Afaceri de la zero: Businessul care face bani din zâmbetele oamenilor
Şapte cabine, 200 de accesorii, 50 de fundaluri şi mii de oameni care s-au distrat şi au râs – aşa ar suna bilanţul în cifre al Cabinei Trăsnite, o afacere pe care Elena Dosan a iniţiat-o ca o încununare a celor zece ani de experienţă în organizarea de evenimente.
„Ţinem pasul cu tehnologia, aşadar anul acesta ne-am extins, adăugând în portofoliul Cabina Trăsnită două video booth-uri (platformă video 360), acum având în total şapte photo/video booth-uri, dar nu ne oprim aici. Avem în plan ca în 2023 să ne mărim portofoliul cu minimum cinci cabine – trei photo booth-uri şi două video booth-uri”, dezvăluie Elena. Cabina Trăsnită a participat până acum la 150 de evenimente, iar anul 2022 se va încheia cu 200 de astfel de petreceri, pe baza contractelor încheiate deja. „Îmbinăm creativitatea cu latura tehnică, aducem la un loc tehnologie de ultimă generaţie şi cele mai haioase decoruri şi accesorii, iar cabina foto se transformă într-un punct de atracţie şi distracţie pentru toţi participanţii sau invitaţii la eveniment, indiferent de vârstă.”
Cele şapte cabine foto disponibile în prezent pentru evenimente vin cu peste 200 de accesorii pline de haz, o colecţie variată de peste 50 de fundaluri – în mare parte handmade – şi multă distracţie. „După o experienţă de peste zece ani în marketing şi în managementul evenimentelor, am simţit că este momentul să aleg calea antreprenoriatului, astfel că am dezvoltat un proiect de suflet, în care sunt implicată 100% la fiecare eveniment.”
Investiţia iniţială a fost de 40.000 de euro, buget aferent proiectului StartUp Nation, dar nu s-a oprit aici. Pentru a putea contura un pachet complet, Elena a adăugat în ofertă şi alte servicii – de la DJ şi sonorizare, până la pachete florale sau pachete dedicate evenimentelor private. Pentru a ţine pasul, ea investeşte continuu atât în echipamente, cât şi în recuzită. „Anul 2021 a fost anul în care am început să ne revenim după pandemie, astfel că am avut o cifră de afaceri de aproximativ 100.000 de lei. Ne contractează atât persoane fizice, cât şi companii. Avem clienţi cu care colaborăm încă din 2018. Suntem prezenţi atât la evenimente private, cât şi la cele corporate, festivaluri sau lansări de produse.”
Mai mult, Cabina Trăsnită participă la evenimente în toată ţara, nu doar în Bucureşti. Printre cele mai recente deplasări, de pildă, se numără cea pentru un eveniment în Iaşi. „Preţurile variază în funcţie de numărul de participanti şi de pachetul ales. De exemplu, pentru un eveniment la care participă în jur de 150 de persoane, preţul pachetului de patru ore este 235 de euro.” Din cauza pandemiei, o parte dintre cei care formau echipa Cabina Trăsnită au plecat, iar aceasta nu a fost singura consecinţă a acestor ani tulburi. Acum, businessul numără nouă colaboratori, fiecare cabină foto fiind însoţită de cel puţin un coleg care are grijă ca totul să se desfăşoare cum trebuie.
Elena Dosan, fondatoare Cabina Trăsnită: Avem clienţi cu care colaborăm încă din 2018. Suntem prezenţi atât la evenimente private, cât şi la cele corporate, festivaluri sau lansări de produse.
Pentru un eveniment la care participă în jur de 150 de persoane, preţul pachetului de patru ore este 235 de euro.
Cinci idei de afaceri de la zero
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Ateliere de muzică pentru copii
Fondatoare: Georgiana Studencu
Investiţie iniţială: 3.000 de euro
Cifră de afaceri estimată pentru 2022: 12.000 de euro
Prezenţă: Bucureşti
Dulcipass – cofetărie-cafenea (Bucureşti)
Fondatoare: Ioana Suhan
Investiţii: peste 60.000 de euro
Cifră de afaceri estimată pentru 2022: 100.000 de euro
Prezenţă: zona Piaţa Alba-Iulia din Bucureşti
Scrisul Alexandrei – caligrafie
Fondatoare: Alexandra Drăgălan
Cifră de afaceri în 2021: 20.000 de lei (4.000 de euro)
Prezenţă: online
Vargas Corner – atelier de prelucrare a lemnului masiv (Braşov)
Fondatori: Iulia şi Francisc Varga
Prezenţă: naţională
Symphony Tiny House – unitate de cazare
Fondatori: Dragoş şi Mădălina Obancea
Investiţii: 50.000 de euro
Prezenţă: Râşnov
ZF, Banca Transilvania şi Vodafone au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro