Cine este omul care a pornit aventura antreprenorială de la o tarabă în anii '90 şi a ajuns să deţină unul dintre cele mai mari lanţuri de restaurant din România. Care sunt hobbyurile lui

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 27 martie 2024 13152 afişări

Hobby de CEO. Businessul este ca dansul. Dacă ştii coregrafia şi o exersezi de suficiente ori, o să vină natural fiecare pas

Pentru sport ai nevoie de disciplină, spirit de echipă şi skilluri de comunicare. Este o alegere. Alegere pe care o iau zi de zi în viaţa de business”, afirmă Dragoş Petrescu. El conduce City Grill, cea mai mare reţea de restaurante tradiţionale din România, alături de Daniel Mischie; împreună, cei doi au pus bazele afacerii în urmă cu 20 de ani.

Grupul are activităţi şi în piaţa de livrări din Bucureşti cu City Grill Delivery, fiind unul din primii cinci jucători de profil, în Capitală, începând cu anul pandemic 2020. În prezent Grupul City Grill, afacere cu capital integral românesc, are trei acţionari, iar portofoiul reuneşte 24 de locaţii în Bucureşti, două hoteluri, două divizii de livrare (City Grill Family şi City Grill Delivery) şi propria aplicaţie - Out for Food (270.000 de useri). Conform informaţiilor anterioare, cifra de afaceri a grupului în 2023 s-a plasat în jurul a 50 de milioane de euro, în creştere cu 10-12% faţă de anul anterior.

Dragoş Petrescu povesteşte că şi-a descoperit vocaţia pentru afaceri în anii ’90, fiind unul dintre seniorii antreprenoriatului în România. Se caracterizează drept un antreprenor self-made, primul pas fiind vânzarea ziarelor în Piaţa Universităţii, şi a ajuns după multe experienţe în zona de retail una dintre cele mai cunoscute voci ale industriei HoReCa. Dragoş Petrescu este investitor în formatul TV al emisiunii Imperiul Leilor.

Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Când vine vorba de hobby-uri, cu siguranţă dansul este pasiunea mea. Interesul pentru acest sport mi-a fost declanşat în şcoala generală, mereu mi-a plăcut să dansez casual.

Acum 7 ani, am descoperit dansul sportiv, într-o franciză din Bucureşti a lui Arthur Murray. Astăzi, dedic pentru acest sport în jur de 5 ore pe săptămână şi încerc să respect antrenamentele cu stricteţe.

În prezent mă antrenez la Vertigo Dance School, cât de des pot, de câteva ori pe săptămână atunci când sunt în ţară. Am un antrenor cu o viziune nouă asupra dansului (şi tot ce înseamnă el - predat, interpretat, coregrafiat), Cristian Gelepu.

În cazul în care Fenomenul Dansului ProAm nu vă este cunoscut, pot să vă spun că este un format de competiţie şi practică în lumea dansului sportiv, unde dansatorii amatori fac pereche cu profesionişti pentru a participa împreună la evenimente, gale şi competiţii. Şi la şcoala mea de dans (Vertigo Dance School) o dată la trei luni are acest „minibal”, pentru care ne antrenăm foarte intens, deoarece suntem evaluaţi în funcţie de tehnică, muzicalitate, prezenţă scenică şi interpretare, doar că accentul este pus pe performanţa dansatorului amator.

Acest gen de dans ajută amatorii să înveţe şi să se dezvolte la un nivel superior. Beneficiem în mod direct de pe urma experienţei şi abilităţilor partenerilor profesionişti.

Sincer să vă spun, chiar e una din activităţile mele preferate, fac sport şi mă simt bine în acelaşi timp.

Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

Prima asemănare importantă este coordonarea şi sincronizarea, atât în dans cât şi în afaceri, unde trebuie să armonizezi diverse elemente - fie că sunt mişcări pe ritm de muzică sau decizii grele de business.

A doua corespondenţă este gestionarea emoţiilor: în dans, exprimarea artistică şi emoţională este cheia performanţei, similar cum, în afaceri, inteligenţa emoţională influenţează leadershipul şi relaţiile de echipă. Dansul sportiv nu mă ajută doar să am o formă fizică excelentă (care îmi susţine energia şi starea de bine necesare pentru a face faţă provocărilor din afaceri) ci şi o mai bună gestionare a stresului şi a emoţiilor, aspecte esenţiale pentru un lider eficient şi empatic.

Dansul pentru mine nu este doar o pasiune, ci un instrument de dezvoltare personală şi de îmbunătăţire a rezilienţei şi a creativităţii.

Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

Dansul sportiv îmi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate, flexibilitatea şi rezistenţa. Ce pot să spun este că nu este doar o formă de exerciţiu fizic, ci şi o modalitate de a mă relaxa şi a scăpa de stresul zilnic.

Este un sport în care zâmbesc mult, călătoresc şi simt adrenalina atunci când suntem în deplasările pentru competiţii ProAm. Când suntem în competiţii în ţară sau în afara ei, trăim emoţii puternice şi ne asigurăm că facem tot ce ne-a stat în putinţă să iasă un dans impecabil. Chiar dacă unele antrenamente sunt destul de intense, muzica face totul să pară mai relaxant. Aş recomanda să încercaţi o lecţie de dans sportiv măcar o dată în viaţă.

Există regulile aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Cu siguranţă.

Businessul este ca dansul. Dacă ştii coregrafia şi o exersezi de suficiente ori, o să vină natural fiecare pas. Aşa este şi businessul, dacă îţi cunoşti echipa şi clienţii suficient de bine, o să ştii care sunt deciziile următoare ce trebuie luate pentru creşterea businessului tău.

Pentru sport ai nevoie de disciplină, spirit de echipă şi skilluri de comunicare. Este o alegere. Alegere pe care o iau zi de zi în viaţa de business.

Care sunt regulile obligatorii în sport / hobby şi afaceri?

În esenţa lor, atât sportul cât şi afacerile se bazează pe disciplină riguroasă, spirit de echipă neclintit, loialitate profundă faţă de colegi şi practică constantă / educaţie pentru a menţine vârful performanţei.

Dacă ne uităm la valorile City Grill, acestea sunt asemănătoare.

Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Sunt multe sporturi pe care nu le-am practicat niciodată. Însă, acest lucru se întâmplă dintr-un singur motiv: dedicarea profundă şi concentrarea pe pasiunile existente. Faptul că abordez aşa dansul sportiv îmi permite să aprofundez hobby-ul care îmi stârneşte cu adevărat interesul, în loc să îmi împart eforturile în prea multe direcţii.

Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

Sunt multe sporturi care au beneficii directe pentru relaţiile de business, cum ar fi golful. Însă, în dans, nu văd o astfel de corelaţie directă. Mai mult, mă ajută pe mine să fiu productiv în coordonarea businessului.

PREFERINŢE:

CUVÂNT: curaj

CARTE: dr. Edith Eva Eger, „Alegerea”

PERSONALITATE: Steven van Groningen

SPORTIV: Michael Jordan

TIP DE VACANŢĂ: nisip, apă, soare, plajă

DESTINAŢIE DE VACANŢĂ: local – Amfiteatrul Transilvania, internaţional – Namibia

Parcurs de antreprenor

1990

avea o tarabă

1993

avea un chioşc de 4 mp

1997

a investit într-o franciză Shell

1999

a devenit francizat McDonald’s

1999

este unul dintre fondatorii La Mama, de unde face exit în 2004

2004

fondează City Grill, împreună cu Daniel Mischie

2023

compania operează 23 de restaurante

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.