de grup unde cei din comitet vor să vadă ce fel de persoană eşti. Bursa pe care a primit-o acoperă trei mese pe zi, cazarea în campus şi costurile de studii.

În ceea ce priveşte programa românească, privită după experienţa chineză, adolescent a observat că „sistemul nostru are potenţialul de a fi unul foarte bun, dar este implementat prost.” Ea consideră că ideea de a face cât mai multe din toate este bună, chiar dacă specializarea într-un anumit domeniu este de obicei mai benefică şi mai apreciată. „În acelaşi timp, este un dezinteres din partea unor elevi şi din partea unor profesori. Legătură această nu este bine fondată şi de aici apar problemele. După ce a experimentat sistemul internaţional de Internaţional Baccalaureate, a realizat că deşi nu poate spune că nu a învăţat nimic în şcoală în România (aş minţi, mi-a format mare parte din educaţie), multe din informaţiile pe care le-am acumulat pentru note şi pentru medii de final de an, au rămas uitate undeva într-un vid. ”

Ea spune că există paşi ce pot fi făcuţi în direcţia îmbunătăţirii sistemului românesc de învăţământ, iar unul dintre acesta ar fi să-i înveţe să pună întrebări. ”Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri în educaţie. Să îţi pui întrebări te face mai curios, ceea ce îţi da oportunitatea să te educi singur într-o anumită măsură.”

În viitor, Andreea Coscai şi-a propus să urmeze studii orientale, posibil la Oxford, în Anglia, deşi este interesată şi de America şi alte părţi ale lumii.  „Până la urmă, acum doi ani nu m-aş fi gândit niciodată că voi studia în China, aşa că nu ştiu ce se va întâmplă nici în continuare. Las oportunităţile care îmi apar în cale să mă surprindă.”

Din rândul celor pe care îl admiră îl numeşte pe Nelson Mandela, care este de altfel şi unul dintre fondatorii United World Colleges: „S-a concentrat pe educaţie şi pe dezvoltarea acesteia o bună parte din viaţa lui.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.