Cum a reuşit o tânără să transforme dragostea pentru animale de companie într-un business de zeci de mii de euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 03 septembrie 2019 443 afişări

Dragostea pentru animalele de companie a depăşit graniţele unei simple pasiuni pentru Daianca Marcov atunci când a decis să facă o afacere care să aibă în centrul atenţiei căţeii - în special pe cei de mici dimensiuni.

Cum a reuşit o tânără să transforme dragostea pentru animale de companie într-un business de zeci de mii de euro
 Frizeria canină Alpha Pet a apărut în urma câtorva ani în care antreprenoarea, originară din Timişoara, a căpătat experienţă în grooming – arta de a cosmetiza patrupedele care le fac stăpânilor viaţa mai frumoasă.
 
Când avea şapte ani, Daianca Marcov a primit cadou de la părinţi un metis de bichon care avea să-i fie alături vreme de 20 de ani. Avea nevoie de toaletaj, însă, cum în urmă cu câţiva ani aceasta nu era o activitate făcută tot timpul profesionist, căţelul era dus la un cabinet veterinar şi „chelit”, după cum spune Daianca Marcov, de două ori pe an. 
 
„Abia în 2010 am descoperit un salon care era la început, dar care toaleta şi altfel decât chel. Eram foarte încântată”, îşi aminteşte antreprenoarea din Timişoara.
 
Întâlnirea cu un groomer specializat – un fel de stilist pentru animalele de companie – s-a concretizat mai târziu într-o colaborare care avea să o inspire pentru a pune bazele unui business propriu. În 2014, Daianca Marcov, absolventă de ştiinţe agricole şi medicină veterinară în Timişoara, s-a mutat în Capitală.
 
„Iniţial, mi-am dorit să mă angajez în domeniu, dar nu am găsit un salon care să-mi ofere o colaborare pe placul meu.
Astfel, în 2015, s-a născut conceptul Alpha Pet. Alpha este numele unei căţeluşe foarte dragi mie, dar este şi liderul haitei de lupi”, povesteşte Daianca Marcov.
 
 
Investiţia iniţială a fost de circa 13.000 de lei, bani împrumutaţi, din care a plătit chiria unui spaţiu în care trebuia să funcţioneze frizeria canină şi a acoperit formalităţile pentru desfăşurarea activităţii. Pe parcurs, profitul a fost permanent reinvestit în echipamente şi produse cosmetice speciale.
 
„Ca o recomandare pentru cei care ar vrea să-şi deschidă acum un salon pentru căţei, cred că minimum 10.000 de euro ar fi necesari. Este foarte greu, când nu ai bani, să începi o afacere. Startul este foarte anevoios, dar nu imposibil.”
 
Primii clienţi au venit din recomandări, dar şi ca urmare a promovării în mediul online, pe paginile de Facebook şi de Instagram. Daianca Marcov era, pe atunci, unul dintre puţinii antreprenori care îşi făcuseră un business de acest tip.
 
La Alpha Pet, sunt tunşi doar căţeii din rase care necesită acest tip de îngrijire, existând şi unele care nu trebuie supuse acestor servicii, precum rasele nordice, care pot avea probleme de piele dacă sunt tunse, după cum explică Daianca Marcov.
 
„Nu forţăm căţeii la toaletaj, încercăm să-i convingem că nimic rău nu se întâmplă, că suntem o echipă – groomerul şi căţelul – şi totul va fi bine. Avem colegi groomeri care sunt şi dresori, membri ai clubului câinilor utilitari, echipa de căutare şi salvare.”
 
Unul dintre angajaţi este dresor de 15 ani, iar celălalt de peste şase. Echipa numără astăzi trei angajaţi, dintre care unul este chiar fondatoarea, Daianca Marcov. Nu este uşor însă de găsit angajaţi, deoarece, dincolo de iubirea pentru căţei, e nevoie şi de îndemânare şi abilităţi de câştigare a încrederii patrupedelor.
 
„Trebuie să cunoşti psihologie canină, puţină anatomie, dar şi să fii artist, pentru că groomingul este o artă. Căutăm în permanenţă colegi, dar suntem extrem de pretenţioşi şi poate din acest motiv am găsit doar doi în doi ani”, spune Daianca Marcov. Anul trecut, businessul Alpha Pet i-a adus o cifră de afaceri de 30.000 de euro. Preţurile de cosmetizare diferă în funcţie de talie, de tipul şi starea blănii, dar şi de temperamentul căţelului şi timpul alocat toaletajului. De pildă, toaletajul complet pentru un căţel de talie mică are un preţ de 150 de lei şi poate ajunge la 250-300 de lei, dacă blăniţa nu este îngrijită regulat sau dacă animalul de companie este agresiv. Căţeii care vin lunar la salon se înscriu pentru pachetul de întreţinere, care costă 100 de lei.
 
„Clienţii noştri sunt oameni responsabili, care au înţeles că un căţel este un membru al familiei, care merită respect. Sunt oameni ai căror câini sunt norocoşi, oameni care au înţeles că un blănos nu e un moft.”
 
Cea mai mare parte dintre cei care vin să-şi reîmprospăteze lookul – circa 95% – o reprezintă câinii de talie mică. Cei mai alintaţi din familie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
animale,
dragoste,
business,
transformare,
timisoara

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.