Enrico Perini, Romstal: autoritatile pun piedici investitiilor din domeniul eolian
Grupul Romstal vrea sa investeasca, prin firma Wind Land Energy, peste zece milioane euro intr-un parc eolian in judetul Constanta. Proiectul nu poate fi demarat deoarece presedintele Consiliului Judetean intarzie nejustificat, de peste un an, eliberarea certificatului de urbanism.
Wind Land Energy, parte a grupului Romstal, are toate studiile facute pentru inceperea constructiei unui parc eolian in localitatea Seimeni din judetul Constanta, insa mai are nevoie de eliberarea certificatului de urbanism de catre Consiliul Judetean. Proiectul vizeaza constructia unui parc eolian cu o capacitate instalata de 6 MW, energia produsa urmand sa fie livrata catre Enel Dobrogea. Investitia este evaluata la 10,02 milioane euro, echivalentul a 1,67 milioane euro/ MW.
Proiectul urmeaza sa fie finantat din surse proprii si fonduri europene.
Reprezentantii Romstal il acuza pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, ca refuza eliberarea certificatului de urbanism fara un motiv intemeiat, impiedicand astfel derularea investitiei. Chiar daca prin lege CJ este obligat sa raspunda in maxim o luna de la depunerea cererii de eliberare a certificatului, presedintele CJ Constanta ignora nejustificat cererea companiei Wind Land.
Enrico Perini, actionarul majoritar al grupului Romstal declara ca productia energiei regenerabile este un domeniu de viitor care pe termen mediu si lung va asigura un venit rezonabil companiilor care investesc in aceasta zona. Perini spune ca in Romania investitorii din acest domeniu se confrunta in primul rand cu probleme genetare de autoritatile locale care pun problema la modul: <Dar eu, personal, ce castig daca firma ta investesteste?
>. "Azi Romania ar putea deja sa aiba de 2-3 ori mai multe investiti in domeniul eolian (cateva zeci de milioane euro) daca autoritatile macar ar da autorizatile fara sa puna piedici de ordin <personal>. Nu mai vorbesc de faptul ca ar trebui sa subventioneze asemenea investii", mai declara Perini.
In prezent, grupul Romstal a finalizat un proiect pilot de mici dimensiuni in judetul Galati care va fi functional peste aproximativ 2-3 luni si al carui buget s-a ridicat la 350,000 euro (este vorba de un generator eolian de 300kw).
Proiectul de la Constanta, pe langa cele 7-8 milioane euro cheltuite deja pentru achizitionarea terenului, va necesita in total circa 10 mil pentru turbinele eoliene (6-7 Mw instalati).
Proprietarul Romstal spune ca proiectul este mai amplu si de durata. "In zona am achizitionat mai multe hectare (cateva mii) care se preteaza la producerea energiei eoliane dar si la derularea de actiuni in domeniul agriculturii. In decurs de 10 ani ne am fi dorit sa instalam 30-50 de Mw si sa contruim o ferma agricola moderna", spune Perini, care precizeaza ca ia in considerare abandonarea acestor proiecte in conditiile in care Consiliul Judetean Constanta ignora deliberat cererea de autorizatie de constructie.
Grupul Romstal, controlat de omul de afaceri Enrico Perini, include mai multe firme, cele mai importante fiind Romstal Imex, producator si furnizor pe segmentul echipamentelor termo-hidro-sanitare, placilor ceramice, corpurilor de iluminat si echipamentelor electrice, Valrom Industrie (producator de sisteme de tevi din plastic), Valplast Industrie (producator de tevi si fitinguri din PVC) si dealer-ul auto Autoklass Center.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro