LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Avocatul de business de ieri şi de mâine

Autor: Răzvan Botea Postat la 16 ianuarie 2022 139 afişări

Fie că este vorba de un profesionist în dreptul de business „in-house” sau un avocat de business cu care lucrează o companie, un specialist în dreptul afacerilor este indispensabil pentru a ajuta antreprenorii şi companiile să navigheze prin hăţişul legislativ. Avocatura de business s-a schimbat foarte mult în ultimii 15 ani, schimbare care vine natural odată cu modificările legislative, dar şi cu tendinţa de digitalizare. Ce urmează pentru departamentele juridice ale companiilor şi pentru avocaţii de business?

Dincolo de multiplele schimbări pe care le aduc atât reglementările, cât şi avansul tehnologiei, vedem în continuare un rol extrem de important pentru profesioniştii dreptului afacerilor în viitor şi un interes semnificativ al tinerilor de a se alătura profesiei noastre. În profesiile noastre contribuim decisiv la crearea premisei esenţiale în derularea afacerilor şi anume încrederea”, spune Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova. Activitatea profesioniştilor din dreptul de business, fie că fac parte din departamentele juridice ale companiilor sau sunt avocaţi de business, s-a diversificat în ultimii 15 ani.

Rolul specialistului de business a trecut de la sfătuitor pe teme juridice la sfătuitor esenţial pentru strategia unei companii, au spus avocaţii de business şi directorii juridici care au participat la dezbaterea „Reff & Asociaţii | Deloitte Legal - ZF Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?

“. „Pe lângă contribuţia pur juridică pe care echipa o are, există şi un rol educativ foarte important. Suntem parte din deciziile de business care se iau din ce în ce mai mult şi a început cumva cu partea de achiziţii pe care UiPath o face, unde am devenit de la simplu implementator, să fim implicaţi începând cu momente mult mai incipiente, cum ar fi luarea deciziei,  strategia”, a spus Ioana Vieru, global corporate legal counsel la UiPath. Casa de avocatură Reff & Asociaţii | Deloitte Legal împreună cu ZF a organizat în decembrie videoconferinţa „Reff & Asociaţii | Deloitte Legal - ZF Ce înseamnă a fi avocat de business, dar şi director juridic într-o companie mare şi cum a evoluat această profesie în ultimii 15 ani?“.

Evenimentul a prilejuit şi aniversarea de 15 ani a casei de avocatură Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, care a intrat în top 5 cele mai mari case de avocatură din România. Într-una din rarele apariţii publice, avocaţii de business împreună cu directorii juridici ai unora dintre cele mai importante companii multinaţionale şi bănci din România au dezbătut rolul specialistului în dreptul de business în companie şi societate, cum s-a schimbat meseria în ultimii 15 ani şi care sunt perspectivele, într-un viitor în care modificările legislative sunt o certitudine, la fel şi tendinţa de digitalizare. Unul dintre punctele centrale ale discuţiei a fost avansul tehnologiei şi impactul acesteia pentru departamentele juridice şi pentru avocaţii de business. Dacă acum 15 ani încă se mai punea întrebarea „Vor fi înlocuiţi avocaţii de roboţi?”, acum este cert că un profesionist în dreptul de business nu poate fi înlocuit de un robot, dar digitalizarea îi uşurează semnificativ activitatea.

„Suntem într-un moment foarte bun în care procesul tehnologic ne ajută foarte mult. Sunt şi soluţii din ce în ce mai avansate de inteligenţă artificială în domeniul juridic, soluţii care procesează volume mari de informaţii, date şi documente”, a spus Simina Mut, partener la Reff & Asociaţii | Deloitte Legal. În concluzie, rolul avocatului de business şi al departamentului juridic al companiilor va creşte în perioada următoare, iar pandemia a accelerat cererea de asistenţă juridică pentru mediul de business. „Ceea ce rămâne constant este rolul esenţial pe care îl joacă avocaţii şi juriştii între stat şi individ sau între stat şi mediul de afaceri. Statul cheltuieşte tot mai mult, iar pentru  asta are nevoie să colecteze tot mai mult, reglementează tot mai strict şi mai intruziv şi sancţionează mai sever, aşa că mă aştept ca impactul profesiei de avocat să crească în perioada următoare”, a concluzionat Alexandru Reff.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.