Afaceri de la zero. Alex Rada, bucătar consultant, a pariat 10.000 de euro pe o platformă care „îţi aduce bucătarul acasă“ şi în câteva luni a adunat peste 60 de furnizori

Autor: Florentina Niţu Postat la 06 ianuarie 2021 132 afişări

Chef’s of Romania, o plat­for­mă gândită încă de la în­ce­putul anului 2019 şi care este funcţională din toam­na anului trecut, a apă­rut din nevoia românilor de a eco­no­misi timpul cu gătitul sau de a găti ceva mai special, căutând astfel bucătar pentru acasă ori pentru evenimente.

Afaceri de la zero. Alex Rada, bucătar consultant, a pariat 10.000 de euro pe o platformă care „îţi aduce bucătarul acasă“ şi în câteva luni a adunat peste 60 de furnizori

„O familie de 3-5 persoane care vrea un bucătar care să-i gătească acasă ar plăti între 1.500 şi 3.000 de lei pe lună pentru acest serviciu.“

Chef’s of Romania, o plat­for­mă gândită încă de la în­ce­putul anului 2019 şi care este funcţională din toam­na anului trecut, a apă­rut din nevoia românilor de a eco­no­misi timpul cu gătitul sau de a găti ceva mai special, căutând astfel bucătar pentru acasă ori pentru evenimente, po­vesteşte Alex Rada, fondator al plat­formei. El a investit alături de logod­nica sa peste 10.000 de euro în business, iar în câteva luni a adunat peste 60 de furnizori pe platformă.

„Chef’s of Romania era o simplă idee la începutul anului 2019, când prin acti­vitatea pe care o desfăşor am obser­vat o cerere foarte mare pentru bucă­tari, atât ca bucătar privat, cât şi ca bucătar consultant culinar. Eu sunt bu­cătar consultant şi atunci când se des­chi­de un restaurant eu îl ajut să-şi facă bu­cătăria, îi îndrum de unde să-şi cum­pe­re echipa­men­te, cum să-şi organizeze lucrurile, cum să-şi facă un meniu echilibrat pentru conceptul lor. Am avut mai multe cereri, am început să refuz şi m-am gândit de ce să nu-i îndrept pe clienţi către o plat­for­mă care să aibă şi alţi bucătari con­sultanţi“, spune Alex Rada.

El adaugă că cea mai mare provo­care a sa a fost să-i dea drumul plat­formei, pentru că îşi dorea o platformă complexă, dar uşor de utilizat. „În sep­tembrie 2020 am dat drumul platformei şi în prima săptămână am avut 30-40 de furnizori înscrişi, bucătari, consultanţi culinari, consultanţi HoReCa.“

Tânărul spune că a durat un an din momentul în care s-a apucat de implementarea proiectului şi până a avut primul client, dar menţionează că cererea a fost mare încă din primele două zile. „Am avut o cerere de un eveniment foarte mare în Constanţa.“ „Clientul, cel care caută un bucătar, îşi creează cont gratuit pe platformă, apoi pune un proiect şi scrie ce buget are pentru el. Ulterior, bucătarii ne dau nişte credite nouă, minimum trei, apoi fac oferte potenţialilor clienţi. Platfor­ma a fost gândită să acopere nişte minu­suri pe piaţă, pentru că e foarte greu să găseşti un bucătar pentru evenimente sau pentru tine“, explică Alex Rada.

În prezent, pe platforma Chef’s of Romania sunt peste 60 de furnizori, după cum spune fondatorul, „pentru orice buzunar“. De altfel, el adaugă că din cauza virusului nu prea mai au de muncă mulţi bucătari.

Astfel, platforma face legătura între bucătari şi oamenii care vor să aibă o cină diferită sau să facă un eveniment inedit. Alex Rada crede că o să apară din ce în ce mai multe proiecte similare, pentru că românii vor să aibă o cină faină sau vor să aibă private chef la un eveniment. „Pentru noi, 2020 a fost anul care ne-a împins pe piaţă.“

Românului îi place să se simtă bine şi în ultimul timp nu îşi mai pune toţi banii la saltea, susţine fondatorul Chef’s of Romania, care precizează că multe cereri venite pe platformă sunt din partea unor familii de 3-5 persoane care caută private chef să le gătească în fiecare zi a săptămânii sau o dată la câteva zile.

„Este ceea ce se întâmplă în ultimii cinci ani în New York, pentru că oamenii sunt foarte ocupaţi. Acesta este trendul şi în România. (...) O familie care vrea un bucătar care să-i gătească acasă ar plăti între 1.500 şi 3.000 de lei pe lună pentru acest serviciu. Pentru unii bucătari asta e un second job“, menţionează el.

Antreprenorul mai spune că în ge­neral consumatorul român mănâncă pro­duse specifice ţărilor în care a călă­to­rit, dar mai ales produse specifice Italiei.

„În 2021 vrem să fim cât mai vizibili. Aşteptăm evenimente mari, corporate şi private. În cinci ani îmi doresc ca Chef’s of Romania să fie cel mai relevant loc pentru oameni. Îmi doresc să duc conceptul şi în Franţa şi în Anglia, am cumpărat domeniul, dar vreau să văd cum decurge evoluţia în România, cu toate că publicul este diferit în fiecare ţară“, a încheiat Alex Rada.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
gatit,
bucatarie,
platforma,
consultant

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.