Afaceri de la Zero. Stup Edition. Alexandru Gherbezeanu, un tânăr pasionat de calculatoare, a înfiinţat Cubetic GHWS, o companie care furnizează soluţii IT, şi a strâns în portofoliu circa 100 de clienţi din toată ţara în primul an de activitate

Autor: Alexandra Matei Postat la 11 februarie 2024 723 afişări

Alexandru Gherbezeanu, un tânăr pasionat de calculatoare, a pus bazele proiectului Cubetic GHWS, o companie care furnizează soluţii IT, acum un an şi jumătate şi a reuşit să strângă în portofoliu 100 de clienţi din toată România.

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Alexandru Gherbezeanu, un tânăr pasionat de calculatoare, a înfiinţat Cubetic GHWS, o companie care furnizează soluţii IT, şi a strâns în portofoliu circa 100 de clienţi din toată ţara în primul an de activitate

♦ Cei mai mulţi clienţi sunt din Olt, Dolj sau Braşov şi vin atât din zona publică, cât şi din cea privată ♦ Proiectele Cubetic încep de la 30.000-50.000 de euro şi pot merge până la câteva sute de mii de euro ♦ Compania oferă inclusiv mentenanţă.

Alexandru Gherbezeanu, un tânăr pasionat de calculatoare, a pus bazele proiectului Cubetic GHWS, o companie care furnizează soluţii IT, acum un an şi jumătate şi a reuşit să strângă în portofoliu 100 de clienţi din toată România. După ce a terminat liceul, el a plecat în străinătate, unde a lucrat în domeniu şi a acumulat experienţă pe care ulterior a folosit-o în propria sa afacere. „Imediat după perioada liceului am căutat să mă angajez în România, însă am prins perioada în care toată lumea cerea să ai experienţă. M-am hotărât ulterior să plec în străinătate şi am lucrat Spania, Belgia şi UK, dar m-am întors în România. Cred că am reuşit să culeg de acolo mentalităţi şi stilul lor de a trăi, pe care mi l-aş dori şi pentru noi, românii – sunt mult mai relaxaţi şi prietenoşi”, a povestit antreprenorul. Cubetic a pornit oficial în primăvara anului 2022.

Alexandru Gherbezeanu spune că începutul a fost greu, căci resursele erau puţine, însă a reuşit să pună pe roate proiectul pe care îl avea în minte. 

Iniţial, el oferea prin proiectul său antreprenorial servicii, aceasta fiind varianta cea mai sigură pentru un business aflat la început de drum, dar pe parcurs, fondatorul a introdus şi partea de livrare de echipamente.  „Primele contracte au fost extrem de grele. Am plecat la drum cu ideea de a oferi consultanţă, deci, practic, servicii. În zona de servicii nu ai nevoie de cashflow, ci doar de o maşină şi benzină. Când am introdus zona de echipamente, nu aveam cashflow aproape deloc astfel încât să pot livra”, a adăugat el. Un sprijin important pentru Cubetic, povesteşte antreprenorul, a venit din Stup, hubul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de micii antreprenori care au nevoie de o direcţie, de un sfat sau chiar de finanţare, cum s-a întâmplat în cazul lui Alexandru Gherbezeanu.

El a venit pentru prima dată în Stup cu gândul de a obţine finanţare pentru businessul său. „Am luat un credit de la BT Mic cu ajutorul căruia am reuşit să rulez câteva echipamente. Ulterior, am revenit în Stup pentru o linie de credit.”

Activitatea lui de zi cu zi implică atât muncă de birou, cât şi muncă de teren. Practic, fondatorul Cubetic merge prin ţară la diferiţi clienţi care au nevoie de echipamente sau soluţii IT în companiile lor. Cei mai mulţi clienţi vin prin recomandări şi sunt din Olt, Dolj sau Braşov.

„Clienţii noştri sunt atât din zona publică, cât şi din cea privată. Lunar fac peste 5.000 de kilometri în ţară”, a menţionat acesta.

Proiectele pe care le are Cubetic, detaliază fondatorul, sunt atât de dimensiuni mari, cu o valoare de câteva sute de mii de euro, cât şi proiecte mai mici, între 30.000 de euro şi 50.000 de euro. Fiecare produs, adaugă el, trebuie adaptat pe nevoile clienţilor. Cubetic se ocupă inclusiv de partea de mentenanţă.

Astăzi, echipa Cubetic numără patru persoane. Alexandru Gherbezeanu spune că ar mai fi nevoie de „nişte zeci de oameni” în echipă, iar planul său pentru anul acesta este în direcţia de a crea noi locuri de muncă, atât cât îi permite stadiul în care se află compania, aceasta fiind încă la început de drum.

Anul trecut, după cum spune antreprenorul, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 3 mil. lei. În 2024, fondatorul îşi propune să ducă compania Cubetic GHWS la afaceri de minim 5 mil. lei.

Pasiunea lui Alexandru Gherbezeanu pentru calculatoare a pornit încă din copilărie – de la jocurile pe calculator, până la reparaţii, activitate pe care el o avea pe vremea când era elev la liceu.

„Înainte de 18 ani chiar mă ocupam cu reparaţii de calculatoare, dar nu am avut noroc la acel moment să prind un job în acest domeniu. Am revenit ulterior şi am lucrat în zona de distribuţie IT cu doi distribuitori, unde am învăţat destul de multe, de la cum funcţionează producţia echipamentelor şi până când ajung la clientul final”, a povestit el.

Aşa a reuşit să acumuleze experienţă şi know-how în ceea ce priveşte activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Cubetic. Însă, pe partea de antreprenoriat, el spune că a învăţat pas cu pas, după ce a pornit afacerea şi că a mizat mult pe improvizaţie şi s-a ghidat după nevoia clientului.

„Ca antreprenor eşti liber să munceşti cât vrei. Asta înseamnă zile cu câte 16, 20 sau chiar 22 de ore de muncă. Dar sunt frumoase pentru că îmi place ce fac. (...) Cred că cel mai greu este începutul şi partea de cashflow. Altfel, cât timp îţi place să munceşti, nu cred că e nimic gru. Trebuie doar să vrei.”

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.