În culisele unui magazin online

Autor: Florin Casota Postat la 17 martie 2016 2302 afişări

Pentru clienţi, un magazin online este doar o fereastră într-un browser. Pentru proprietari, un magazin online se poate întinde pe mii de metri pătraţi, unde sute de mii de produse sunt înmagazinate în depozite în care lucrează sute de oameni.

Înainte ca o bluză să ajungă în faţa ochilor unui client, aceasta trebuie să treacă prin mâna oamenilor de la departamentului de achiziţii al companiei. Din fiecare set de produse vine câte o mostră care ajunge la departamentul de content production, locul unde se pozează produsele (studioul foto se întinde pe 800 de metri pătraţi) şi unde se realizează descrierea produsului (tipul materialului, notarea elementelor distinctive). Apoi se decide când produsele vor fi publicate pe site, timp în care produsele vin de la furnizor. Câte, cum? „O campanie de pantofi Calvin Klein înseamnă multe tiruri, peste 10-15 tiruri de încălţăminte“, afirmă Copil. Sunteţi sigur că le veţi vinde pe toate? „Bineînţeles că suntem, altfel nu le-am mai fi cumpărat“, spune amuzat el. „Departamentul de achiziţii monitorizează în permanenţă preferinţele clienţilor noştri în ceea ce priveşte mărimile, culorile, brandurile şi trendurile sau stilurile. Cele două echipe Fashion Days, din Milano şi din Bucureşti, urmăresc foarte atent ultimele tendinţe, târguri şi show-uri de fashion şi sunt la curent cu preferinţele clienţilor din întreaga industrie de fashion din Europa prin intermediul unei aplicaţii de monitorizare dedicate.“, spune Cristina Pirjol, chief buying officer al Fashion Days Group.

Știu pe ce lume trăiesc

Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

„Date avem destule. Timp să avem să ne uităm la ele“, subliniază Copil.

„Site-ul transmite comenzile în timp real către VMS. Acesta nu transmite în timp real către operatori deoarece curierul vine la anumite ore într-o zi. Dacă maşina de curierat ajunge la ora 14 şi comanda de client vine la 8 sau 8.30 sau 11, pot culege toate comenzile în acelaşi timp. Pentru client nu este nicio diferenţă. Poate fi o diferenţă doar dacă clientul alege un serviciu same-day delivery sau livrare în 2 ore. Sistemul este gândit în aşa fel să evităm costurile suplimentare“, afirmă Paul Copil. Acum, operaţiunile companiei sunt împărţite în trei depozite (total 9.000 de metri pătraţi) de la marginea Bucureştiului, dar peste cinci luni firma se va muta într-o singură incintă, un depozit de 13.500 de metri pătraţi. „Creştem cu 50% suprafaţa, iar capacitatea o vom creşte cu mult mai mult. În timp vom putea introduce noi automatizări ca să ridicăm ştacheta în piaţă“, spune Paul Copil. Mutările au fost făcute pentru a creşte profitabilitatea companiei, despre care Paul Copil îmi poate spune doar că în 2015 Fashion Days a înregistrat o creştere de două cifre.

Automatizarea, sistemul de stocare şi sortarea produselor au scăzut costurile, au redus numărul de erori şi au susţinut creşterea afacerii. Cine vine cu ideile? Paul Copil zâmbeşte. „Eu împreună cu Bogdan Babiciu, head of operations, şi cu Adrian Androne, operations development. Stăm şi ne gândim: ce-ar fi dacă?“. Nişte cărucioare „al dracu’ de grele“ din lemn aflate în depozit au fost sursa de inspiraţie pentru actuala linie de asamblare. „Am spart căruciorul în dulăpioare şi am ajuns la lădiţe, ne-am gândit să le punem pe o bandă, apoi am chemat o firmă specializată pentru a realiza construcţia. S-au minunat de ideile noastre, dar au văzut că se poate. Fierătania în sine nu este nouă, inteligenţa aparatului stă în spate: am aranjat senzori, role, motoare în aşa fel încât să funcţioneze după ideile noastre.“, povesteşte Paul Copil.

După ce am aflat cum funcţionează lucrurile la Fashion Days am avut ocazia să şi văd operaţiunile companiei. Paul Copil a condus turul şi mi-a vorbit despre fiecare aspect din afacere, a povestit cu entuziasm cum lucrează un operator, cum funcţionează depozitarea şi m-a condus pe linia invizibilă pe care o parcurge un articol de îmbrăcăminte. Paul Copil se uită şi analizează modurile cum poate eficientiza afacerea. „Am măsurat în cât timp tipăresc imprimantele facturile ce sunt introduse în colete. Milisecunde care, înmulţite cu zecile de mii de comenzi, devin multe minute şi ore. Alte firme poate nu se uită la detalii de genul asta. Dar, ce-i drept, nouă ne şi place.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/in-culisele-unui-magazin-online-15111401
15111401
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori