Cum a reuşit o tânără din Oneşti sa îşi deschidă o afacere uriaşa după ce la început a lucrat ca jurnalist. Până acum, a investit 650 000 de euro în afacerea ei

Autor: Ioana Matei Postat la 08 septembrie 2022 4840 afişări

Originară din Oneşti, Teodorina Secară şi-a început cariera ca jurnalist, după ce a dat curs unei pasiuni începute încă din timpul liceului. Totuşi, inspirată de poveştile personajelor pe care le-a întâlnit în primii ani de carieră, a decis să îşi schimbe parcursul într-un domeniu de activitate ce părea cu totul nou – stomatologia. După 15 ani de practică şi de cursuri internaţionale, a deschis propria clinică, pe nişa serviciilor de ortodonţie. Iar după ce a acumulat experienţă în ambele domenii, a observat că acestea nu sunt chiar atât de diferite.

Teodorina Secară şi-a început cariera ca jurnalist, după ce în urma unei apariţii la o staţie locală de radio, i-a fost propusă realizarea unei emisiuni pentru adolescenţi. A ales să îşi dezvolte această pasiune, iar în timpul facultăţii a lucrat atât în televiziune, cât şi în presa scrisă. A fost implicată sau a realizat proiecte editoriale pentru publicaţii din Cluj-Napoca, însă, în cele din urmă, a realizat că îşi dorea o schimbare profesională, pe care a identificat-o în studiul medicinei.

După ce a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din Cluj Napoca şi-a dorit încă de la început să fie antreprenor în acest domeniu, dar, totuşi, a realizat că trebuia ca mai întâi să atingă maturitatea profesională ca practician: „Am lucrat vreme de 15 ani în domeniu, deservind mii de pacienţi şi investind fără oprire în cursuri şi programe de dezvoltare profesională, aşteptând momentul în care să mă simt pregătită pentru calea antreprenoriatului”.

Din parcursul ei nu au lipsit stagiile de pregătire în clinici din Statele Unite, Germania, Spania şi Italia, cât şi cursurile internaţionale de perfecţionare.

Cum se lansează însă un business în acest domeniu? Teodorina Secară spune că unul dintre principalele aspecte care crede că i-au asigurat reuşita a fost că a analizat temeinic fiecare aspect al afacerii, astfel încât să nu lase nimic la voia întâmplării – de la recrutarea echipei, până la aspectele ce ţin de legislaţie şi autorizaţii, achiziţionarea aparaturii ş.a.m.d.: „Este un business de nişă, pe care îl realizez într-o piaţă mai puţin educată comparativ cu cele din Vest, însă recunoaşterea mea ca practician, echipa de medici pe care am reuşit să o coagulez şi tehnologia de ultimă oră ne-au pus deja pe un drum bun, de creştere, chiar dacă afacerea este pornită la începutul anului curent”.

Mai concret, valoarea investiţiei direcţionate în Northo a ajuns la peste 650.000 de euro, din care mai mult de  jumătate au fost investiţi în aparatură şi tehnologie de vârf, iar restul, în reamenajarea totală a spaţiului, astfel încât pacientul să beneficieze de o experienţă completă şi exclusivistă. În ceea ce priveşte sursa investiţiei, aceasta este una mixtă, o parte fiind reprezentată din veniturile proprii, iar o alta, din creditare. Deschisă în luna martie a anului curent, încasările estimate de antreprenoare pentru clinica Northo au ajuns deja la aproximativ un sfert de milion de euro.


CV de antreprenor

Teodorina Secară este medic primar axat pe ortodonţie şi ortopedie dento-facială;

Născută la Oneşti (Bacău), Teodorina Secară şi-a început cariera ca jurnalist de investigaţie la Cluj, unde a scris la Clujeanul rubrica „Povestirile Teodorinei”;

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca;

Are un rezidentiat in ortodonţie la UMF „Carol Davila”, Bucureşti; a urmat programul McLaughlon dedicat studierii ortodonţiei în San Diego, California; are un master în Ortodonţie Linguală Incognito System la Universitatea din Valencia, Spania şi a urmat şi un curs la  Master Aligner Academy;

Este licenţiată şi în filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai) şi a urmat cursuri academice postuniversitare de „Comunicare şi Relaţii Publice” la SNSPA Bucureşti.


Piaţa în care activează, a serviciilor de stomatologie, este una fragmentată, în care marile lanţuri deţin o pondere estimată de 5%, restul fiind reprezentat de cabinete individuale şi de practicieni care prestează sub diverse forme de colaborare. „Informaţiile publice sunt limitate dar, din date generale, piaţa de stomatologie este evaluată la 2,3 miliarde lei.  Există perspective de creştere continuă şi un interes din ce în ce mai mare al investitorilor pentru această piaţă, dovadă fiind cele mai recente achiziţii realizate de fondurile de investiţii”, spune ea.

Totuşi, medicul-antreprenor este încurajat de faptul că tot mai mulţi adulţi conştientizează importanţa sănătăţii dentare, atât în ceea ce îi priveşte pe ei, cât şi pe copiii lor: „Am observat în ultimii ani că din ce în ce mai multe persoane vin la evaluare ortodontică şi aleg să înceapă tratamentul. Motivul este simplu – aflaţi la vârsta maturităţii, înţeleg beneficiile tratamentului, şi-l permit, iar apoi se întorc la clinică însoţiţi de copii.

Îmi doresc să existe o mai mare înţelegere asupra faptului că ne putem bucura la orice vârstă de confortul unei muşcături sănătoase”. Detaliind domeniul în care activează, ea observă că problemele ortodontice pot apărea oricând, inclusiv prin pierderea unităţilor dentare, ce duc la transformări la nivel de oase, articulaţii şi muşchi masticatorii, ale căror efecte pot duce până la probleme digestive sau chiar de postură. „Aceste probleme apar, de obicei, începând cu vârsta de 35 de ani, în cazul pacienţilor care se îngrijesc de igiena orală. Această vârstă scade în funcţie de modul în care persoana are grijă de dantura sa.”

Una dintre provocările specifice nişei pe care activează ţine de nivelul limitat de deschidere a pacienţilor către o abordare ortodontică a sănătăţii dentare, pe fondul informării insuficiente asupra acestei discipline: „Ce-i drept, tratamentul ortodontic este un efort mai susţinut, de durată, comparativ cu implantologia sau protetica, însă şi beneficiile sunt pe măsură. Urmând un tratament ortodontic, pacientul are şansa să îşi păstreze cât mai mulţi dinţi naturali pe arcadă şi să obţină beneficii suplimentare la nivel de sănătate dentară. În plus, echilibrarea muşcăturii obţinute prin tratamente ortodontice le permite proteticienilor să realizeze lucrări corecte şi stabile în timp. Cu siguranţă, oamenii au tendinţa să fie mai rezervaţi în perioade de instabilitate economică, însă suntem mulţumiţi de evoluţia clinicii până în prezent.”

Iar în ceea ce priveşte propria evoluţie profesională, spune că, totuşi, cele două domenii în care şi-a construit cariera, jurnalismul şi ortodonţia, nu sunt atât de diferite: „Făcută cu implicare şi simţ de răspundere, presa poate fi considerată o formă de artă. La fel am simţit şi în cazul ortodonţiei, care este o îmbinare fascinantă între ştiinţă şi artă. Ortodontul poate fi privit ca un artist ce pune în echilibru, cu ajutorul aparatelor ortopedice şi ortodontice, oasele maxilare, muşchii masticatori, dinţii şi articulaţiile feţei, astfel încât, la finalul tratamentului, să-i ofere pacientului o transformare atât la nivel funcţional, cât şi estetic.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.