Acţiunile Apple cresc pe fondul unui profit peste aşteptările analiştilor, a unui program de răscumpărări de acţiuni de 110 mld. dolari, cel mai mare din istoria Wall Street, şi a majorării dividendelor. Vânzările de iPhone au scăzut cu 10%

Autor: Liviu Popescu Postat la 03 mai 2024 40 afişări

Acţiunile Apple cresc pe fondul unui profit peste aşteptările analiştilor, a unui program de răscumpărări de acţiuni de 110 mld. dolari, cel mai mare din istoria Wall Street, şi a majorării dividendelor. Vânzările de iPhone au scăzut cu 10%

Acţiunile Apple au crescut joi în tranzacţiile after hours cu până la 6% după ce compania care produce celebrele telefoane iPhone a depăşit aşteptările pesimiste ale analiştilor privind veniturile trimestriale, iar directorii au proiectat o perspectivă pozitivă pentru anul în curs, în pofida unui început tumultuos de an 2024, scrie Financial Times.

Compania a raportat venituri de 90,75 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului 2024, în scădere cu 4% faţă de anul precedent, dar uşor peste estimările de 90,3 miliarde de dolari.

Vânzările produsului său emblematic iPhone au scăzut cu 10% faţă de anul precedent, la 46 miliarde de dolari, faţă de 51,3 miliarde de dolari în anul precedent, iar vânzările în China - o regiune asupra căreia investitorii s-au concentrat în mod special - au scăzut la 16,3 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, faţă de 17,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Dar investitorii s-au temut că acest trimestru ar fi putut fi mai rău, iar acţiunile Apple au crescut cu 6% după publicarea rezultatelor. Compania are o capitalizare de 2.670 miliarde de dolari. De asemenea, compania a anunţat încă 110 miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acţiuni şi şi-a majorat dividendul trimestrial cu 4%.

În pofida unor îngrijorări legate de activitatea sa de bază, Apple a prognozat lansări de produse mari care ar putea compensa un început turbulent al anului 2024. Prevede o creştere scăzută cu o singură cifră pentru afacerea sa de hardware, cu o creştere puternică şi continuă în domeniul serviciilor. În ultimul trimestru, veniturile din servicii - care includ App Store, Apple TV şi Apple Pay - au crescut cu 14%, ajungând la un nivel record de 23,9 miliarde de dolari.

În cadrul unei teleconferinţe privind câştigurile care a urmat rezultatelor, directorul general Tim Cook a fost optimist în ceea ce priveşte perspectivele ca noile funcţii de inteligenţă artificială generativă să stimuleze vânzările de hardware şi a promis mai multe detalii "în săptămânile următoare".

Analiştii speră că Apple poate stimula vânzările de smartphone-uri şi laptopuri prin dezvăluirea unor noi caracteristici mult aşteptate, cel mai probabil la conferinţa sa pentru dezvoltatori din iunie. De asemenea, compania a lansat căştile Vision Pro în februarie şi se aşteaptă să prezinte un nou model de iPad în cadrul unui eveniment din luna mai.

"Cred că cea mai importantă concluzie este că afacerea se menţine şi se pregăteşte pentru ceea ce ar trebui să fie o creştere accelerată în următoarele trei trimestre", a spus Gene Munster de la Deepwater Asset Management. "Acesta este motivul pentru care acţiunile sunt în creştere".

Munster a spus că răscumpărarea de acţiuni a depăşit estimarea sa de 90 de miliarde de dolari şi a proiectat "încrederea" Apple în ceea ce priveşte restul anului.

Acţiunile Apple au scăzut cu 7% de la începutul anului până în prezent, până la închiderea de joi. Aceasta şi-a pierdut din nou poziţia de cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume în favoarea Microsoft.

Din ianuarie, Apple a înregistrat anularea proiectului său auto care durează de ani de zile, presiuni tot mai mari din partea autorităţilor antitrust din SUA şi UE şi scăderea vânzărilor de iPhone în China.

Un raport al Counterpoint Research a declarat luna trecută că vânzările de iPhone în această ţară au scăzut cu 19% faţă de anul trecut în primele trei luni ale anului, în timp ce compania de cercetare de piaţă International Data Corporation a raportat că Apple a pierdut poziţia de lider pe piaţa globală de smartphone-uri în favoarea Samsung, deoarece rivalii chinezi, precum Xiaomi şi Huawei, au câştigat pe măsură ce piaţa în general şi-a revenit.

Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a declarat pentru Financial Times că vânzările de iPhone sunt încă puternice în China, în pofida faptului că este "cea mai competitivă piaţă de smartphone-uri din lume", numărul de dispozitive Apple active fiind la un "maxim istoric".

Între timp, Cook a subliniat că, chiar dacă vânzările în China Mare au scăzut de la an la an, acestea au accelerat totuşi faţă de trimestrul anterior, sub impulsul iPhone.

Răscumpărarea de acţiuni în valoare de 110 miliarde de dolari a arătat că "ne simţim foarte bine cu privire la statutul companiei şşiţ avem mare încredere în ceea ce avem în magazin pentru clienţii noştri", a declarat Maestri, adăugând că urmează "o perioadă foarte aglomerată" în ceea ce priveşte noile produse.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.