Cei care pariază pe prăbuşirea acţiunilor bancare în aceste zile au construit un portofoliu de 16 miliarde de dolari. Marile fonduri speculative sunt “short” pe băncile europene din Austria, Italia, Suedia, Marea Britanie, Spania şi Polonia
Vânzătorii în lipsă au acumulat până marţi poziţii bearish în valoare de peste 15,7 miliarde de dolari împotriva băncilor europene, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank a stârnit temeri de contagiune şi a dus la prăbuşirea acţiunilor, potrivit S&P Global Market Intelligence, scrie agenţia de ştiri Thomson Reuters.
Marile fonduri speculative, inclusiv Marshall Wace şi Odey Asset Management, au adăugat poziţii scurte împotriva băncilor europene, au arătat documentele de reglementare consultate de Reuters şi datele de la Breakout Point.
Vânzarea în lipsă presupune împrumutarea de acţiuni de la un broker pentru a le vinde, cu speranţa de a le răscumpăra la un preţ mai mic pentru a obţine un profit. Odey Asset Management şi Marshall Wace au refuzat să comenteze.
Marshall Wace a deţinut cel mai mare număr de poziţii scurte faţă de bănci, conform datelor publice din Austria, Italia, Suedia, Marea Britanie, Spania şi Polonia analizate de Breakout Point. Printre bănci se numără BAWAG (BAWG.VI), FinecoBank (FBK.MI), Handelsbanken (SHBa.ST), CaixaBank (CABK.MC), NatWest Group (NWG.L) şi PKO Bank Polski (PKO.WA).
Handelsbanken, Mediobanca (MDBI.MI), BNP Paribas (BNPP.PA), Credit Suisse (CSGN.S), Close Brothers (CBRO.L), Deutsche Bank (DBKGn.DE) s-au numărat printre firmele financiare care au încheiat ziua de marţi cu cea mai mare proporţie de acţiuni împrumutate vânzătorilor în lipsă, potrivit S&P Global Market Intelligence.
Cei 113 creditori urmăriţi de cercetători au înregistrat o creştere medie de 5% a acţiunilor împrumutate între 10 şi 14 martie.
Datele nu au acoperit scăderea acţiunilor Credit Suisse de miercuri, care au scăzut cu până la 30% la un moment dat, după ce principalul său acţionar a declarat că, din motive de reglementare, nu poate injecta mai mult capital în bancă.
Traderii cu poziţii scurte pe Credit Suisse ar fi putut, potrivit preţurilor de pe piaţă, să obţină, potenţial, profituri de până la 238,6 milioane de dolari de la începutul lunii şi de până la 192,4 milioane de dolari de la începutul anului, arată un studiu al S3 Partners.
Acţiunile BNP Paribas au scăzut miercuri cu până la 12%, înainte de a-şi reveni pentru a înregistra o pierdere de 9%, în timp ce acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproape 9%.
În săptămâna de până miercuri, aproximativ 120 de miliarde de euro (126 de miliarde de dolari) au fost şterse din valoarea acţiunilor băncilor europene.
"Este o vânzare de panică, fără să se gândească prea mult la elementele fundamentale", a declarat Jerome Legras, şeful departamentului de cercetare de la Axiom Alternative Investments, când a fost întrebat dacă există vreo corelaţie între băncile care au fost vândute în lipsă.
Această criză a început după ce Silicon Valley Bank a fost forţată să vândă un portofoliu de obligaţiuni în pierdere pentru a satisface cererile clienţilor săi care doreau să retragă fonduri, ceea ce a provocat temeri privind o criză de lichidităţi la alte instituţii financiare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro