Afaceri de la Zero. După licenţă, a plecat în Belgia, unde a stat trei ani să înveţe secretele ciocolatei. Apoi s-a întors în Bucureşti şi şi-a deschis propriul său business. Care este povestea Boem Atelier?
Boem Atelier, laborator de ciocolată deschis în vara anului trecut de Vlad Niculescu, va produce anul acesta aproape 50.000 de praline, dublu faţă de 2022. Iar planul lui Vlad Niculescu este ca fix lângă atelier să investească într-o seră de plante aromatice şi câţiva stupi de albine astfel încât ingredientele folosite în bomboanele sale de ciocolată să fie cât mai proaspete.
Boem Atelier, laborator de ciocolată deschis în vara anului trecut de Vlad Niculescu, va produce anul acesta aproape 50.000 de praline, dublu faţă de 2022. Iar planul lui Vlad Niculescu este ca fix lângă atelier să investească într-o seră de plante aromatice şi câţiva stupi de albine astfel încât ingredientele folosite în bomboanele sale de ciocolată să fie cât mai proaspete.
„Am dorit să aducem mai mult decât un produs de ciocolată, voiam să aducem o emoţie“, spune Vlad Niculescu, fondatorul Boem Atelier, laborator de produse din ciocolată deschis în vara anului trecut în Bucureşti. Specializat în inginerie alimentară, Vlad Niculescu a decis să-şi completeze studiile din perioada facultăţii cu stagii de practică şi astfel şi-a dat seama că pasiunea lui era ciocolata. Mai departe, după terminarea licenţei, a plecat în Belgia, ţară care se identifică la nivel mondial cu excelenţa în arta ciocolatei. Acolo a stat trei ani. „O lună de zile am bătut din uşă în uşă şi am ajuns în Bruges, în cea mai de top ciocolaterie din această zonă. A fost cea mai nonconformistă familie cu care am lucrat. Am pornit de jos, de la spălat vase, iar în doi ani de zile am ajuns şef de producţie. Ce făceam acolo era chimie la cel mai înalt şi frumos nivel.
“
În timpul acestei experienţe, Vlad Niculescu şi-a dat seama că de fapt visul său este să aducă acel savoir-faire şi în Bucureşti. Astfel, cu sprijinul „familiei“ din Bruges, dar mai ales cu cel primit de la tatăl său, în vara anului trecut Vlad Niculescu a deschis Boem Atelier.
„Firma am deschis-o mai devreme. Pe partea de amenajare a spaţiului am avut noroc cu tatăl meu care m-a susţinut. Am lucrat cot la cot cu meşterii. Au fost multe momente dificile, mai ales pentru mine. Eu aveam doar un background de producţie, ştiam să fac ciocolata, să organizez o echipă, despre afaceri nu ştiam foarte multe. Atunci am început natural să întreb şi am învăţat. Le-am învăţat pe toate mergând.“
Investiţia în atelier s-a ridicat la 80.000 de euro, surse proprii, iar din cele 20.000 de praline vândute anul trecut s-au generat suficiente încasări pentru a acoperi cheltuielile.
„Acum suntem doar doi băieţi care lucrăm acolo. Este o meserie frumoasă, dar dificilă, lucrăm uneori şi câte 12-14 ore pentru că este o afacere sezonieră, trebuie să acoperim bine perioada sărbătorilor.“
Din portofoliul Boem Atelier fac parte produse de ciocolaterie, atât cele clasice, cât şi variante moderne, praline, cutii cu praline, trufe şi alte produse similare.
„Am observat în rândul oamenilor că este o reacţie foarte frumoasă când mănâncă. Prima dată ambalajul îi atrage, iar apoi după ce gustă sunt acele secunde linişte cât savurează. Liniştea aceea de după este de fapt este cel mai cel mai bun răspuns.“
Cea mai mare parte a ingredientelor, inclusiv untul, de exemplu, sunt importate, iar de pe plan local sunt luate mierea, plantele aromatice sau fructele folosite în realizarea bomboanelor. În acest moment, produsele Boem Atelier sunt disponibile online, dar şi prin intermediul unei reţele de parteneri, pe care Vlad Niculescu speră să o extindă, mai ales în contextul în care producţia laboratorului ar putea ajunge anul acesta la 40-50.000 de praline. Iar în afară e creşterea producţiei, Vlad Niculescu mai are un plan.
„Avem un spaţiu care este o anexă a laboratorului, este o grădină unde ne vom cultiva toate plantele aromatice, vom lua şi stupi pentru a realiza diferese produse. Vom crea un întreg ecosistem Boem unde punem mult accent pe partea de prospeţime a produselor“, a mai precizat Vlad Niculescu.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro