Se adună nori de furtună la orizont pentru una dintre cele mai mari economii din lume: Cu o datorie de 23 de miliarde de dolari şi mii de oraşe care caută cu disperare să ramburseze banii, tăind salarii, ajutoare medicale şi servicii de bază pentru cetăţeni, viitorul economic al Chinei capătă nuanţe dezolante

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 mai 2023 13413 afişări

Se adună nori de furtună la orizont pentru una dintre cele mai mari economii din lume: Cu o datorie de 23 de miliarde de dolari şi mii de oraşe care caută cu disperare să ramburseze banii, tăind salarii, ajutoare medicale şi servicii de bază pentru cetăţeni, viitorul economic al Chinei capătă nuanţe dezolante

În 2021, un oraş minier izolat din nord-estul Chinei a fost forţat să treacă printr-o restructurare financiară fără precedent. Problemele de atunci sunt unul dintre cele mai mari motive de stres ale preşedintelui Xi Jiping, pe măsură ce tot mai multe oraşe cu datorii uriaşe par să urmeze acelaşi traseu, în încercarea de a returna împrumuturile scrie Bloomberg.

Goldman Sachs estimează că datoria guvernamentală a Chinei a ajuns aproximativ 23 de trilioane de dolari sau 23.000 de miliarde de dolari, cifră care include şi datoriile miilor societăţi de finanţare înfiinţate de oraşele şi provinciile chineze.

Hegang, un oraş cu aproape un milion de locuitori de lângă graniţa cu Rusia, avea datorii duble comparativ cu veniturile colectate din taxe şi impozite, atunci când a ajuns pe prima pagină a ziarelor din China în urmă cu un an jumate.

A fost pentru prima dată când administraţia unui oraş a luat măsuri oficiale de urgenţă de când Consiliul de Stat a impus în 2016 reguli privind modul în care guvernele locale, de la judeţe la provincii, ar trebui să facă faţă riscurilor de îndatorare.

Hegang reprezintă doar vârful aisbergului unei probleme de îndatorare a autorităţilor locale care îi face pe investitori din ce în ce mai nervoşi şi care ameninţă să fie o povară pentru a doua cea mai mare economie a lumii în anii următori.

Locuitorii din Hegang resimt acum efectele represiunii fiscale. Localnicii s-au plâns de lipsa căldurii pe timpul iernii, iar şoferii de taxi au declarat că au primit mai multe amenzi de circulaţie. Profesorii din şcolile publice erau îngrijoraţi de zvonurile privind reducerea locurilor de muncă, iar cei care se ocupă cu curăţenia stradală au suferit întârzieri de două luni la plata salariilor.

În faţa celui mai mare spital din oraş, o infirmieră de vârstă mijlocie care purta halate verzi şi o mască a declarat că angajatorii săi i-au schimbat unilateral contractul de muncă de la o unitate medicală administrată de guvern la un furnizor terţ, reducând beneficiile, cum ar fi orele suplimentare plătite pentru munca în zilele de sărbătoare. Salariul ei lunar de 1.600 de yuani (228 de dolari) a fost întârziat cu mai mult de 10 zile în fiecare lună de la sfârşitul anului trecut.

„Totul a devenit brusc extraordinar de scump. Abia mai pot să îmi permit trei mese pe zi”, a declarat asistenta.

În timp ce şansele ca municipalităţile din China să intre în incapacitate de plată sunt relativ scăzute, având în vedere că Beijingul garanteză pentru datorii, cea mai mare problemă este faptul conducerile locale vor trebui să reducă drastic cheltuielile pentru a putea returna banii.

„Foarte multe oraşe vor deveni precum Hegang în câţiva ani. Este posibil ca guvernul central să poată menţină situaţia stabilă pe termen scurt colaborând cu băncile. Fără prelungirea termenului la care datoriile vor fi rambursate China se va confrunta cu o problemă a datoriilor, pentru că nu vor putea fi rambursate la timp”, a declarat Houze Song, economist la think tank-ul american MacroPolo.

Problemele sunt evidente şi în alte oraşe. Shangqiu, un oraş de 7,7 milioane de locuitori din provincia Henan, din centrul Chinei, a ajuns recent pe prima pagină a ziarelor după ce aproape că şi-a închis singurul serviciu de transport în comun.

 În Wuhan şi Guangzhou, reducerile propuse pentru beneficiile medicale ale pensionarilor au provocat proteste la începutul acestui an. Chiar şi funcţionarii publici din oraşele mai bogate precum Shanghai au fost afectaţi, urmând să li se reducă salariile. În provincia Guizhou, oficialii au implorat Beijingul pentru un plan de salvare.

De ani de zile, Beijingul face presiuni asupra administraţiilor locale pentru a reduce riscurile de îndatorare, în special cele „ascunse” - referindu-se la datoriile obţinute de vehiculele de finanţare în numele municipalităţilor, dar care nu apar în bilanţurile localităţilor. Ministrul de finanţe, Liu Kun, şi alţi oficiali au încercat să atenueze îngrijorările spunând că finanţele guvernelor locale sunt în general „stabile”.

Cu o datorie de 23 de trilioane de dolari şi mii de oraşe şi aşezări pentru care vine nota de plată, situaţia Chinei poate fi catalogată oricum, însă nu stabilă.

„Problema datoriilor autorităţilor locale este răspândită în întreaga ţară. În timp ce zonele de coastă bogate vor avea mai multe oportunităţi de a-şi rambursa datoriile şi mai multe resurse la care să apeleze, locurile mai puţin dezvoltate, precum Hegang, vor fi mult mai limitate în ceea ce pot face”, a declarat Jean Oi, profesor de politică la Universitatea Stanford, specializat în reformele fiscale din China.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
crestere,
bani,
datorie,
medici,
miliarde,
rambursare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.